🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Догодина здравната каса ще събере от вноски 5 млрд. лв.

Въвежда се ново искане за отстъпка на скъпи терапии, което може да доведе до изтегляне от пазара на медикаменти

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Бюджетът на здравната каса за 2021 г. ще бъде общо 5.084 млрд. лв, като 4.7 млрд. лв. ще бъдат отделени за заплащане на медицински дейности и лекарства. Общо увеличението спрямо тази година е около 340 млн. лв. и e резултат от увеличената вноска на държавата за осигуряваните от нея 4.5 млн. души, ръста на здравните вноски като процент от работната заплата и повишената събираемост на здравни осигуровки, пише в проекта.

Най-голям е бюджетът за болнична помощ - 2.374 млрд. лв., което е увеличение със 127 млн. лв., следван от 1.3 млрд. лв. за всички лекарства, покрити в болници и аптеки, при които увеличението е 89 млн. лв.

По традиция, здравните институции са предложили промени в здравните закони като преходни и заключителни разпоредби на бюджета. В понеделник надзорният съвет на здравната каса ще разгледа проектобюджета.

COVID-болниците ще получават повече средства

Всички болници и лекари работят с лимити за прием и прегледи на пациенти, над които здравната каса не плаща лечението. Според проекта НЗОК ще има право да плаща повече на болниците с COVID-отделения, като увеличава минималните изисквания за тях. Те трябва да имат разкрито и функциониращо мултипрофилно спешно отделение, отделения или клиники с интензивни, педиатрични, терапевтични и хирургични легла за активно лечение. Разрешение за дейност по минимум 20 клинични специалности, реанимационна клиника с не по-малко от 15 оборудвани легла, медицински персонал на трудов договор не по-малко от 900 човека, минимум 1600 преминали пациенти месечно и не по-малко от 10 реанимационни легла за пациенти с коронавирусна инфекция.

На практика това означава, че коронавирусна инфекция ще може да се лекува навсякъде, но традиционните лимити за прием на пациенти няма да важат, ако болницата е лекувала повече болни с коронавирус.

В момента тези болници са надвишили месечните си лимити и на практика лекуват за своя сметка болните заради големия брой приети с коронавирусна инфекция.

Ограничения в лекарствената терапия

В последния вариант на проектобюджета НЗОК се е отказала от една от идеите си напоследък, която срещна бурна реакция сред пациентите и фармацевтичните компании - своеобразен минимораториум на нови лекарства. Според нея нови лекарства за плащане щяха да се приемат до деня на разглеждане на проекта в надзорния съвет на НЗОК, което ще бъде в този понеделник, а не до края на годината. Така останалите зад борда медикаменти щяха да започнат да се плащат от 2022 г., независимо, че са изпълнили всички условия това да започне веднага.

За сметка на това преосмисляне, НЗОК е изобретила допълнителни механизми за събиране на отстъпки от фармацевтичните компании, които могат да ги разубедят да присъстват на българския пазар и така да лишат пациентите от достъп до терапия. В момента те връщат на здравната каса под форма на отстъпки около 240 млн. лв., които тя отново използва за плащане на лекарства.

В момента, за да се заплаща ново лекарство под патент, компанията-производител трябва да даде задължителна отстъпка от 10% на здравната каса. Отделно от това може да сключи договор за допълнителна отстъпка, поемане на изследвания на пациенти, доплащане на цената и др. Най-новите лекарства влизат в касата и по допълнителен механизъм за споделяне на риска, според който през първата година подаряват своите продукти на НЗОК или й връщат сумата, над лимита пациенти, предвидени за лечение със съответното лекарство. Обект на механизма обикновено са новите терапии, най-често за онкологични заболявания.

През следващата година в проектобюджета е предвиден още един допълнителен механизъм и отделяне на група лекарства, които трябва да предоставят на НЗОК допълнителна отстъпка.

От проекта не е ясно кои лекарства влизат в нея, но е планирано тя да включва медикаменти на обща стойност 490 млн. лв., като е предвидено фармацевтичните компании да плащат допълнителни отстъпки, ако лечението на пациентите струва или е по-високо от въведения праг на ефективност на разходите, който е изчислен на три пъти брутния вътрешен продукт на човек от населението. БВП на човек от населението е 7984 евро по данните на НСИ за 2018 г.

Така, ако текстът бъде приет и ако фармацевтичните компании откажат да предоставят допълнителни отстъпки, това означава, че всеки пациент, чието месечно лечение струва повече 3912 лв., може да бъде заплашен терапията му да бъде изтеглена от пазара заради ценовия натиск.

Другата причина, поради която производителите могат да откажат да участват в групата е, че цените в България са най-ниски в ЕС и като такива са публични и се сравняват с тези в другите държави. Така ако цената е много ниска в България, за същата ниска цена ще настояват и на най-големите пазари като Германия, Франция, Италия и др.

Не е ясно и защо е избрано за много скъпо лечението, изчислено като три пъти БВП на човек, а не четири, например. Също така не е ясно какво ще се получи и дали лекарството ще излезе от тази група, ако производителят му все пак се съгласи да даде голяма отстъпка или да поеме лечението на пациентите през тази година.

Медицинските сестри и акушерките ще работят самостоятелно

От началото на следващата година медицинските сестри, акушерките, рехабилитаторите и лекарските асистенти ще могат да създават свои собствени практики и да оказват услуги на пациентите. Те ще сключат договори за заплащане от НЗОК чрез съсловната си организация, а отделно от това ще бъде подготвен регистър на всички специалисти по здравни грижи, специалността им, професионалните им данни и какъв вид здравни услуги могат да оказват.

Единна система ще следи лекарствата

От април следващата година ще заработи единна система за идентификация на лекарствата и лекарствената агенция ще следи тяхната наличност, като ще забранява износа на медикаменти, от които няма достатъчни количества. Това предвиждат промени в лекарствения закон, които са предложени за разглеждане с бюджета на НЗОК.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    edin131 avatar :-|
    Nikoi
    • + 3

    неясно остава финансирането на доболничната помощ ,в която не фигурират суми за лечение на ковидни пациенти при джипитата ,нещо ,което те правят сега напълно безплатно ,а се очертава година ,в която това ще е основно заболяване , така джипитата няма откъде да имат приходи ,поради това ,че основните пера са диспансерни и профилактики ,които логично в ковид ситуация ги няма , пита се кой ще им поема разходите за многото персонал ,или ще се стигне до намаляване на дейността им и закриване на практики обслужващи особено отдалечените изостанали райони .

    Нередност?
  • 2
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • + 2

    Всички треперим за това как държавния монополист НЗОК ще реши да изразходва (или не) нашите пари за нашето здраве. А друг е въпросът, че всяко правителство използва тези пари за каквото и както си пожелае. Затова никой не желае да сложи край на държавния монопол в България и да отвори пазара за частни здравни каси, както е в нормалните държави по света.

    Нередност?
Нов коментар