🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Новият здравен министър първо увеличи заплатите в сектора

За това ще бъдат отделени над 250 млн. лв. от здравната каса, по европрограми и от бюджета

Първата активност на новия здравен министър проф. д-р Костадин Ангелов е да мотивира всички работещи в здравния сектор, като увеличи заплатите им от 1 август. Средствата за това ще дойдат по линия на увеличение на клиничните пътеки от здравната каса (126 млн. лв.), от еврофондове и от бюджета, стана ясно от изявлението му във вторник.

Освен подготовка на системата за последваща вълна от коронавирусна инфекция министърът изброи три други приоритета на управлението си - да заработи националната здравноинформационна система и до края на годината да бъдат готови електронната рецепта и електронното пациентско досие, да се модернизира спешната помощ и да се постави акцент върху детското здравеопазване и Националната детска болница. Все проблеми, по които досегашните управления неведнъж са поемали ангажименти.

Пари основно за заплати

2020 е втората година, в която по линия на колективния трудов договор в здравния сектор трябва да бъдат увеличени заплатите на всички, работещи в него. Това обаче няма как да се случи с реално изработени средства от клинични пътеки от здравната каса, тъй като секторът беше със забрана за планова дейност повече от два месеца през тази година. Пациентите на лекарите и клиниките намаляха и лекарите подписаха анекс със здравната каса, че ще получават 85% от изработените в началните месеца на годината средства. Те ще продължат да ги получават и до края на годината, ако не са възстановили дейността си.

Също така цените на всички клинични пътеки ще бъдат увеличени средно с 10%, което ще рефлектира върху приходите на всички 350 болници и ще даде възможност за увеличаване на заплатите. Отделно от това всяка клинична пътека ще бъде увеличена с 20 лв., за да могат болниците да правят тестове на всеки постъпил пациент. Държавата ще достави безплатни PCR тестове на държавните болници. Предстоят срещи с лекарския съюз как да бъде постигнато увеличение в извънболничната помощ и лабораториите. Въпросните 126 млн. лв. ще бъдат осигурени от резерва на здравната каса и от икономии при плащанията през тази година.

От бюджета ще бъдат отделени общо 12.4 млн. лв. за увеличаване на заплатите на работещите на първа линия с 30%. Средствата ще достигнат до над 6000 души - като 2468 от тях са служители на регионалните здравни инспекции (със средни заплати от 904 лв. в момента), а останалите са работещите в националните центрове по заразни и паразитни болести, по радиология и обществено здраве, както и до работещите в изпълнителните агенции по лекарствата, медицински надзор, кръвните центрове, държавните психиатрии и командированите от НЗОК в помощ на битката с коронавируса.

Болниците ще получат 11.3 млн. лв. за подкрепа на инфекциозните отделения. А над 70 общински болници ще получат общо 19 млн. лв. допълнително.

Служителите на първа линия в борбата с коронавирусната инфекция, които са общо 9360 души, ще продължат да получават по 1000 лв. до края на годината, като средствата за това са общо 107 млн. лв. и са гарантирани по европейски проект.

"В анексите на болниците ще бъде изрично записано, че тези средства са за увеличаване на заплатите на медиците", отбеляза проф. Ангелов. Той допълни, че увеличението ще важи и през 2021 г., като има разчетени средства за целта.

Още за COVID-19

Ангелов отчете, че до момента държавата е купила и доставила 317 апарата за дихателна реанимация за държавните болници и предстои да купи 133 апарата за общинските болници.

В държавната фирма "Булбио" в момента има закупени близо 30 хил. PCR теста и предстои да бъдат купени нови 83 хил. бройки за болниците.

Без кадрови промени

Ангелов обяви, че няма да прави промени в екипа заместник-министри, които наследи от предшественика си Кирил Ананиев."Това е екипът, с който възнамерявам да работя, не смятам, че трябва да правим смени, имаме много работа в оставащото ни време. Не смятам, че здравеопазването има цвят, нито че има мандат, то трябва да се работи денонощно, ако искаме резултати", посочи той.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    HristoStefanov avatar :-|
    Hristo Stefanov
    • + 4

    Наложително е да вдигаме заплатите, ако не искаме скоро да останем без лекари. В момента има една огромна възрастова дупка между старите и опитни лекари и младите току що завършили. Ако и младите духнат към западна европа до 10тина години ще трябва да внасяме лекари ...

    Нередност?
  • 2
    scuby avatar :-|
    scuby
    • - 5
    • + 2

    Младите, протестиращи славитрифоновци скоро ще напълнят болниците и лошото, корумпирано правителството отпуска средства за лекари, които да ги лекуват.

    Нередност?
  • 3
    wqc45512416 avatar :-|
    wqc45512416
    • + 5

    До коментар [#2] от "scuby":

    Младите, протестиращи са тези които плащат високите осигуровки и нищо не получават обратно. А корумпираното правителство раздава техните пари напосоки.

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-@
    D-r D
    • + 5

    Ала бала! Коцето има хоризонт няколко седмици и какви електронни рецепти, какви електронни здравни досиета бълнува? Томислав Дончев, дето то 10 г. върти манивелата на е-правителството за това време нищо не направи, та случайника от Александровска за 2-3 седмици ли ще го свърши?
    Копелдаците около мутрата и майка си ще ви обещаят, само и само да останат и още ден във властта.

    Оставка и вървете на май.. Всъщност сте за панделата, крадльовци безсрамни!

    Нередност?
Нов коментар