🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Медийна сергия | Диктатурата БФС

Футболните управници начело с Боби Михайлов подлудиха българските и унгарските запалянковци с лишаването на международния мач от публика, защото се изплашиха от освиркване

Протестен плакат пред БФС срещу Борислав Михайлов от 2022 г.
Протестен плакат пред БФС срещу Борислав Михайлов от 2022 г.
Протестен плакат пред БФС срещу Борислав Михайлов от 2022 г.    ©  Надежда Чипева
Протестен плакат пред БФС срещу Борислав Михайлов от 2022 г.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

От София, през Пловдив до Кърджали и обратно. Горе-долу така се движеше през изминалата седмица маршрутът на националния отбор по футбол, че и на унгарския такъв. Целият този цирк с една-единствена цел - БФС да избяга от народната "любов", събираща все по-голямо измерение с организирането на протест срещу управлението на Борислав Михайлов и БФС. Въпреки че публично ръководителите на българския футбол твърдят, че "една оставка няма да промени нищо" и "че клубовете са виновни", както каза президентът на БФС Борислав Михайлов пред БНТ. След като пловдивският кмет каза, че стадионът в Пловдив не е готов, а кърджалийският градоначалник - че техният стадион е готов, ама не е хубав без публика, се намесиха другите - медиите в България гръмнаха с новината, че село Долна Градешница, област Благоевград, ще предостави стадиона си на националния отбор по футбол. "Каним най-учтиво президента на БФС г-н Михайлов, нямаме уиски, но имаме хубава керацуда", се казва в съобщение на фейсбук страницата на местния клуб ФК "Градешница".

Унгарските медии, вероятно объркани от това дали ще трябва да посетят Долна Градешница, също се включиха в целия хаос и попитаха дали БФС би се справил с организирането на "семейна почивка" и че това е безпрецедентно да не знаят футболистите къде ще играят. Българският Sportal.bg излезе и със заглавие от най-известния футболист на унгарците, че "подобна ситуация не му се е случвала, откогато е играл в отборите до 12-годишна възраст". Origo.hu, който е един от най-големите новинарски сайтове в Унгария пък отбелязва "България е неуредена държава. Избори се провеждаха пет пъти за две години, докато хората на Сорос, "момчетата от Харвард", дойдоха на власт. България всъщност е колония на Сорос, управлявана от чуждо посолство, ако се управлява и това се случва в провинцията, което казва империята. Не е случайно и това, че България е на път да наложи транзитна такса на руския газ, който минава през тях, а този газ идва за сърбите и нас, унгарците...Така че обяснението не е само в това, че правят интриги, като ни държат в напрежение къде ще бъде мачът, а е в същността на българската държава, невъзможността на една неорганизирана държава да бъде домакин на международно спортно събитие. Не може, защото няма капацитет. Унгария, от друга страна, се управлява и организира отвътре". Съвсем в стила на Виктор Орбан.

Нямаше как в целия хор Бойко Борисов да не изрази футболната си експертиза и отношението си към футболния съюз: "Срам! Още олимпиадите от римско време са направени за публика, говорих с кметовете на Пловдив и Кърджали", цитиран пак от Sportal.bg. Това не е точно така, защото олимпийските игри са възникнали в Древна Гърция и точно по римско време - около 4 в. сл. Хр., са затихнали, но можем да простим тези незнания на футболиста на "Бистришките тигри". Но не можем да се отървем и от чувството, че именно бившият премиер лично е звъннал на кметовете на двата града, за да им каже да не приемат мача. За Кърджали сигурно и Пеевски се е намесил, той нали владее тоя регион.

Все пак един от шефовете на БФС, Йордан Лечков, направи и контрапредложение в сутрешния блок на БТВ: "Нека дойдат 20 - 30 хил. човека, да псуват и да си платят по 100 лева." Той заплаши още, че ще си подаде оставката само ако види проект за национален стадион. А това си е сериозна заплаха.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • + 3

    Това са нагли и безочливи хора. Вече повече от 20 години националния отбор няма никакви успехи и с всяка изминала година става все по-зле. Ако милееш за българския футбол вземи си кажи най-накрая - явно не ставаме за тази работа, да да дадем път на по-младото поколение, може пък те да направят нещо, ние не успяхме :(

    Нередност?
  • 2
    stq011168455 avatar :-|
    Ionian
    • - 3
    • + 1

    Никой не милее за футбола. Хората си мисли, че Бербатов ще ги оправи :).
    Цялата битка е за черното тото и кой да го овладее. Там са такива пари, че свят да ти се завие. Хората си мислят, че Михайлов точи някакви си милиони от БФС. Става въпроса за много по-големи суми.
    Бербатов хвърля стотици хиляди в момента за да овладее той черното тото.
    Всъщност имената тук нямат значение. който и да е ще е там за тази далавера. И не си мислете, че на запад е различно, те ги измислиха тези неща.

    Нередност?
Нов коментар