🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Първите близо 10 хил. ваксини срещу COVID-19 пристигнаха в България

Имунизацията започва в неделя в София, Пловдив и Бургас

Първите ваксини ще стигнат за близо 5000 души, още доставки ще има през януари
Първите ваксини ще стигнат за близо 5000 души, още доставки ще има през януари
Първите ваксини ще стигнат за близо 5000 души, още доставки ще има през януари    ©  Надежда Чипева
Първите ваксини ще стигнат за близо 5000 души, още доставки ще има през януари    ©  Надежда Чипева

Първите 9750 дози от ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech пристигнаха в България рано сутринта в събота. Те са достатъчни за близо 5000 души, тъй като ваксината се поставя два пъти в интервал от 21 дни. Имунизацията започва в неделя, като първите градове, където ще се случи това, са София, Пловдив и Бургас. Ваксини ще бъдат поставени първо на медицински лица на първа линия, като здравният министър Костадин Ангелов обяви, че ще е първият ваксиниран българин.

Ваксините в момента се намират във фризера в сградата на "Бул Био", откъдето ще бъдат разпределяни по региони. В началото на следващата седмица те ще бъдат доставени също във Враца и Велико Търново. Заедно с ваксините са пристигнали и информационни материали, които са насочени както към лекари, така и към пациенти, за да могат всички български граждани да бъдат информирани за същността на ваксините и за целия процес на имунизация, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

По думите на здравния министър броят на желаещите да се ваксинират нараства, като все повече лекари и сестри искат да се включат в първата фаза. "Оптимисти сме, че ако продължим с представянето на цялата информация по отношение на ваксините и необходимостта от тях, ще постигнем желания резултат - 70% ваксинирани българи", каза Ангелов.

Самата имунизация срещу COVID-19 е препоръчителна и безплатна и се поставя по желание. Допълнителни пратки от ваксините се очакват през януари, когато броят им трябва да достигне 62 500 дози.

Междувременно данните от Единния информационен портал показват, че 12.4% от направените тестове за коронавирус през последното денонощие у нас са положителни. Новите случаи са 257 от направени общо 2072 PCR и антигенни теста. Починалите за изминалото денонощие са 50, а излекувани са 1186 души. В болници остават 5 580 пациенти, включително 512 в интензивни отделения.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    petkata1 avatar :-|
    petkata1

    А защо няма диверсификация?!

    Нередност?
Нов коментар