Най-малко 10% от лекуваните в болници са обект на лекарски грешки

Върховният административен съд отмени пореден акт на бившия здравен министър Петър Москов

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Поне 10% от лекуваните в болница са обект на една или друга лекарска грешка в България и в световен мащаб. Това съобщи академик Владимир Овчаров от Медицинския университет – София, по време на конференция, посветена на лекарската грешка. Той припомни статистиката от 2011 г. по жалби към тогавашната Изпълнителна агенция "Медицински одит" (сега за медицински надзор), според които 8.5% от случаите на подадени жалби или самосезиране на институцията са за лекарска небрежност, което е престъпление.

Неточна наука

Според академик Овчаров медицината е неточна наука и една от областите, при които рискът от човешки грешки е много висок.

"Съществуват над 11 хил. генетични болести и синдроми и едва ли повечето от тях са били диагностицирани от първия път. Разликата в действието на лекарство - например срещу съсирване на кръвта, е 20 пъти между различните пациенти и затова при едни то действа, а при други – не", коментира той.

Според него причините за грешките при диагностицирането и лечението са уповаването на паметта, неколкократното препредаване на информация между медицинските специалисти, многочасовата работа и преумората, както и тромавата бюрократична система на здравеопазването. Според статистиката в САЩ заради умора на човешкото око разчитането на образите в рентгенологията е точно между 73 и 97%. Данните сочат освен това, че 58% от написаната на ръка медицинска документация е нечетлива.

Тъй като вземането на неправилни решения е всекидневие в сектора, специалистите предлагат да се взимат под внимание правилата за добра медицинска практика, които лекарите от различните специалности подготвиха през миналата година. Повечето от тях са готови и са публикувани на сайта на лекарския съюз. По тях ще проверява дейността им и медицинският надзор, след като официално всички правила по специалности бъдат подготвени. По закон лекарите и зъболекарите носят отговорност за няколко вида нарушения, допуснати при изпълнение на професионалните им задължения – неспазване на правилата, предвидени в кодексите за професионална етика, и неспазване на правилата на добра медицинска практика. Контролът по това се осъществява съвместно от агенцията за медицински надзор и съсловните организации – БЛС и БЗС.

Когато съдът е сезиран да установи правилността на дадено лечение, той преценява това въз основа на правилата за добра медицинска практика и може да прецени, че те са били нарушени, и така да установи лекарска грешка.

Засилени проверки

Столичната лекарска колегия настоява да й бъде дадено правото да глобява своите членове от една до пет минимални работни заплати и да отнема права за практикуване на професията за срок от три месеца до една година. Това съобщи председателят й д-р Асен Меджидиев. В момента правото да забраняват на лекар да практикува, да го глобяват или да му налагат порицание по закон имат съдът, и Българският лекарски съюз. Наказателните постановления обаче се издават от председателя на районната лекарска колегия. Така това искане означава, че районните колегии, най-вече най-голямата – тази в София, ще започнат по-активно да налагат наказания, най-често за лекарски грешки и грубо отношение към пациенти.

Според експерти не може да се остави само на съсловната организация да преценява има или не лекарска грешка и да се разширят правомощията й по някакъв начин, освен ако не се разработи модел за работа, който да осигурява равновесие и състезателност при проверките. Установяването на медицински деликти и престъпления по причиняване на смърт или телесна повреда при упражняване на медицинска професия са сложни задачи, които изискват задълбочено доказване, ползване на вещи лица и безпристрастност. През годините юристи многократно са предлагали да се обсъди модел за извънсъдебни споразумения и обезщетения на пострадалите по модела на скандинавските държави, при който пациентите получават обезщетения за страданията си, а лекарите не влизат в затвора.

Пореден акт на министър Петър Москов беше отменен

Върховният административен съд отмени окончателно поредната правна разпоредба, издадена от министър Петър Москов през 2016 г. Става въпрос за т.нар. служебен рамков договор, който министерството наложи като анекс към националния рамков договор от 2015 г.

По закон, ако лекарите откажат да подпишат рамков договор със здравната каса за разпределението на средствата от бюджета за прегледи и лечение, продължава действието на договора от предната година. Надзорният съвет на касата обаче има право да приеме в свое решение изменения на договора, които да отразят настъпили законодателни промени. През 2016 г. лекарите отказаха да подпишат договор по редица причини, като основната беше въвеждането на пръстовите отпечатъци. Надзорният съвет пък прие служебен рамков договор, в който бяха въведени множество промени, които липсваха в законодателството и впоследствие бяха отменени от ВАС или Конституционния съд като нищожни. Една от тях беше за пръстовите отпечатъци.

В този служебен рамков договор продължи практиката НЗОК да налага лимити за прием и лечение на пациенти на болниците.

Сега всеки, който е претърпял някакви вреди от действието на служебния рамков договор, може да предяви иск. Болниците, които са похарчили около 34 млн. лв. за въвеждане на четци за пръстови отпечатъци и системи за тях, могат да ги претендират от касата. Освен това тези от тях, които водят дела или ще заведат дела за неизплатени 53 млн. лв. за извършено лечение, ще могат много по-бързо да ги спечелят, тъй като парите не са им платени на базата на отменен от съда акт.

Управителят на здравната каса се оттегля през март, причината явно е конфликт със здравния министър

Управителят на здравната каса д-р Дечо Дечев обяви пред "Дарик радио", че ще се оттегли от поста през март, когато изтича мандатът на проф. Камен Плочев, който той довършва и вероятно няма да се кандидатира отново. Дечев коментира, че няма условия да се справи с организираната система за източване на здравната каса – отчитане на извършени или недобре извършени здравни услуги, тъй като това зависи от здравното министерство, което давало привилегии на едни болници за сметка на други. Според него НЗОК трябва да се преструктурира и освен това да намали броя на 387-те болници, с които има договор в момента, за да стигнат парите.

След това поредно изявление, което показва липса на разбирателство между МЗ и НЗОК, управляващите трябва да избират между д-р Дечев и Кирил Ананиев. При всички случаи конфликтът ще завърши или с нов управител на касата, или с нов здравен министър.
8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 1

    Какви ги приказвате:
    "...Когато съдът е сезиран да установи правилността на дадено лечение, той преценява това въз основа на правилата за добра медицинска практика (ДМП) и може да прецени, че те са били нарушени, и така да установи лекарска грешка..."

    Това са кръгли глупости! Чудя се как "съдът може да установи правилността на дадено лечение" С А М О по ДМП?! Добри медицински практики са просто думи, думи, думи на много страници, които се стараят цялото неизчерпаемо многообразие на клиничната картина да сведат до някаква дефиниция.
    Е, ще се съдим по дефиниции ли?

    Съдията нито има представа от медицина, нито от физиология, биохимия, фармация, няма представа от моментното състояние на организма, за да може да направи адекватна оценка на проведеното лечение. Съдията ще прочете в ДМП нещо от сорта: "катетър се слага, като с дясната ръка се хване члена, а с лявата внимателно се пъха катетъра в уретъра". И единственото, от което ще се интересува е точно така ли е направено. Ама кой номер е катетъра, от какъв материал да е, какво е състоянието на уретъра на пациента и т.н. няма как да се опише в ДМП. И на базата на какво съдията ще определи правилно или неправилно е лечението?

    Това е поредния кръг от пуническата война срещу лекарите. Както вървят нещата неосъдени доктори просто няма да останат... При това положение и аз ще сваля престилката и ще седна да си пиша книгите. Ония чиновници, дето пишат ДМП, да вземат да им берат гайлето на болните..
    Пък и - има гугъл, БГ.мама - да четат пациентите, да разменят знания и да се лекуват...

    Нередност?
  • 2
    borodino avatar :-|
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D

    До коментар [#2] от "borodino":

    Прекрасно е, че сте качил изказването на д-р Дечев. Това е един от най-достойните здравни мениджъри, за които се сещам, който изобщо не върти опашка на властниците.
    Затова в противоборството му с тандема на Начева и счетоводителя, ще падне неговата глава.
    За съжаление на здравеопазването.

    Нередност?
  • 4
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов

    До коментар [#1] от "D-r D": "Както вървят нещата неосъдени доктори просто няма да останат... "

    Че то има ли осъдени? На мен не ми е известен такъв случай.

    Също не ми е известен случай лекар да е загубил прпфесионалните си права.

    В ЮК всяка година поне 30-40 лекари губят правата си. Ако преположим същото качество на лекарския състав в БГ (което е спорно предположение) то всяка година поне 3-ма лекари би следвало да губят права. Ама аз не съм чул дори за един такъв случай.

    Нередност?
  • 5
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов

    До коментар [#1] от "D-r D":

    "Чудя се как "съдът може да установи правилността на дадено лечение" С А М О по ДМП?! "

    Няма да е САМО по ДМП.

    За тази цел си има вещи лица, които да помогнат на съда да осмисли текстовете на ДМП в контекста на конкретния случай. Тези вещи лица ще са хора с релевантно образование и опит (ще са клинични специалисти).

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-|
    D-r D

    До коментар [#5] от "Николов":

    Ама защо нападате мен, а не четете текста на Десислава?

    Ето какво е написала дамата: "Когато съдът е сезиран да установи правилността на дадено лечение, той преценява това въз основа на правилата за добра медицинска практика и може да прецени, че те са били нарушени, и така да установи лекарска грешка."

    Опонирам на тези глупости. Въз основа на ДМП не може да се установи нищо! Ама нищо!
    Да, има вещи лица, има лабораторни изследвания, има епикризи, има свидетели - има всичко, но в текста пише единствено: "Когато съдът е сезиран да установи правилността на дадено лечение, той преценява това в ъ з о с н о в а н а п р а в и л а т а з а д о б р а
    м е д и ц и н с к а п р а к т и к а и може да прецени, че те са били нарушени, и така да установи лекарска грешка."

    Аз много добре владея родния си език. И много добре разбирам какво ми казват на него. Но не дописвам мисли! Кой каквото е ИСКАЛ да каже - да го е казал.

    Сигурно сте преуморен или разбирането на майчиния език вече почва да ви куца?
    Въпреки това продължавам да питая уважение към вас заради други, много въздействащи ваши постове.

    Нередност?
  • 7
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов

    До коментар [#6] от "D-r D":

    Използването на вещи лица не се регулира изрично.

    Съдът по всяко време може да назначи експертиза или да привлече вещи лица. Това могат да направят и страните по делото по своя инициатива.

    Съдът накрая преценява как да интерпретира и в каква степен да вземе под внимание становищата на отделните вещи лица.

    Това е обща постановка - така, че в текста дето го цитирате няма нищо шокиращо.

    Нередност?
  • 8
    antipa avatar :-P
    D-r D

    До коментар [#7] от "Николов":

    Още миг и ще цитирате целия ГПК, НПК, ЗСВ и пр. принципи на правораздаването с това неизтребимо желание.
    За да доизясните Капиталната тъпотия.

    Нередност?
Нов коментар