Димитър Димитров, "Софарма Трейдинг": Последните две седмици доставките от Европа са трудни

Дистрибуторите на лекарства снабдяват с приоритет болниците, но се очаква внос по големи договори за маски, дезинфектанти и най-търсените медикаменти, казва изпълнителният директор

Европа обмисля кризисни виртуални аптеки, казва Димитров
Европа обмисля кризисни виртуални аптеки, казва Димитров
Европа обмисля кризисни виртуални аптеки, казва Димитров    ©  Капитал
Европа обмисля кризисни виртуални аптеки, казва Димитров    ©  Капитал
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

"Софарма Трейдинг" е един от учредителите на Българската асоциация на търговците на едро с лекарства и дистрибутор № 1 по продажби в здравния сектор през последните десет години, и дистрибутор с най-голям дял в болничните доставки. Изпълнителният й директор Димитър Димитров коментира паниката в аптеките и какви са възможностите за доставка на дефицитни продукти.

На какво се дължи дефицитът на маски, ръкавици и защитни облекла пред последните седмици, имате ли доставки?

Държавите в ЕС, които въведоха извънредно положение и извънредни мерки, в повечето случаи са въвели забрана за износ на ръкавици, маски и облекла. Доскоро ние имахме много добро сътрудничество с колегите ни от останалите страни членки и успявахме да внесем количества за болниците, имахме зелени коридори за медицински изделия и лекарства.

През последните две седмици ситуацията стана изключително сложна поради факта, че основни държави затвориха граници и в момента не сме убедени дали поръчките, които очакваме ще бъдат изпълнени навреме или въобще ще бъдат изпълнени.

Има и проблем с доставките на някои лекарства с рецепта, тъй като чуждестранните производители резервират квоти по държави, за които доставят, и се появяват дефицити, ако през аптеките са изкупени всички количества за три или шест месеца напред.

Как процедираме - за маски, дезинфектанти, защитно облекло и лекарства с рецепта отговорно пазим количества за снабдяване с приоритет на болниците, детските заведения и училищата, едва след това идва на дневен ред обслужването на институциите и аптеките. Длъжни сме да имаме план в ситуация на дефицит и приоритетно снабдяваме болниците, за да бъдат предпазени медицинските екипи и лекувани болните. Същото се отнася и до лекарствата с рецепта и животоспасяващите болнични продукти - пазим количества първо за болниците и едва след това за аптеките.

В аптеките вече има дефицит на витамин Д, на имуностимулатори, на витамини, кога могат да се очакват доставки там?

През последните дни виждаме как пред медиите излизат различни лекари специалисти и споменават, че витамин Д предпазва от коронавирус, или цинк и селен, или имуностимулатори. Настъпи и дефицит на етерични масла, които също служели като превенция.

Часове след подобна информация сме свидетели на стихийно пазаруване в аптеките, презапасяване и на поръчки за определен продукт, които в някои случаи надвишават годишното му потребление. В преговори сме с всеки производител на най-търсените позиции, всеки ден имаме кризисен логистичен щаб, на който докладваме намерени решения за внос или производство на дефицитни лекарства, хранителни добавки, дезинфектанти и др.

Пандемията започва да се отразява върху всички вериги на доставки и се надяваме това да не продължи дълго. Имаме големи договори за доставка на дефицитни продукти и се надявам да осъществим вноса навреме, и той да не бъде спрян, болниците и пациентите няма да останат без нито един необходим продукт.

Какви са препоръките на вашата европейска организация на дистрибуторите за работа при пандемия от коронавирус?

Утре ще обсъдим заедно с 32 държави от Европа какви допълнителни мерки за снабдяване с лекарства и защитни облекла ще бъдат взети.

До момента имаме две препоръки от нашите колеги. Едната е да бъдат съкратени или премахнати дълги процедури по обществени поръчки при закупуването на лекарства и медицински предпазни средства, защото те са нужни сега. Парламентът направи стъпка в тази посока с гласуваните поправки в ЗОП.

Другата препоръка на нашите колеги, която е и практика в много европейски държави, е пациентите да поръчват лекарства с рецепта, лекарства без рецепта и добавки през виртуалните аптеки, за да не се тълпят пациенти в аптеките и евентуално да се заразят. В България не е разрешено да се доставят лекарства по лекарско предписание и пациентите са в аптеките, събират се много хора на едно място, пазаруват в огромни количества.

Третата мярка е, ако в склад на търговец на едро бъде открит заразен с коронавирус, складът трябва да бъде поставен под карантина. Препоръката е друг търговец на едро да поеме доставките, докато премине карантината, и в България с колегите имаме такива кризисни планове.

Четвъртата мярка е да се ускорят доставките до болниците и аптеките. Ние доставяме до аптеките през два часа, но количествата свършват точно за два часа и рафтовете се опразват. Целият ни търговски персонал и мениджмънт са в склада и подпомагат доставките.

Забелязваме притеснението на нашите контрагенти от аптеките от това, че в този натоварен момент ще бъдат проверявани за спекула от прокуратурата. Цялата информация за цените, на които се продават лекарства, се намира в НАП и лекарствените институции и е налична онлайн, и е добре да се помисли да не бъде затруднено обслужването на пациенти в този момент.

Интервюто взе Десислава Николова

Все още няма коментари
Нов коментар