🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Държавата ще субсидира инфекциозните отделения заради COVID-19

Тя ще може да го прави и за частните клиники, но само по време на извънредно положение и извънредна обстановка

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Държавата най-после задвижи процедура да субсидира инфекциозните отделения на болниците, за да могат да бъдат в готовност за лечение на коронавирусна инфекция. Това става с предложение на група депутати от ГЕРБ, начело с председателя на парламентарната група и председател на здравната комисия д-р Даниела Дариткова. Те са внесли законопроект, според който държавата ще може да субсидира инфекциозните отделения на болниците, за да поддържат готовност за лечение на пациенти при епидемично разпространение на заразни болести. Явно вносителите бързат с текста, след като са избегнали дългата съгласувателна процедура през здравното министерство и правителството.

Текстът, обаче, ще бъде гледан през есенната сесия на парламента, който излезе в летен отпуск.

Какво предлага проектът

Предлага де държавата да може да субсидира не само държавни и общински, но и частни болници, но при последните това може да стане само по време на извънредно положение или извънредна епидемична обстановка.

По време на извънредното положение болниците лекуваха пациентите с коронавирус, купуваха защитни облекла и респиратори първоначално за своя сметка. След това държавните болници започнаха да получават дарения и да се снабдяват чрез тях с нужната им техника и облекла. Частните болници обаче останаха в готовност изцяло за своя сметка. Държавата организира и заплащането на клинична пътека за лечение на коронавирус през здравната каса, но това по никакъв начин не може да помогне да се поддържа готовност на болниците за нова вълна пациенти.

Какво може да подпомага държавата

По закон държавата през здравното министерство субсидира спешната помощ и спешните отделения в болниците, психиатричните болници, центровете за кръводаряване и за лечение на деца с увреждания, както и четири болници - правителствената, ВМА, МВР-болница и транспортна болница. Отделно от това държавата може да субсидира клиники в труднодостъпни райони с около 50 млн. лв. годишно, като основно става въпрос за общински болници.

Здравното министерство обаче няма право да подпомага болниците по други програми, а в закона няма възможност да се финансира каквато и да било дейност на частните болници с пари от държавна субсидия. Това, е и причината държавата да не сключва договори със спешните отделения на частните болници и се налага пациентите там да си плащат за прегледи, а самите отделения да се наричат за неотложна помощ и по други начини.

Болниците, от своя страна, получават основните си приходи от здравната каса, но клиничните пътеки там не са остойностени със средства за поддържане в готовност на високоспециализирани клиники.

Колко струват инфекциите

Най-високо в инфекциозните болести е заплащането на диагностиката и лечението на хеморагични трески - 1560 лв., но то е предвидено само за 15 случая годишно. Другото плащане над 1000 лв. е за лечение на вирусни хепатити в острата им фаза. Най-масовото заболяване са чревните инфекциозни болести със заплащане от 790 лева на клинична пътека и предвидени 21609 лв.

Малко след въвеждането на извънредното положение, здравната каса структурира и нова клинична пътека за лечение на коронавирусна инфекция на стойност 680 лв. Сега предстои тя да бъде увеличена на 1200 лв. Отделно от това НЗОК плаща около 700 лв. на ден за всеки пациент с коронавирусна инфекция в интензивно отделение.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-|
    SS
    • + 2

    То вече и инфекционисти не останаха , тук таме някой в предпенсионна възраст на доизживяване !!!

    Нередност?
  • 3
    edin131 avatar :-|
    Nikoi

    До коментар [#1] от "SS":

    А някои и загинаха и се изпоразболяха ,предимно тези в отделенията .

    Нередност?
Нов коментар