Pfizer разширява портфолиото си с придобиването на Seagen за 43 млрд. долара

Фармацевтичният гигант иска да добави възможно най-много нови източници на приходи

Придобиването на Seagen дава на Pfizer контрол над най-продаваното лекарство за лимфоми -Adcetris, както и набор от лечения на ракови заболявания
Придобиването на Seagen дава на Pfizer контрол над най-продаваното лекарство за лимфоми -Adcetris, както и набор от лечения на ракови заболявания
Придобиването на Seagen дава на Pfizer контрол над най-продаваното лекарство за лимфоми -Adcetris, както и набор от лечения на ракови заболявания    ©  Reuters
Придобиването на Seagen дава на Pfizer контрол над най-продаваното лекарство за лимфоми -Adcetris, както и набор от лечения на ракови заболявания    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Фармацевтичните компании бяха едни от най-доволните от пандемията от COVID-19, като продажбата на ваксини срещу вируса донесе милиарди долари на Pfizer, Moderna и BioNTech. Нуждата от ваксини обаче намалява и това логично кара компаниите да търсят алтернативни източници на приходи. Най-активен в това отношение е американският гигант Pfizer, който проявява сериозен интерес към компании, чиито лекарства или вече се продават, или са близко до одобрение.

В началото на седмицата компанията обяви, че ще придобие производителя на лекарства против рак Seagen срещу 43 млрд. долара. Сделката е най-голямата за Pfizer след закупуването на Wyeth през 2009 г. и е най-значимата в сектора след изкупуването на Allergan от AbbVie за 63 млрд. долара през 2019 г.

"Pfizer използва своите финансови ресурси, за да напредне в битката срещу рака, водеща причина за смърт в световен мащаб със значително въздействие върху общественото здраве", каза изпълнителният директор на Pfizer Алберт Бурла в изявление относно сделката.

Компанията ще плати 229 долара на акция на Seagen - 32.7% премия спрямо цената при затваряне в петък. Офертата също така е почти 42% премия спрямо затварянето на акциите на 24 февруари, ден преди The Wall Street Journal да съобщи за първи път за възможна сделка. Очаква се сделката да бъде завършена до края на тази или началото на следващата година, но може да има забавяне заради желанието на Федералната търговска комисия за по-строг контрол върху сливанията в сектора.

Коя е Seagen

Придобиването на Seagen дава на Pfizer контрол над най-продаваното лекарство за лимфоми - Adcetris, както и набор от лечения на ракови заболявания. Seagen е специализирана във вид терапия на рак, известна като лекарства на базата на конюгация на антитела (ADC). Особеното при този вид лечение е, че то работи като "управляеми ракети", предназначени за целенасочен разрушителен ефект на раковите клетки и щади здравите. В резултат на това компанията се превърна в една от най-ценните в биотехнологичната индустрия, нареждайки се до добре известни лидери като Vertex Pharmaceuticals и Moderna и пред фирми като Incyte, Alnylam Pharmaceuticals и Biomarin Pharmaceutical.

Въпреки това сделката идва в преходен момент за Seagen, която работи да превърне пазарния успех на своите одобрени лекарства за рак в постоянна печалба. Базираната във Вашингтон компания отбеляза ръст на общите приходи с около 25% миналата година до близо 2 млрд. долара. Друг положителен признак е намаляването на загубата, която през 2022 г. възлиза на 610 млн. долара при 674 млн. през 2021 г. През 2023 г. очакваните приходи са около 2.2 млрд. долара, което би представлявало ръст от 12%. Pfizer е уверена, че през 2030 г. Seagen може да допринесе с над 10 млрд. долара за общите приходи.

Все още няма коментари
Нов коментар