🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Здравната каса обсъжда мораториум върху нови лекарства

Мярката засяга 15 продукта и хиляди пациенти

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

За втори път при управлението на ГЕРБ здравната каса обсъжда дали да въведе мораториум върху заплащането на нови лекарства в преходните и заключителните разпоредби на проектозакона за бюджета на НЗОК за 2021 г. Предишният път беше в края на 2017 г., като парламентът дори гласува здравната каса да не плаща нови медикаменти от 2018 г., президентът наложи вето, парламентът го отхвърли и премиерът Бойко Борисов поиска от Брюксел текстът да отпадне.

Сега, въпреки че има механизми да не плаща повече за нови лекарства, здравната каса и здравното министерство предлагат на надзорния съвет на НЗОК да разгледа текст, според който лекарства, чиито документи са постъпили между 1 октомври и 31 декември тази година, да бъдат плащани от 2022 г. Става въпрос за 15 нови продукта, повечето за лечение на рак, които пациентите в България чакат от години, за да продължат лечението си. По принцип страната е лидер в късното навлизане на нова терапия, със закъснение от над 611 дни в сравнение с другите страни членки.

Надзорният съвет на здравната каса ще разглежда бюджета за лекарства, който през следващата година се увеличава със 89 млн. лв. до 1.3 млрд. лв.

Защо (не) се налага това

От две години здравната каса има механизъм за предвидимост и устойчивост на бюджета, според който фармацевтичните компании й връщат парите за платените над определен лимит лекарства, като през първата година директно й подаряват терапията на пациентите. Точно заради този механизъм новите лекарства, независимо каква е тяхната цена, няма да генерират дефицит на НЗОК през следващата година.

Отново дискриминация

Ако текстовете бъдат приети, те ще засегнат интересите на хиляди болни хора, които няма да получат терапия само защото са се разболели от болест, за която има лекарство, но документите за него са били подадени или разгледани от администрацията след 1 октомври. До момента крайният срок, до който да се подават документи за нови медикаменти, които здравната каса да плаща, беше до 24 декември.

Отделно от това приемането на законова постановка със задна дата ще бъде не само дискриминация на болни хора на база тяхното заболяване, но и поредната демонстрация за липсата на правна сигурност и ред в снабдяването с лекарства. Всяка година около 500 лекарства престават да се продават в България заради огромния ценови натиск, оказван от държавата. По тази причина се бави и навлизането на нови терапии.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар