🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Държавата очаква догодина вноските за здраве да са със 768 млн. лв. повече

Здравната каса има два проекта как да разпредели 6.8 млрд. лв. през 2023 г., но реално ще се работи по стария бюджет

Управителят на здравната каса проф. д-р Петко Салчев е подготвил два проекта за бюджет на здравната каса за следващата година
Управителят на здравната каса проф. д-р Петко Салчев е подготвил два проекта за бюджет на здравната каса за следващата година
Управителят на здравната каса проф. д-р Петко Салчев е подготвил два проекта за бюджет на здравната каса за следващата година    ©  Велко Ангелов
Управителят на здравната каса проф. д-р Петко Салчев е подготвил два проекта за бюджет на здравната каса за следващата година    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Здравната каса планира да плати 6.8 млрд. лв. за здравни услуги през 2023 г.
  • Тя е подготвила два бюджета, в които се колебае дали да даде 3 или 3.1 млрд. за болнично лечение.
  • Колебания има и за това дали да се отпуснат 100 млн. лв. повече за лекарства.

За първи път от много години насам здравната каса представя на надзорния си съвет два варианта на проектобюджет за следващата година. Но при очертаващата се липса на държавен бюджет за 2023 г., след като служебният кабинет обяви, че няма да внесе такъв, изглежда, че и здравният сектор ще трябва да продължи да работи с разчетите от тази година.

Въпреки голямата несигурност за това ще има ли нов бюджет на здравната каса прогнозите в проектите дават известна яснота за това какво очаква държавата за сектора. Накратко - двата проекта се различават по това колко повече средства са предвидени за медицински услуги и лекарства, като средното нарастване на всички пера е около 12%. Очакванията са през следващата година касата да получи от здравни вноски със 768 млн. лв. повече от тази година, като предвидените средства за медицинска помощ ще достигнат 6.885 млрд. лв.

Прави впечатление, че и в двата проекта са заложени 2.2 млн. броя клинични пътеки, при положение че през тази година те бяха намалени на 1.8 млн. Средствата за тях бяха увеличени и въпреки всичко болниците не успяха да достигнат този лимит.

Открий пет разлики

В първия проект е предвидено средствата за личните лекари да нараснат с 12% и да достигнат 407 млн. лв. Във втория ръстът е 10% и средствата са 400 млн. лв. Двата варианта не дават възможност да се "изнесат" диагностичните услуги и по-голям обем лечение извън болниците и те остават в тях, независимо от твърденията на всички политически партии колко са важни профилактиката, превенцията и това да не се стига без нужда до най-високото ниво на системата - болниците. С тези средства отново няма как да се постигне въпреки предвидените 2.6 млн. профилактични прегледа, 4.5 млн. прегледа на хронично болни и 3 млн. - на деца.

При специализираната извънболнична помощ разликата между двата бюджета е 11 млн., като в първия са заложени 429 млн. за прегледи при специалисти извън болниците, а във втория - 418 млн. Разликата за зъболечение е 5 млн. - 268 или 263 млн. лв.

В двата проекта на бюджети е предвидено еднакво финансиране за помощни средства за хора с увреждания - 38 млн. лв., като разлика от тази година няма.

За сметка на това е предвиден почти 100% ръст в средствата за лечение в чужбина и с нерегистрирани в България лекарства, като в двата проекта идеята за нарастването е еднаква - 72.17 млн. лв. Еднакви средства са предвидени и за заплащане на импланти, които се поставят в болница (изкуствени стави, пирони, др.), като сумата е 130 млн. лв., което е нарастване с над 12%.

Болниците и лекарствата

По-съществените разлики в предвидените средства са при болниците и за лекарства, които по принцип са най-едрите плащания от бюджета на НЗОК.

В първия вариант е предвидено увеличение на средствата за болници с 14.9% и те да достигнат 3.124 млрд. лв., а при лекарствата - 12.4% увеличение и проектобюджет 1.833 млрд. лв. Във втория вариант се предвижда 10.6% ръст в плащанията за клинични пътеки в болниците, или 3 млрд. лв., а за лекарства се предвиждат 1.84 млрд. лв., или с 22% повече от тази година.

В проектите е отбелязано, че ще бъдат обхванати повече болни с модерни, високотехнологични и високоефективни методи на лечение в болниците, само че не са предвидени средства за плащане на такова лечение, особено след като здравната каса е обявила, че ще купи невъобразимо много клинични пътеки - 2.2 млн., толкова, колкото преди ковид пандемията. Това означава, че парите ще бъдат разпределени между много и евтини пътеки.

При лекарствата в момента са в процес на разглеждане за включване за заплащане от следващата година на 60 нови лекарства или нови индикации на вече покрити от НЗОК продукти. Част от тях са за редки заболявания.