При наредена от главния прокурор акция аптеки са глобявани за оставен на пода спирт

От Българския фармацевтичен съюз съобщиха, че не са получили никакви насоки и предпазни облекла срещу коронавируса

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

По заповед на главния прокурор за търсене на спекула в началото на извънредното положение стотици аптеки са били проверявани от Икономическа полиция, НАП, Изпълнителната агенция по лекарствата, Регионалната здравна инспекция, здравната каса и Комисията за защита на потребителите.

Проверяващите се появявали като таен клиент, който търси например банка с физиологичен разтвор за инхалации или за промивка на лещи. Физиологичният разтвор обаче е лекарство с рецепта и аптеките отказвали да го продадат.

Проверките завършвали с наказателни актове за неподредени по рафтовете лекарства и спирт, които били все още в кашони, и за непредставен веднага паспорт на касовия апарат - между 1000 и 3000 лв. за нарушение.

Това съобщиха председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова и управителният съвет на съюза по време на пресконференция.

По думите ѝ стои въпросът къде е намерена спекула в цените на маските, спирта и дезинфектантите, след като прокуратурата съобщи, че не е открила такава в аптеките.

Как проверяват

Аптеките бяха и все още са обект на ожесточени проверки. В момент, когато бяхме окупирани от клиенти, ние не само не бяхме възприети като медицински специалисти от първа линия, а бяхме посочени с пръст като спекуланти, коментира Анжела Мизова, заместник-председател на БФС.

По думите ѝ проверяващите от поне пет институции идвали в група от 10-12 души, не спазвали дистанция и директно затваряли аптеката, за да изискват документи.

Фармацевт разказа, че му е наложен акт за току-що получен спирт, който се намирал в кашон на пода и още не му била поставена цена. В същото време на вратата на аптеката имало табела, че има спирт и посочена цена.

По закон различните разфасовки спирт са регистрирани като лекарства и трябва да стоят в специален метален шкаф, но фармацевтът не е имал време да ги подреди заради множеството пациенти в аптеката в тези дни.

"Проверката не е нещо непознато в аптеката, ние сме от най-проверяваните здравни заведения, но вместо методична помощ и указания как да работим в извънредна ситуация, които очаквахме от държавата, ние получихме с нищо незаслужени проверки не само за цената, на която сме придобили спирта, маските и лекарствата, но и на договорите за наем на помещението, дневника за почистване на аптеката и температурните дневници", коментира Мизова. По думите ѝ подобна проверка отнема около два часа и аптеката трябва да престане да работи. В допълнение проверяващите не са спазвали изискванията за социална дистанция и са работели по 12 в група.

"След като главният прокурор обяви, че в аптеките няма спекула, а просто цените са се увеличили заради търсенето, дали той намери спекула някъде по веригата, провери ли производителите и вносителите на спирт и маски", попита Стоименова.

От БФС обявиха, че въпреки уверенията на кризисния щаб и до момента не са им дадени насоки за работа по време на пандемия, нито пък им е осигурена възможност да закупят защитни средства за персонала, който най-често се среща с пациенти и вече има един заразен фармацевт.

"Извънредното положение изискваше извънреден подход за предпазване и обезопасяване на персонала - ако фармацевт се зарази, той може да предаде вируса на поне 100 - 200 пациенти на ден", каза Мизова. Антон Вълев от Националната аптечна камара добави, че за да запазят жизнеността на аптеките, там, където е възможно персоналът е разделен на две смени, които не се срещат, за да може аптеката да работи, дори някой да се зарази.

Защо аптеките искат генерично изписване

БФС коментира и отхвърленото от депутатите, както и от лекарите, предложение за генерично заместване на лекарства по време на извънредното положение. Фармацевтите съобщиха, че все повече се очертават липси на масови лекарства за социалнозначими заболявания, чиято субстанция се произвежда в Индия и Китай.

Много от пациентите не намират своите лекарства, тъй като заради натоварването дистрибуторите вече не извършват зареждане по 3-4 пъти на ден, както преди кризата, а само веднъж през деня, а понякога и през два дни. За да не се връщат пациентите при лекаря за рецепта отново, БФС предложи със съгласието на болния да може да бъде заменено лекарството му с генерично копие, което е налично. Предложението обаче беше посрещнато на нож от лекарското съсловие, а здравното министерство качи и веднага свали проектонаредба за генеричното заместване.

"Преди 2016 г. една опаковка тестленти за измерване на кръвна захар, които са необходими на диабетиците всеки ден, струваше 50 лв., а един глюкомер - 150 лв. През 2016 г. БФС и НЗОК се договориха пазарът да бъде либерализиран и пациентите сами да си избират вида тестленти. Сега една опаковка ленти струва 19.20 лв., а глюкомерите са безплатни. Ето примера за ползата от генеричното заместване", коментира Димитър Маринов, главен секретар на БФС.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 2

    Каскета симулира дейност, а КТБ чака!

    Нередност?
  • 2
    ocr08618041 avatar :-P
    Пипси

    Дай им власт на заптиетата и им гледай сеира! Съвсем изпращяха!

    Нередност?
  • 3
    vascoo avatar :-|
    Vassco

    Не са съгласни, защото фармацевтичната мафия плаща луди комисиони на лекарите да предписват от скъпите им лекарства. Всичко това, естествено е на гърба на обикновените хора, а не на депутатите. Удариха аптеките, за да не могат хората да си купуват лекарства, особено сега, след като лекарите се скриха или гледат да ти дадат консултации по телефона. Само че така ще се влоши здравето на хората, а не на тлъстите задници на ръководството на лекарския съюз и депутатите.

    Нередност?
Нов коментар