🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

България има най-малко медицински сестри в ЕС

Тези ценни в момента медицински работници у нас са два пъти по-малко от средното за ЕС и три пъти по-малко в сравнение с Германия, сочат данните на Евростат

Медицинските сестри, лекарите, санитарите и всички здравни работници, които всеки ден са в първите редици за борбата с коронавируса, вече са новите герои на света. Медицинските сестри са особено ключови в тази борба, като именно те са тези, които наблюдават пациентите, прилагат лечението им, окуражават и успокояват. Същевременно те са и най-застрашени от новата инфекция.

За съжаление България е най-неподготвена сред всички страни в ЕС за епидемията от тази гледна точка, като у нас медицинските сестри и акушерките са едва 1.1% от всички работещи, докато средният процент за ЕС е 2.2%. Първа, очаквано, е Германия, където 3.4% от заетите са в тази сфера, следвана от Финландия, Белгия и Ирландия. В дъното на класацията преди България са Люксембург, Латвия, Унгария, Кипър и Естония.

Това сочи проучване на Евростат, публикувано днес по повод Международния ден на медицинските сестри, който се отбелязва в цял свят на 12 май. Това е годишнината от рождението на Флорънс Найтингейл, английска медицинска сестра, статистик и обществен деятел, станала известна с пионерската си работа в областта на медицинската грижа по време на Кримската война.

Причините за това като цяло са ясни - сравнително ниско заплащане, лоши условия на труд, липса на престиж и признание в професията. В последните години много от тези ценни кадри предпочетоха да започнат работа в чужбина, привлечени от по-конкурентното заплащане и много по-добри условия. За съжаление изтичането на медицински кадри към други страни в ЕС - например към Австрия, продължи и по време на самата епидемия.

Според данните почти навсякъде в ЕС броят на тези медицински работници расте в последните години, но нашата страна е изключение от тенденцията. В момента броят на медицинските сестри достига общо 4.45 милиона в цялата общност, което е с около половин милион повече в сравнение с 2012 г.

Германия е първенец и в абсолютни стойности, като там работят близо 1.46 млн медицински сестри и акушерки - една трета от всички в ЕС. Следват я Франция с 656 хил. и Италия с 411 хил.

Увеличението на тези специалисти за периода между 2011 и 2019 г. е със 147 хиляди броя в Германия и 125 хиляди броя във Франция например. В Италия те нарастват само с 15 хиляди.

За сравнение - в България за същия период броят на медицинските сестри и акушерките намалява с близо 12% - от 42 000 до по-малко от 36 700. Сред малкото други държави, в които броят им е спаднал, е Гърция - от 60 700 през 2011 на 55 800, а минимално намаление имат Люксембург и Полша.

В абсолютна стойност най-голям ръст отбелязва Норвегия - в страната броят на медицинските сестри и акушерките се е увеличил от 25 хил. през 2011 г. на 115 хил. през 2019.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cmf1446637585478928 avatar :-|
    Petia Nikolova

    Ами мъжете да се пробват за мед. брат. Обществото от как го има все и само жени възприема да са мед. сетри, санитарки и най-вече тия дето ще ти мият д..то. Като че единствена професия която се прибавя в графа престижност е ... политическата. Никой не иска да бароти в лоши условия, ама нали не си правим такива.

    Нередност?
  • 2
    xyha avatar :-|
    xyha
    • + 1

    Може да са най малко , но работят най много занай малко пари.

    Но пък си имаме най-много полицаи , да ни пазят . Не , 1е престъпност няма.

    Нередност?
  • 3
    dr.web avatar :-|
    dr.web

    "Чичко-паричко", "шумът на парите", "блясъкът на златото" ("...не на славата") - синоними, колкото искаш, но смисълът е един и същ - който има пари, той знае, той може. Винаги съм се очудвал на българската тъпота - "дали е с взлом?, тази българска тъпота, няма никакво значение, важното е че съществува!". Ще ви окрадат изцяло бе, даже няма да се осетите, ...най-накрая ще изплят мръсните ви налъми, на които даже ... ще липсва и дървената част. ...А щяхме да "внасяме папуаси и други жълти на килограм" от някъде си. Срам.

    Нередност?
Нов коментар