🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Биотехнологичните компании са на прицел на купувачите

Иновациите ще играят решаваща роля в усилията на големите компании да си осигурят ръст на приходите

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Фармацевтичната индустрия разполага с над трилион долара свободни средства.
  • Много големи компании може скоро да се нуждаят от нови доходоносни продукти, за да компенсират очакваните спадове поради загубата на патентна защита.
  • Тази година картината на М&А щеше да е доста по-сива, ако не беше Pfizer.

Подобно на повечето други сектори, фармацевтичният продължава да изпитва недостиг на работна ръка, затруднения във веригата за доставки и по-високи разходи за суровини. В опит да останат гъвкави в бързо променяща се среда компаниите преразглеждат стратегиите за разпределение на капитала, както и обмислят алтернативни варианти за своите вериги за доставки. Въпреки че несигурността продължава, експертите очакват фармацевтиката да се съсредоточи върху неорганичния растеж, преди на някои от най-важните лекарства в света да им изтече патентът по-късно това десетилетие.

Анализаторите прогнозираха повече сливания и придобивания (М&А) на биофармацевтични компании след спад в активността миналата година. В крайна сметка много големи компании може скоро да се нуждаят от нови доходоносни продукти, за да компенсират очакваните спадове, именно поради загубата на патентна защита. И на фона на историческия спад на биотехнологичния фондов пазар очакванията бяха, че по-малките иновативни разработчици на лекарства могат да бъдат купени за по-малка сума.

Спад, но и повод за оптимизъм

Началото на годината не беше активно, но големите фармацевтични компании разполагат с пари - особено тези, които успяха да навлязат на пазара на ваксини срещу ковид-19. И това даваше основания за по-активна втора половина на годината. От особен интерес за компаниите, търсещи придобивания в биотехнологиите, са фирмите в ранен стадий на развитие на лекарствата. Федералната търговска комисия на САЩ става все по-внимателна по отношение на широкомащабни сделки, което означава, че сделки в диапазона от 5 до 15 млрд. долара може да са по-апетитни за потенциалните купувачи, отбелязва в доклад за пазара на М&А консултантската компания PwC. Експертите й не изключват и сключването на някои големи сделки. Купувачите търсят активи, които могат да започнат да осигуряват стойност от 2024 г., тъй като изтичането на патентите излага на риск около 180 млрд. долара приходи за най-големите компании в периода от 2023 до 2028 г.

Като цяло стойността на сделките е намаляла с 58% през първото полугодие в сравнение със същия период година по-рано. Вложените средства са 61.7 млрд. долара при 137 транзакции. Година по-рано са били направени 204 сделки.

Оптимизъм при биофармацията

Фармацевтичната индустрия разполага с над трилион долара свободни средства. През последните години водещите компании бяха възпрепятствани да ги използват отчасти поради високите оценки на биотехнологичните фирми. Индексът на биотехнологичните компании XBI достигна връх през януари 2021 г., изпреварвайки S&P 500, но оттогава се понижава, като повече от 60 биотехнологични компании обявиха съкращения през 2022 г., а няколко обявиха, че спират дейността си.

С бързия спад на пазарите на биотехнологични първични публични предлагания (IPO) и компании за придобиване със специална цел (SPAC), които също намаляват достъпа на по-малките компании до капитал, придобиването може да започне да изглежда много по-привлекателно за биотехнологиите.

През 2021 г. имаше 104 първични публични предлагания (IPO) на биотехнологични фирми, които набраха близо 15 млрд. долара, докато през първата половина на 2022 г. едва 14 първични публични предлагания набраха по-малко от 2 млрд. долара общо.

От началото на януари до средата на октомври е имало 32 сделки в биофармацията на обща стойност 39 млрд. долара според данни, събрани от BioPharma Dive. През същия период на 2021 г. бяха сключени 25 сделки за 42 млрд. долара.

Докато ръководителите в биотехнологичния сектор бавно свикват с по-ниските оценки, наскоро обявеното придобиване на Biohaven от Pfizer и сделките на GlaxoSmithKline със Sierra Oncology и Affinivax предполагат, че повече компании са готови да проучат алтернативни начини за финансиране, тъй като все по-трудно става да се осигури капитал.

Big Pharma има сериозни стимули да стане по-активна в придобиванията. Продължаващото възраждане на иновациите в индустрията ще играе решаваща роля в усилията на големите компании да си осигурят растеж на приходите, смята Субин Барал, ръководител на глобалните сделки, Life Sciences, в консултантската компания EY. Според него новите технологии като клетъчна и генна терапия, РНК (mRNA) и платформи за научноизследователска и развойна дейност за откриване на лекарства, управлявани от изкуствен интелект (AI), ще бъдат ключови за водещите играчи, тъй като те се стремят да поддържат растежа си при предстоящата вълна от изтичане на патенти. Въпреки че през последните години големите компании гледат повече към сключване на партньорства, отколкото към придобивания, за да получат достъп до ключови иновации, спадът в оценката на потенциалните цели за придобиване може да помогне за изместване на стратегическия баланс обратно към сливанията и придобиванията.

Годината на Pfizer

Тази година картината на М&А щеше да бъде по-различна, ако не беше Pfizer. Осигурил си солидна сума от продажбата на своята ваксина срещу коронавирус, фармацевтичния гигант сключи поредица от сделки. Той се договори да плати 525 млн. долара на ReViral през април, 12.2 млрд. долара на Biohaven Pharmaceutical през май и още 5.4 млрд. долара на Global Blood Therapeutics през август. Тези придобивания "оборудваха" Pfizer с пуснати на пазара лекарства за мигрена и сърповидно-клетъчна анемия, както и експериментални лечения за респираторен синцитиален вирус.

Уолстрийт вероятно ще се интересува дали други бъдещи купувачи планират да увеличат сделките, особено като се има предвид с колко пари разполагат някои от тях. Pfizer и J&J имаха повече от 30 млрд. долара в брой и парични еквиваленти до края на юни, докато Novartis разполагаше с около 20 млрд. долара, а Bristol Myers - близо 13 млрд. долара, AbbVie, BioNTech, Merck & Co. и Vertex - близо 10 млрд. долара.

"Гледайки напред, много биофармацевтични компании с голяма капитализация са изправени пред перспективи за забавяне на растежа", пишат анализатори от SVB Securities в доклад, добавяйки, че мнозинството имат "силни баланси и очакваме тези компании да използват както M&A, така и партньорства за сътрудничество, за да запълнят тези пропуски в растежа".

Предизвикателства и за медицинскитетехнологии

Подобно на фармацевтиката, през 2021 г. подсекторът на медицинските изделия отбеляза отлична година за сливания и придобивания с инвестирани 76.4 млрд. долара в 93 сделки. Но също като фармацевтичния сектор бавно набира скорост през 2022 г. - през първата половина на годината обемът на сделките спадна с 85%. През октомври обаче беше обявена най-голямата сделка досега за годината - американският фармацевтичен гигант Johnson & Johnson ще придобие групата за технологии за сърдечно-съдови заболявания Abiomed за 16.6 млрд. долара.

Базираната в Ню Джърси J&J заяви, че сделката с Abiomed ще разшири подразделението за медицински технологии и ще увеличи фокуса й върху сърдечно-съдовите заболявания. Придобиването може да помогне за стимулиране на продажбите на продуктите на Abiomed извън американския пазар. Abiomed разработва медицинска технология, която осигурява подкрепа на кръвообращението и оксигенацията.

Като цяло оценките на компаниите за медицински изделия отразяват очакванията на инвеститорите за значителен растеж в бъдеще, но неотдавнашната консолидация на индустрията, продължаващите проблеми с веригата за доставки и геополитически проблеми могат да са краткосрочни предизвикателства пред сливанията и придобиванията.
Все още няма коментари
Нов коментар