Страните от ЕС с различна готовност за ваксинация

Ваксините ще тръгнат от фабриките на Pfizer на 26 декември, Дания няма да чака останалите, Нидерландия започва от януари

"Оторизацията на тази първа ваксина определено е голяма стъпка в правилната посока и индикация, че 2021 г. може да бъде по-светла от 2020 г." Това заяви директорът на Европейската агенция за лекарствата (ЕМА) Емър Кук след официалната препоръка за започване на употребата на ваксината срещу коронавирус на BioNTech/Pfizer в ЕС. Одобрението дойде почти три седмици след решението на британския регулатор на 2 декември да се даде "зелена светлина" за използването на ваксината в Обединеното кралство.

ЕМА беше поставена пред трудната задача да балансира между натиска да забърза процедурата, дошъл първоначално от Полша и Унгария, а след това и от Германия и Италия, и притесненията, че процесът върви прекалено бързо, пише Politico. Агенцията заявява, че е използвала по-строг механизъм за даване на оторизация и освен това са взети предвид ценните допълнителни данни от Великобритания.

"По едно и също време, при еднакви условия"

Европейската комисия също ускори консултациите със страните - членки на ЕС, и одобри ваксината часове след положителната препоръка на ЕМА. "Това е един много добър начин да приключим тази трудна година и да обърнем страницата на COVID-19", коментира председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. И допълни, че ваксината е разработена в Германия, финансирана с 9 млн. евро от изследователските фондове на ЕС и подкрепена от заеми от 100 млн. евро от Европейската инвестиционна банка.

ЕК има сделка за 200 млн. дози от ваксината с опцията за покупката на още 100 млн. дози. Фон дер Лайен отново подчерта, че те ще бъдат достъпни в целия ЕС "по едно и също време, при еднакви условия", като разпределянето ще бъде на базата на населението на всяка страна.

Според ЕК доставките с ваксини ще тръгнат от белгийската фабрика на Pfizer на 26 декември, така че страните членки ще могат да започнат с ваксинациите между 27 и 29 декември. Някои държави като Дания вече заявиха, че няма да чакат другите страни, а ще започнат ваксинациите в момента на пристигането на доставките. Други като Нидерландия може да се наложи да изчакат до януари заради технически въпроси, а трети като Унгария не са обявили все още плановете си за имунизациите.

Следват още оторизации

Що се отнася до безопасността на ваксината, председателят на комисията по безопасност на ЕМА Сабине Щраус посочва, че над 10 000 доброволци в клиничните изпитвания са били проследени два месеца след получаването на втората доза и най-честите странични ефекти са идентични с тези на другите ваксини - болка на мястото на имунизацията и главоболие. Емър Кук пък смята, че що се отнася до новия щам на вируса, открит да циркулира във Великобритания, "няма доказателства, които да подсказват, че ваксината няма да работи спрямо новия щам".

По думите на Фон дер Лайен ще последват още оторизации. ЕМА ще разгледа случая с ваксината на Moderna на 6 януари, а предстои разглеждане и на ваксините на Oxford/AstraZeneca и Johnson & Johnson.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар