🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Здравната каса обяви, че няма да има мораториум върху новите лекарства

Близо 90% от българите смятат, че държавата трябва да отделя повече средства за здравеопазване, но само 10% подкрепят увеличение на здравните вноски

Проф. д-р Петко Салчев, управител на НЗОК, съобщи, че няма да има мораториум върху новите терапии.
Проф. д-р Петко Салчев, управител на НЗОК, съобщи, че няма да има мораториум върху новите терапии.
Проф. д-р Петко Салчев, управител на НЗОК, съобщи, че няма да има мораториум върху новите терапии.    ©  Надежда Чипева
Проф. д-р Петко Салчев, управител на НЗОК, съобщи, че няма да има мораториум върху новите терапии.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Няма да има мораториум върху новите лекарства през следващата година. Това съобщи управителят на здравната каса проф. д-р Петко Салчев по време на конференцията "Заедно за повече здраве". Той допълни още, че новите медикаменти, които ще се заплащат от следващата година, ще увеличат разходите на касата за лекарства с около 38 млн. лв. Общо за медикаменти НЗОК е предвидила 1.3 млрд. лв. за химиотерапия, домашно лечение и терапия в болница. Дали навлизането на нови терапии до края на годината да бъде ограничено е било обсъдено по време на надзорния съвет на НЗОК и след реакциите на информацията явно институцията е взела решение да не отлага достъпа на пациенти до нови лекарства до 2022 г.

По време на конференцията беше представено национално проучване на агенция "Тренд", според което доверието в здравната система се е повишило около COVID кризата и 86% от българите смятат, че секторът се нуждае от повече инвестиции и по-високи заплати. Само 10% обаче са на мнение, че увеличените средства за здраве трябва да дойдат от увеличение на здравните вноски.

Откъде да дойдат парите

Проучване на ЕКИП предлага всяка година 10% от приходите от акцизи за горива, алкохол и цигари да бъдат пренасочвани към здравната каса. В момента в закона за здравето е отбелязано, че 1% от акцизите от цигари трябва да бъдат пренасочвани за превенция и лечение. Законът за публичните финанси обаче забранява подобно целево изразходване на средства от бюджета.

Според Аркади Шарков от ЕКИП на база на тази година, ако се приеме предложението на икономистите, към здравния сектор могат да се пренасочат 544 млн. лв., които ще попълнят дефицита в заплащането в болниците, ще намалят голямото доплащане за лекарства и за медицински услуги. Той допълва още, че ако в сектора се инвестират пари срещу реформи, всеки долар ще доведе до 3.4 долара увеличение на БВП и 37% спад в заболяемостта.

Бюджет на възможното

Лекари, представителите на съсловните организации в сектора, на здравните институции и пациентите изтъкнаха, че бюджетът на здравната каса за следващата година е бюджет на възможностите, а не на потребностите, които продължават да растат.

"Сегашната ситуация с коронавируса показва, че не може да се разчита само на НЗОК за справяне с всички проблеми, с които се среща системата на здравеопазването. В по-спокойна обстановка това не се забелязваше и макар и с нежелание здравната каса поемаше да плаща все повече дейности, които са задължителни за всички граждани на държавата. През тази и следващата година опитите да се стовари всичко върху нея, ще доведе до притискането й до стената", коментира д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз.

Той говори в контекста на това здравната каса да продължи да заплаща тестването и лечението на коронавирус, което се полага и на здравнонеосигурени граждани. НЗОК обаче плаща реанимация, грижи за здравно неосигурени, за неосигурени бременни, за лечение в чужбина, за помощни средства за хората с увреждания, за лечебни храни, лекарства за редки болести и др.

"Никой не може да каже, че здравната каса икономисва, денонощно се стараем да осигурим повече здравни услуги за гражданите, да облекчим достъпа и това да бъде заплатено. Но касата не е бездънна и не тя ще инвестира в повече здраве, инвестициите трябва да са на всички", каза проф. Салчев.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар