Биотехнологиите се свиват след прилива на адреналин заради COVID-19

Много компании няма да оцелеят

BioNTech, създадена от Угур Шахин, все още струва пет пъти повече отколкото преди пандемията, въпреки че пазарната й капитализация се е сринала с 50% от пика си преди една година.
BioNTech, създадена от Угур Шахин, все още струва пет пъти повече отколкото преди пандемията, въпреки че пазарната й капитализация се е сринала с 50% от пика си преди една година.
BioNTech, създадена от Угур Шахин, все още струва пет пъти повече отколкото преди пандемията, въпреки че пазарната й капитализация се е сринала с 50% от пика си преди една година.    ©  Reuters
BioNTech, създадена от Угур Шахин, все още струва пет пъти повече отколкото преди пандемията, въпреки че пазарната й капитализация се е сринала с 50% от пика си преди една година.    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Преди три години никой не беше чувал за BioNTech. Вече германската биотехнологична компания е широко известна, като през изминалата година е реализирала приходи в размер на 19 млрд. долара. Компанията дължи както славата, така и печалбата си основно на успешната си иРНК ваксина за ковид-19, която тя разработи в партньорство с американския фармацевтичен гигант Pfizer. Дори и ефективната ваксина обаче не я е имунизирала срещу спада, сполетял биотехнологичната индустрия. На 8 август BioNTech съобщи, че продажбите са се понижили с 40% през второто тримесечие на годишна база, тъй като все по-малко хора са останали неваксинирани и без бустери. Цената на акциите ѝ спадна с близо 9%.

Биотехнологичната индустрия е особено уязвима към синдрома на забавящия се икономически растеж, високата инфлация и покачващите се лихвени проценти. Както при другите технологични стартъпи, покачващи се лихвени проценти правят обещаните печалби, повечето от които са в далечното бъдеще, да не изглеждат толкова големи днес. За разлика от софтуерните компании биотехнологичните се нуждаят от постоянни инжекции на капитал, за да разработват своите медикаменти, които отнемат много време и средства.

По-малко капитал

Доскоро тези средства бяха лесно достъпни. Биотехнологичните стартъпи набраха 34 млрд. долара в световен мащаб миналата година, двойно повече отколкото през 2020 г. През първите шест месеца на 2021 г. само в САЩ 61 такива фирми са започнали процедури за първично публично предлагане (IPO). Оттогава парите стават все по-оскъдни. През първата половина на 2022 г. бяха извършени само 14 американски IPO. Нито един от 24-те стартъпа, които Silicon Valley Bank, кредитор на технологични компании, очакваше да излязат на борсата през тази година, не го е направил. Финансирането на частните биотехнологични бизнеси също е намаляло. Банките не са склонни да отпускат заеми на компании в ранен стадий на развитие, чиято съдба е свързана с лечение, което може никога да не се осъществи.

Много компании съкращават своя персонал. Миналата седмица Atara и MacroGenics, две средноголеми публични компании, обявиха големи съкращения. Индексът на биотехнологичните компании, листнати на Нюйоркската борса Nasdaq, е спаднал с една четвърт от неговия пик преди една година, което е повече от спада на общия индекс на Nasdaq. Оценките на нерегистрираните компании падат по-бързо от всякога, казва Лейн Андерсън от L.E.K. Consulting. Не всички ще се справят.

Докато неспециализираните инвеститори, завладени от пандемичния бум на биотехнологиите, се оттеглят, по-взискателните подострят моливите си. Някои компании изведнъж изглеждат евтини, особено тези с доказани лечения или лекарства в късен етап на изпитания. Компаниите за рисков капитал са набрали над 100 млрд. долара, за да инвестират в бизнеси, свързани с естествени науки, отбелязва Тим Хейнс от Abingworth, мениджър на активи, фокусиран върху биотехнологиите. Те все още разполагат с много неизразходван "сух прах", който да използват.

Възможности за придобивания

Големите фармацевтични компании в частност може да се насочат към биотехнологичните стартъпи с обещаващи разработки на медикаменти. Гигантите ще видят патенти на стойност 300 млрд. долара, чийто краен срок ще изтече до 2030 г., казва г-н Хейнс. Pfizer е особено активна в придобиванията - и благодарение на 37 млрд. долара, които спечели миналата година от продажбата на своите ваксини и медикаменти против COVID-19, особено успешна. На 8 август тя се съгласи да плати 5.4 млрд. долара за Global Blood Therapeutics, създател на лечение срещу сърповидно-клетъчни нарушения, с което общият размер на придобиванията през последните 12 месеца надхвърля 25 млрд. долара.

Що се отнася до партньора на Pfizer в разработката на ваксината срещу COVID-19 BioNTech, той все още струва пет пъти повече отколкото преди пандемията, въпреки че пазарната му капитализация се е сринала с 50% от пика си преди една година. Все още не е време за дефибрилаторите.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved