Дигитализацията на диагностичния процес би се отразила положително на последващото лечение

Антон Тумбев - председател на управителния съвет на сдружение "Биокампус София"

Антон Тумбев - председател на управителния съвет на сдружение "Биокампус София"
Антон Тумбев - председател на управителния съвет на сдружение "Биокампус София"
Антон Тумбев - председател на управителния съвет на сдружение "Биокампус София"
Антон Тумбев - председател на управителния съвет на сдружение "Биокампус София"
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визитка

Антон Тумбев е председател на управителния съвет на сдружение "Биокампус София". Има над 10 години управленски и предприемачески опит както в установени международни компании, така и в стартиращи такива от разнородни индустрии, вариращи от недвижими имоти до дигитални технологии.

Професионалният му път преминава основно в управление на активи и бизнес развитие. Наред с ролята си в "Биокампус София", в семейството на SiteGround, Антон Тумбев е и инвестиционен директор в "Смарт Пропърти Фънд", където ръководи проекти в България и Португалия.

Той има бакалавърска и магистърска степен "Международни отношения" от СУ "Св. Климент Охридски", както и магистърска диплома "Бизнес администрация" от Университета в Санкт Гален, Швейцария (Universitat Sankt Gallen).

Антон Тумбев ще бъде лектор на деветата конференция "Иновации и добри практики в здравния сектор", организирана от "Капитал", която ще се проведе на 8 ноември т.г. в "София Тех Парк".

Запазете своето място тук.

Какво е състоянието на биотехнологичния сектор в България?

- Според European Innovation Scoreboard за 2021 година България е една от само три страни от ЕС, които отбелязват спад в нивото на иновации, и за жалост биотехнологичният сектор не би могъл да остане незасегнат от тази негативна тенденция. Като доказателство за значителното изоставане на страната ни в тази област е фактът, че държавата ни не участва в почти никакви научни инфраструктури и проекти, финансирани от ЕС, в които българска организация да е водещ партньор.

Защо първият проект на "Биокампус" беше насочен към един от трудно решимите проблеми на съвремието - антибиотичната резистентност?

- Иска ми се да кажа, че отговорът се съдържа в самия въпрос. За съжаление, съществува ясна корелация между трудността на решаване на конкретен проблем и неговата обществена значимост.

Каква ще бъде ползата за лечението на онкологичните заболявания от дигитализация на данните от изследванията на пациентите?

- Вярваме, че значителното ускоряване и оптимизиране на диагностичния процес, както и повишаване на качеството му вследствие на дигитализация и потенциално внедряване на изкуствен интелект неизбежно биха минимизирали броя на ненавременни и потенциално погрешни диагнози, което респективно би се отразило положително на последващото лечение.

Какви са проектите, по които "Биокампус" работи в момента?

- Картирането на наличната технологична инфраструктура и апаратура в България е първият и почти завършен проект, по който "Биокампус София" работи. Изследването на водите на река Искър за микроби, резистентни към определен тип антибиотици, е най-новата ни инициатива. Тук може би е моментът да кажем и че стратегията ни е да изградим един здравословен микс от проекти със социална насоченост и такива с ясно изразен комерсиален елемент, чийто потенциален успех да послужи за ускоряването на инвестициите ни в нови инициативи от обществено значение и въздействие. В този ред на мисли заявяваме своята готовност за разглеждане на нови идеи за различни партньорства.