В болницата в Добрич започва ефективна стачка заради ниски заплати

Болничен директор, назначение на ГЕРБ, се опитва да избегне протеста на медицинските специалисти за справедливо увеличение на заплатите

Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич скоро ще приема само спешни случаи заради спор за заплатите
Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич скоро ще приема само спешни случаи заради спор за заплатите
Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич скоро ще приема само спешни случаи заради спор за заплатите    ©  МБАЛ - Добрич
Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич скоро ще приема само спешни случаи заради спор за заплатите    ©  МБАЛ - Добрич
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Вече близо месец продължава протестът на лекарите и медицинския персонал на многопрофилната болница за активно лечение в Добрич, които през следващата седмица ще прераснат в ефективна стачка, при която ще се приемат само спешни пациенти. В болницата работят 538 лекари, сестри и други специалисти.

През миналата седмица медици блокираха булеварди не само в Добрич, но в Сливен, Враца, Троян и Благоевград с искане за увеличаване на заплатите до нивата в националния колективен трудов договор - 2000 лв. за лекари и 1500 - за медицински сестри.

Пари има

Собственик на 68% от капитала на болницата е държавата, а останалите проценти са собственост на община Добрич и останалите общини в областта. Болницата е с 334 легла и единственото спешно отделение. Според отчета й за 2021 г., всеки трети прегледан в това отделение е приет в болницата по спешност - над 10 хил. души от 30 хил. прегледани. Останалите до 14 хил. пациенти са приети планове.

Директорът Георги Желязков е назначение от времето на управлението на ГЕРБ. Той е начело на болницата от лятото на 2020 г. - първо като прокурист, а и после като изпълнителен директор. В края на 2021 г. за председател на борда на директорите е назначен проф. Радослав Радев, дългогодишен председател на лекарската колегия във Варна, бивш декан на медицинския факултет на университета в града и бивш член на борда на директорите на университетската болница "Света Марина". Добричката болница се явява и университетска на Медицинския университет - Варна.

През миналата година болницата е с 28.8 млн. лв. приходи и 17 хил. лв. печалба.

Защо стачка

Най-вероятно от средата на следващата седмица лекарите и медицинският персонал на Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич ще започнат ефективни стачни действия с искане за повишаване на работните им заплати до 1500 лв. Това каза за "Капитал" председателят на синдиката на българските медицински специалисти Мая Илиева. В понеделник арбитражна комисия, чийто състав бе определен от Националния институт за помирение и арбитраж, реши, че при ефективни стачни действия ще бъдат изпълнявани само минималните дейности в болницата, като тя на практика ще работи единствено по спешни и неотложни случаи. Намесата на арбитражната комисия се наложи, тъй като директорът на болницата Георги Желязков отказва да изпълни браншовия колективен трудов договор, според който заплатите на сестрите трябва да бъдат повишени до договорените нива.

"Това означава, че пациентите за планов прием ще бъдат преглеждани по обичайния ред и по начина, по който това е необходимо, но чак след установяване на спешност или неотложност на състоянието им ще бъдат хоспитализирани", каза Илиева.

По време на мандата на редовното правителство беше подписан колективен трудов договор, в който беше заложено повишаване на основните заплати на медицинските специалисти на 1500 лв. Директорът на болницата в Добрич, обаче, не изпълни договора като заплатите бяха повишени само с 25% на 1020 лв., което стана причина за започването на предупредителните стачни действия, които продължават вече близо месец. В протестите се включиха повече от 150 души, като с медицинските специалисти от областната болница се солидаризираха и колегите им от сектор "Детско и училищно здравеопазване" в Добрич, както и психиатричната болница в града.

"При повторния опит за преговори д-р Желязков заяви, че може да даде 40% увеличение на заплатите, но не и повече, което е твърде далече от договорените 1500 лв.", каза Мая Илиева. Директорът на болницата дори подписва в разгара на протеста, на 20 октомври, колективен трудов договор с д-р Любомир Божков - председател на "Подкрепа" в болницата Добрич. Това не може да бъде прието по няколко причини. Първата е размерът на възнагражденията, които са далеч от тези в националния КТД - 1430 лв. за лекарите, 1125 - за сестрите. Второ - Синдикат на българските медицински специалисти (СБМС), Автономна работническа конфедерация (АРК) и КТ Подкрепа. И третото е конфликтът на интереси - тъй като председателят на "Подкрепа" в болницата е подчинен на бащата на директора в отделението по ортопедия.

"Капитал" потърси за коментар д-р Георги Желязков, но мобилният му телефон беше изключен.

"Ние не се съгласихме и поканихме арбитражната комисия към Министерството на труда и социалната политика да се занимае със случая", казва Илиева. Според нея Желязков прави опити да накара повече хора да се присъединят към договора, подписан с "Подкрепа", като целта е да се каже, че повечето медицински работници го припознават".

Пак според нея обаче всички, които са приели да се присъединят към този колективен трудов договор трябва да платят еднократна такса, която според текста на специално подготвеното за целта заявление трябва да постъпи по сметките на работодателя.

"С други думи това, което ще им бъде дадено за първия месец, веднага ще им бъде взето обратно", казва тя. Размерът на тази такса е 0.8% от годишната индивидуална брутна заплата. Това означава, че тя ще е около 100 лв. - точно толкова, колкото ще бъде и самото увеличение. Санитарите дори ще са на загуба, тъй като увеличението на техните заплати ще е с 20 лв., а те ще трябва да платят като такса на болницата, в която работят почти 100 лв..

Медицинските сестри в болницата са обсъждали и спиране на платените дежурства, тъй като допълнителният труд, който полагат се припокрива почти 100% с редовните им смени. Това е било и допълнителен аргумент в полза на призивите за ефективни стачни действия.

При това положение в добричката болница ще остане да работи само отделението за спешна и неотложна медицинска помощ, а пациенти ще трябва да бъдат пренасочвани към други лечебни заведения, казаха от Синдиката на медицинските специалисти. Директорът на болницата ще трябва да намери други специалисти, които да заместят стачкуващите им колеги, но и това най-вероятно ще се окаже невъзможно, тъй като има отделения, в които стачкуват 100% от лекарите, медицински сестри и санитарите.

Според синдикалистите в новия колективен трудов договор, подписан с "Подкрепа", са договорени и много по-лоши условия на труд за работещите. Освен заплатите, които са под минимума за отрасъла, който е разписан от здравния министър и от синдикатите на браншово ниво, намалени са и отпуските.

"Уведомили сме за проблемите си и служебния министър на здравеопазването Асен Меджидиев , но той ни отговаря само през медиите. Явно не се интересува какво се случва. ", каза Мая Илиева. Българските болници са търговски дружества, като ние сме зависими от техния приход. С други думи, трябва да гледаме на пациентите си като на клиенти, за да можем да си заработим заплатите. Ние искаме министерството на здравеопазването да заеме твърда позиция и да разпредели средствата по начин, по който да бъдат постигнати договорените нива на заплащане на медицинските сестри, тъй като то е страна по този договор", обясни още тя.

От синдиката на медицинските специалисти твърдят също, че голяма част от болниците в България, в това число и тази в Добрич, разполагат с достатъчно средства за повишаване на заплатите на сестрите на 1500 лв. Работодателите им обаче раздават две трети от заплатите като бонуси и не желае да ги увеличат до нивата, фиксирани в колективните трудови договори. Причината за това е във факта, че болниците страдат от хроничен недостиг на персонал и всички работят извънредно. А с покачването на основната заплата автоматично ще се повишат и ставките за извънредния труд.

"За това за работодателя е по-изгодно всички да работят на по-ниски заплати, а останалото да бъде раздавано като бонус, казва Мая Илиева. Защото заплатите са гарантирани, а бонусите винаги могат да бъдат отнети".

По темата работи и Десислава Николова

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fgj34670663 avatar :-?
    Главен Мултак евроатлантик

    "Уведомили сме за проблемите си и служебния министър на здравеопазването Асен Меджидиев , но той ни отговаря само през медиите. Явно не се интересува какво се случва. ", каза Мая Илиева
    ______________

    Т.е. служебникът на Радев не се интересува и не прави нищо относно факта, че директорът на ДЪРЖАВНАТА болница в Добрич не изпълнява сключения КТД със медиците?

    В статията има информация за нарушения, за конфликт на итереси, какво трябва да се случи, че един министър да си изпълни задълженията и да осъществи контрол?

    Или просто защото директорът е човек на Герб, служебникът на Радев не смее да напави нищо?

    Това ли е борбата със "завладяната държава", която дъвчеше Радев 2 години?

    Нередност?
Нов коментар