Малко спестяване в държавния търг за онколекарства

Министърът съобщи, че при прогнозна стойност 1.28 млрд. лв. са спестили 57 млн. лв.

Това беше първият търг на здравния министър, макар идеята да възникна преди над две години
Това беше първият търг на здравния министър, макар идеята да възникна преди над две години
Това беше първият търг на здравния министър, макар идеята да възникна преди над две години    ©  Юлия Лазарова
Това беше първият търг на здравния министър, макар идеята да възникна преди над две години    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Резултатите от първия централизиран търг за покупка на онколекарства и онкохематологични продукти, проведен от здравното министерство, разбиха мантрата на предишния здравен министър Петър Москов, че така ще бъде постигнато спестяване минимум 20%, та дори и 50% от парите, които болниците плащат за тези лекарства. По думите на здравния министър Кирил Ананиев пред журналисти в парламента при прогнозна стойност на централизирания търг, организиран от ведомството му, 1.28 млрд. лв. са постигнати по-ниски цени на лекарствата с общо 57 млн. лв. Това е 4.5% под заложения максимум и е малка сума на фона на лекарствата, които ще ползват болниците през следващите две години.

Министърът съобщи още, че в търга са участвали 16 фирми. Преди повече от две години Петър Москов прогнозираше, че търгът ще даде възможност на всеки търговец на едро в България да доставя на болниците на най-ниска цена. Дистрибуторите в България са общо 200, но видно само 16 от тях са във възможност да доставят лекарства и да кредитират болниците. Заявки са подали общо 203 лечебни заведения. Идеята за търга беше на Петър Москов и първият беше обявен през 2017 г. за 800 медикамента. Процедурата обаче беше обжалвана, системата - доработвана многократно, и затова търгът се състоя в края на миналата година.

Какво е процедурата

Търгът е начин здравната каса да плати по-евтино онкомедикаментите и продуктите за лечение на рак на кръвта. След въвеждането на поръчка един или няколко дистрибутора придобиват правото да доставят на всички болници в държавата съответното лекарство. В резултатите от търга е видно, че има продукти, чието разпространение са спечелили седем фирми. Това означава, че всички са предложили една и съща цена.

След приключването на търга болниците могат да започнат да организират свои собствени търгове за доставка на медикаменти, като обаче нямат право да пазаруват на цени, по-високи от постигнатите от здравното министерство. Очакванията са, че вероятно при процедурите, организирани от болниците, цените могат да намалеят още малко. Дистрибуторите нямат право да отказват да извършат доставката, ако са участвали в търга за съответното лекарство.

Защо цените не падат

Според източници на "Капитал" компаниите производители са дали минимални отстъпки на търговците на едро, които са оторизирали да играят в държавния търг. Причината е, че в случая с онколекарствата те плащат огромни суми като процент отстъпка на здравната каса. Всяка компания с продукт, който няма аналог, първо плаща 10% от оборота си на здравната каса, а освен това трябва да й предостави и допълнителна отстъпка. Ако в края на годината лекарите са изписали по-голямо количество от предвиденото от касата, защото е имало повече болни, компанията трябва да й върне парите и за опаковките над лимита. Всички тези отстъпки струват около 200 млн. лв. годишно на фармацевтичните компании и водят до изтегляне от продажба на жизненоважни лекарства поради ценовия натиск от страна на държавата.

Именно затова голяма част от компаниите предоставят минимални отстъпки от 1-2% на доставчиците си (и то само ако предплатят лекарствата) или доставят лекарствата си сами. С тази минимална отстъпка търговците трябва да купят продуктите, да организират съхранението и да финансират логистиката по доставката на медикаментите и обикновено са на загуба, ако доставят малък брой опаковки.

Очакването цените да падат още при търговете в болниците също е амбициозно. Причината е, че клиниките дължат половин милиард лева на доставчиците си, като основната част от дълговете са точно към търговците на едро с лекарства. Болниците, които пазаруват лекарства средно за около 600 млн. лв. годишно, плащат със закъснение от 2-3 години, непрекъснато сключват анекси за разсрочване на задълженията и за заплащане на допълнителни наказателни лихви. Доставчиците на болниците теглят милионни кредити и се налага да чакат с години, за да си върнат парите. Това, естествено, ги поставя в ситуацията да държат високи цени, както в случая с държавния търг. Така потъналите в дългове болници, едва ли могат да очакват много по-ниски цени, докато не започнат да си плащат навреме.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    peni_nikol.53. avatar :-|
    Peni Nikol
    • + 2

    Не би трябвало да се радваме на това спестяване, защото като няма лекарства за онкоболни и ги заменят с други по не ефикасни.

    Нередност?
Нов коментар