🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Правителството въвежда маски и на открито в опит да спре резкия скок на заразените

Очакванията на здравния министър са, ако тази мярка се спазва, регистрираните заразени да намалеят с 30%

Здравният министър Костадин Ангелов
Здравният министър Костадин Ангелов
Здравният министър Костадин Ангелов    ©  Георги Кожухаров
Здравният министър Костадин Ангелов    ©  Георги Кожухаров

За пръв път броят на регистрираните заразени от COVID-19 надхвърли 1000 души във вторник и през вчерашния ден положителните достигнаха 1024.

Реакцията на здравното министерство беше да събере експертните съвети по епидемиология и инфекциозни болести и след техните положителни становища обяви, че въвежда задължително носене на маски не само на закрито, но и в откритите пространства. В същото време периодът на карантина намалява от 14 на 10 дни, което е резултат от препоръките на Центъра за контрол на заболяванията на САЩ.

Защо се налага носенето на маски

"Носенето на маски се налага, защото има достатъчно научни доказателства, че въпреки че е на открито, човек може да вдиша вируса при близък контакт, ако няма механична преграда. Даваме си сметка, че смисълът на носенето на маски на открито е да то да се прилага там, където се струпват много хора", коментира доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор пред "Капитал".

Той допълва, че биха искали мярката да важи от първи клас нагоре, тъй като най-малките трудно спазват дисциплина за носене на маските.

"Маските на открито имат смисъл само при публични мероприятия и при струпване на хора на едно място с разстояние между тях, по-малко от два метра. Когато човек е сам на улицата, в парка или планината, няма смисъл от носене на маска. Маската обаче няма смисъл, без да се спазва отстояние, а това е мярка, която в България все още трудно се спазва", казва проф. д-р Тодор Кантарджиев, изпълнителен директор на Центъра за заразни и паразитни болести.

По думите му намаляването на 14-дневната карантина на 10 дни при съмнение за заразяване с коронавирусна инфекция или за контактни лица има медицинско обяснение. Преди 20 дни е публикуван доклад на Центъра за контрол на заболяванията в Атланта, САЩ, според който, ако клиниката е лека, ако пациентът няма 24 часа висока температура, без да приема понижаващи я лекарства, той не отделя вирус.

"Затова започнахме да не правим PCR [тестове] на 14-ия ден за излизане от карантината, а сега намаляваме задължителната карантина на база на опита в САЩ, които имат най-силна система за надзор над заразните болести", казва проф. Кантарджиев.

Какво се очаква

Според изказването на проф. Ангелов пред експертните съвети лекари от цялата страна се тревожат заради повишаването на заболеваемостта и настояват за по-строг контрол и въвеждане на маски на открито.

"Това е най-леката възможна мярка и с оглед експертизата на заставащите зад нея считам, че трябва да я въведем. Щом експертите категорично подкрепят такъв тип противоепидемична мярка и тя по никакъв начин не е ограничаваща за гражданите, а очакванията са вследствие на засиления контрол и при условие че всички ние спазваме мерките, заболеваемостта от COVID-19 да намалее с до 30%, ще го направим", коментира здравният министър.

"Общата ни цел е да намалим разпространението на COVID-19, без да налагаме рестриктивни мерки и да повлияваме върху социалния живот и психическото здраве на българите", допълва д-р Бойко Пенков, заместник-министър на здравеопазването.

Въвеждането на новата мярка се случва след няколко дни на доста сериозен ръст на всички основни показатели за развитието на епидемията. В продължение на две седмици, без промяна в алгоритъма за тестване, има рязко увеличение както в броя на регистрираните заразени, така и в процента на положителните тестове - два сигурни показателя за неконтролируемо разпространение на коронавируса. Заедно с това има и бързо увеличение и на приетите за лечение в болница и на хората, които имат нужда от интензивно лечение. Това оказва сериозен натиск върху здравната система. В някои региони - като Бургас, Търговище и още няколко, има сериозна криза заради недостиг на лекари.

Основният риск при неконтролируемото разрастване на епидемията е именно претоварването на здравната система, след което няма да може да се оказва помощ на всички, които имат нужда от нея - с COVID-19 и други болести. Това означава, че болниците в някакъв момент ще трябва да приоритизират пациенти - да лекуват тези, които имат по-голям шанс да се възползват от медицински грижи, и да отказват обслужване на по-безнадеждните случаи.

Не е ясно дали само задължението да се носят маски навън ще помогне да се овладее епидемията. Правителството засега се пази от много по-ефективни мерки - като например ограничаване на барове, клубове и прочее нощни заведения. Заразените с коронавирус на открито са изключително малък процент. Обикновено заразата се разпространява след продължителен контакт на затворени места или там, където се събират много хора накуп - като например стадиони или концерти.

Задължителното носене на маски има предимно психологически ефект - то служи като постоянно напомняне, че ситуацията е извънредна и трябва да се внимава. Предвид полярните мнения и по тази тема и сравнително ниската култура на спазване на мерките по принцип, вероятността и тази да се спазва масово е по-скоро малка. Това означава, че епидемията ще продължи да набира скорост и следващите два до три месеца могат да бъдат критични, като колкото повече се претоварва здравната система, толкова повече се увеличава рискът от по-сериозно затваряне.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    clint_eastwood avatar :-@
    clint_eastwood
    • - 3
    • + 10

    Ако утре ни кажат да носим жълти шапки, и това ли ще направим? Тази мярка е пълна подигравка!

    Нередност?
  • 3
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • - 3
    • + 13

    В парка с маска, но в бара без маска. Държава-бутафория. Сега гангстерът Борисов отново ще влезе в ролята на "спасител" и ще отмени абсурдната мярка за да качи увехналия си рейтинг с 1-2 процента.

    Нередност?
  • 4
    fkp1589276548660476 avatar :-|
    Dark King
    • - 2
    • + 3

    само не затваряйте баровете.

    Нередност?
  • 5
    western_ avatar :-|
    western_
    • + 9

    пълна пародия...с маска на улицата по пътя до дискотеката и бара, влизаш, махаш я и добре дошъл ковид...

    Нередност?
Нов коментар