България се включва в общоевропейската процедура за покупка на ваксина срещу COVID-19

Финансирането на авансовите плащания ще е от инструмента на ЕС за спешна подкрепа в борбата с коронавируса, който е на стойност 3 млрд. евро

България за първи път се включва в общоевропейско споразумение за ваксини и при това го прави навреме. Това става ясно от решението на правителството да предложи на парламента да ратифицира споразумение с Европейската комисия, според което комисията ще преговаря с производителите на ваксини срещу COVID-19 и ще сключва с тях предварителен договор за доставка. Финансирането на предварителните покупки ще бъде от инструмента за спешна помощ и подпомагане на здравните системи на ЕС, чиято обща финансова рамка е над 3 млрд. евро.

Какво означава споразумението

Целта на споразумението е Европейската комисия да преговаря от името на всички страни членки с производителите и да постигне по-ниска цена, като се има предвид, че договаря продукти за цялото население на ЕС. След изобретяването на ваксината ЕК ще сключи с фармацевтичната компания предварително споразумение за покупка на ваксини, а след това всяка страна членка ще купи отделно ваксини за населението си.

Финансирането на авансовите плащания ще бъде по линия на инструмента за спешна подкрепа в борбата с коронавируса до неговото изчерпване.

Ако страната членка не е съгласна с предварителното споразумение и задължението да придобие определен брой ваксини, тя има право да се откаже от него до пет дни, след като Европейската комисия обяви намерението си да сключи такова споразумение.

Дори и да се откаже, страната членка запазва правото си да преговаря отделно с производителите за същия продукт.

Другите възможности

От Министерството на здравеопазването съобщиха пред "Капитал", че позицията на България е страната да използва всички налични възможности за осигуряване на ваксини за българските граждани, включително и чрез директни преговори с компании производители.

Ведомството не разкри допълнителни подробности, но източници на "Капитал" съобщиха, че са изпратени запитвания към най-напредналите в изобретяването на ваксина срещу коронавирус фармацевтични компании - AstraZeneca и Pfizer.

До момента още не са правени изчисления на каква стойност ще трябва да бъдат купувани ваксините, тъй като все още няма одобрен за разрешение продукт.

"При приключване на клиничните изпитвания и след получаване на разрешение за употреба на ваксина срещу COVID-19 конкретните решения ще се обсъдят и вземат на ниво Министерски съвет предвид обществената значимост на този въпрос", коментират от здравното министерство.

Тежко наследство

Срещу двама здравни министри от правителствата на Бойко Борисов бяха повдигнати обвинения, свързани с покупката на антивирусни лекарства и ваксини.

Първият случай беше с първия здравен министър от първото правителство на Борисов - Божидар Нанев. В края на 2009 г. България нямаше споразумения с фармацевтичните компании и не можеше да купи антивирусни средства за лечение на свински грип. Нанев сключи споразумение за доставка с ратификация на парламента и въпреки това беше подведен под съдебна отговорност за неизгодна сделка, Борисов поиска оставката му, а след години Нанев беше оправдан и осъди прокуратурата за 100 хил. лв.

Все още обвиняем по дело за ваксини е и здравният министър от третото правителство на Борисов - д-р Петър Москов. Отново с решение на правителството беше сключен договор с Турция за доставка на ваксини за имунизационния календар на България, като Москов е с три обвинения за сделката.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар