🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Личните лекари настояват да не се смесват потоците здрави и болни пред кабинетите им

Те настояват да не издават две бележки на всяко върнато от училище дете

   ©  Цветелина Белутова

Пълно объркване на потоците между здрави деца и такива със съмнения за СOVID-19 се получава всеки ден при личните лекари заради недобре структурираното законодателство в тази област, алармираха от сдружението на общопрактикуващите лекари в София-област. Те настояват да бъдат предприети мерки, които да ограничат максимално възможността децата да предадат на останалите болни вируса. Малките деца често нямат симптоми, но пък са приносители на вируса и могат много ефективно да го предадат на други деца и на възрастните, които чакат пред лекарските кабинети.

Какво се случва при личните лекари

От края на април дните вторник и четвъртък са определени само за профилактични прегледи на деца и техните планови имунизации. От началото на учебната година обаче според насоките за работата на училищата в условията на СOVID-19 учениците с поне един симптом на остра вирусна инфекция се пращат от медицинските специалисти в училищата за преглед при личните лекари.

"Масова практика е родителите да бъдат инструктирани да заведат детето на преглед при общопрактикуващия лекар, независимо че в насоките се препоръчва първо да се осъществи телефонна връзка между родителя и лекаря. Поради факта, че върнати деца от училищата има всеки ден и че децата се водят на преглед от родителите в същия ден, потоците на здрави и болни деца се сместват", коментира д-р Виктория Чобанова, председател на организацията на общопрактикуващите лекари в София-област.

Така личните лекари трябва да прегледат детето, върнато от училище със симптоми, и да му издадат извинителна бележка, а след края на домашния престой да му издадат нова бележка, че е клинично здраво. Бележки се издават и в двата случая само след като детето бъде доведено на преглед при личния лекар. Лекарят няма право да издаде бележка за отсъствие от училище, ако не е прегледал детето лично в деня, в който започва периодът на отсъствие от училище. Така децата трябва да бъдат заведени два пъти при личния лекар, независимо че в съответния ден може да има зелен коридор само за здрави деца.

Какво предлагат лекарите

От сдружението в София-област предлагат отсъствията на ученици до три дни, след като ги е върнал у дома лекарят или сестрата от училище, да могат да бъдат извинявани от училищния медицински специалист или от родителите.

Освен това личните лекари смятат, че не трябва да се изисква задължителен преглед при личния лекар, за да може детето да се върне на училище.

Личните лекари допълват още, че COVID приложението, където те нанасят данните за здравното състояние на лицата под карантина, често дава грешка Too many requests ("Tвърде много заявки"). Това създава проблеми при неговото ползване, защото се налага многократно през деня да се опитват да влязат в него и не успяват да регистрират резултатите от наблюдението на карантинираните. Последното административно натоварване на личните лекари е от преди няколко дни - те трябва да въвеждат данни за своите пациенти и в информационната система на ТЕЛК.

Личните лекари твърдят, че независимо че официално не са обявени като работещи на "първа" линия, те преглеждат всекидневно пациенти със симптоми на остри респираторни заболявания и се опитват да диференцират пациентите с коронавирусна инфекция от останалите в рамките на своите диагностични възможности.

"Натоварването е изключително голямо както поради самата епидемия, така и заради изложените по-горе проблеми, и допълнителното отнемане на времето ни с административно попълване на нови база данни вместо с лечение на пациенти е неприемливо", казва д-р Чобанова.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар