🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Служебният здравен министър еднолично и в пълна тайна избра терен за детска болница

Тя ще се строи в гористия хълм над ортопедията в Горна баня

След като извърши знакови назначения, с които реставрира кадрите на ГЕРБ в държавните болници и начело на съвета по лекарствата, д-р Асен Меджидиев се захвана и със строежа на детската болница
След като извърши знакови назначения, с които реставрира кадрите на ГЕРБ в държавните болници и начело на съвета по лекарствата, д-р Асен Меджидиев се захвана и със строежа на детската болница
След като извърши знакови назначения, с които реставрира кадрите на ГЕРБ в държавните болници и начело на съвета по лекарствата, д-р Асен Меджидиев се захвана и със строежа на детската болница    ©  Георги Кожухаров
След като извърши знакови назначения, с които реставрира кадрите на ГЕРБ в държавните болници и начело на съвета по лекарствата, д-р Асен Меджидиев се захвана и със строежа на детската болница    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В пълна тайна и без каквито и да било публични обсъждания и експертни мнения служебното правителство избра терен за Национална детска болница на края на града, според министъра - на комуникативно място. Тя ще се намира в гората над специализираната ортопедична болница "Проф. Бойчо Бойчев" в Горна баня. Това съобщиха здравният министър д-р Асен Меджидиев и колегата му - архитект Иван Шишков, регионален министър.

За строеж на детска болница са оглеждани още пет терена.

Според здравния министър проектът за национална детска болница ще бъде готов до половин година. В здравния сектор светкавичният избор на терен за националната болница се приема и като опит на министерството да спъне за втори път проект на "Търговска лига" в София, този път за детската болница "Мама и аз".

Съвсем на тъмно

Министерството на здравеопазването при "Продължаваме промяната" обяви, че оглежда пет терена за строеж на детска болница, без да уточни кои точно са те, и след това пусна обществена поръчка за избор на консултант, който да огледа имотите и да прецени кой е най-подходящият за това.

Служебният министър д-р Асен Меджидиев спира обществената поръчка едностранно и без предизвестие и възлага избора на работна група от министерството, която той самият е назначил. Така на практика министърът еднолично избира терена в Горна баня между пет терена.

Критериите за избор са само два - терените да бъдат държавна или общинска собственост, или да са собственост на държавни лечебни заведения. Освен това трябва да отговорят на нормите на градоустройство, което при болница с 300 легла, означавало минимално необходима площ от 90-95 кв.м на легло или терен от 27 дка, а за болница с 400 легла е необходим терен от цели 36 декара.

На тази база отпадат множество терени в столицата и работната група обследва терен в "Младост" 1, отреден за болница, терен в рамките на болница "Лозенец", поземлен имот на бул. "Овча купел", съсобственост на държавата и общината с площ 51 декара, избраният имот в Горна баня, чиято цялостна площ заедно с ортопедичната болница е 65 декара, и имот в Банкя, собственост на Националната кардиологична болница.

Избраният терен

Теренът в Горна Баня е държавна собственост под шапката на Държавната консолидационна компания, като негов собственик е дружеството "Овча купел" - в ликвидация, която тече вече осем години и е предвидено да приключи в края на тази година. На самия терен има две недовършени сгради в лошо състояние, които трябва да се разрушат. Междувременно дружеството в ликвидация разпродава активно свои терени и сгради.

"Теренът е изключително подходящ, тъй като има много добър климат на конкретното място, с много добър достъп. Той позволява към детската болница да бъдат изградени хотел за родители и рехабилитационен център, да се обособят отделните спешни и реанимационни структури", съобщи Меджидиев.

Дали климатът е по-добър от този в Банкя или в Южния парк, където е болница "Лозенец", обаче е трудно да се каже, най-малкото защото нито климатът, нито пък подходящата инфраструктура и близостта до центъра на града са били критерии за избор на терена.

Съмненията в сектора

В сектора веднага се появиха коментари, че фактор за избора на д-р Асен Меджидиев е една дългогодишна идея на "Пирогов" - болницата, в която той самият работеше, преди да заеме поста на министър. Тъй като ортопедичните клиники в "Пирогов" са най-големите в София, а болницата в "Горна баня" е пряк техен конкурент, особено за планови операции, пироговци предлагаха на различни министри да слее двете болници, като превърне клиниката в Горна баня в рехабилитационен център. Ортопедите в Горна баня, от своя страна, винаги успяваха да мобилизират лоби и да се преборят с предложенията на "Пирогов".

Във всички случаи в момента пътят на избраното място свършва до тази болница и нататък е гора, в която трябва да се направи подходяща инфраструктура.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка

    Служебните правителства на руския чорап Румен Радев взимат решения и подписват договори и концесии, които са в правата само на редовно правителство.

    Нередност?
Нов коментар