Футболната драма се оказа политическа

Какво е участието на Бойко Борисов, Делян Пеевски, вътрешният министър Калин Стоянов и прокуратурата в сагата с мача България - Унгария

От СДВР обявиха, че ако не е била полицейската намеса, градът щял да пламне
От СДВР обявиха, че ако не е била полицейската намеса, градът щял да пламне
От СДВР обявиха, че ако не е била полицейската намеса, градът щял да пламне    ©  Юлия Лазарова
От СДВР обявиха, че ако не е била полицейската намеса, градът щял да пламне    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Футболните агитки отрекоха поводът за размириците да е дошъл от тях, както твърдят от СДВР.
  • ПП-ДБ поискаха оставката на вътрешния министър Калин Стоянов заради полицейското насилие от четвъртък в София, но той получи подкрепата от Бойко Борисов и Делян Пеевски.
  • Лидерът на ГЕРБ има дейно участие в скандала с футболната среща от самото му начало.

Ранени след полицейски побой, водно оръдие, десетки арести както на футболни фенове, така и на тийнейджъри и случайни граждани, блъскани журналисти, вандализирана градска среда. Така изглежда на първо четене равносметката от действията на МВР, след като хиляди футболни фенове протестираха с искане за оставката на президента на Българския футболен съюз (БФС) Борислав Михайлов и ръководството на федерацията. Демонстрацията се разигра в четвъртък вечер в центъра на София. Протестът започна в 17 часа в района около стадион "Васил Левски", където в 19:00 часа стартира футболната среща между България и Унгария.

Само на пръв поглед обаче драмата, започнала от организацията на срещата между националните отбори на София и Будапеща, изглежда футболна. В петък се разгърна видимо политическата ѝ страна, която всъщност прозираше през цялото ѝ развитие. А прозираше, защото от самото начало на публичния разговор на тема "къде да се проведе мачът" ясно се виждаше ролята на ГЕРБ и ДПС - в лицето на кметовете на двете партии, бизнесмени от тяхното обкръжение и самият Бойко Борисов. Черешката на тортата сложи близкия до ГЕРБ и ДПС вътрешен министър Калин Стоянов, който по време на протеста се оказал на кино, но въпреки това успокоил премиера, че всичко ще е наред.

Участието на двете партии стана кристално ясно, след като лидерът на ГЕРБ първо поиска оставката на Борислав Михайлов от БФС, а паралелно с това и призова прясно избраното ръководство на Столичната община да поеме отговорността за вакханлията. По-късно Делян Пеевски се обяви в защита на вътрешния министър Калин Стоянов, след като ПП-ДБ обявиха, че той трябва да напусне поста вследствие на размириците в София. За да стане достатъчно ясно влиянието на ГЕРБ и ДПС в историята, накрая се намеси и прокуратурата - изпълняващият функцията главен прокурор Борислав Сарафов разпореди мащабна проверка на БФС и Михайлов заради "множество медийни публикации" за черно тото.

Сагата ясно показва политическата следа в нея. Дали крайният резултат след протеста от четвъртък е плод на планирана конспирация, желание за отмъщение от страна на Борисов към Борислав Михайлов и ПП-ДБ заради това, че ГЕРБ загуби София, или обикновена глупост, на този етап не е ясно. Сигурно обаче е едно - случилите се размирици в центъра на София можеха да бъдат избегнати, но някой или някои или не искаха това, или подцениха ситуацията. Хронологията на събитията очертава ясно как темата с мача между България и Унгария имаше заряд да причини всичко дотук и как този заряд беше ползван.

Стъпка по стъпка до водното оръдие

Последното домакинство на националния отбор по футбол трябваше да се проведе в София, но на 6 ноември БФС съобщи, че ще бъде в Пловдив, и то без публика. От футболния съюз съобщиха, че разместването се прави по препоръка от Европейската футболна федерация (УЕФА) от съображения за сигурност. А отношение към решението имали и становища на МВР и Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) за готвени протести срещу 18-годишното управление на БФС от Борислав Михайлов. От СДВР съобщиха, че са получили информация, че се очакват ексцесии на стадиона от... постове във Фейсбук. Затова и препоръчали там да няма публика.

Така на 6 ноември на практика беше съобщено, че мачът ще се проведе на пловдивския стадион "Христо Ботев".

Три дни по-късно, на 9 ноември, собственикът на фирмата, строител на стадион "Христо Ботев", Илиян Филипов обяви, че мач на съоръжението не може да има. Причината - в момента се поставя козирка на един от секторите. Речено - сторено: както фирмата, така и община Пловдив заявиха, че стадионът не е безопасен и там срещата не може да се играе.

Връзката с ГЕРБ тук е очевидна. И кметът (явно), и Филипов (не толкова явно) са свързани с Бойко Борисов.

Филипов и неговата компания PIMK спечелиха няколко поръчки в Пловдив през миналия мандат и действат отдавна като подизпълнители на други големи строители. Това не става без протекции - или от Делян Пеевски и неговия картел в строителството, или от другия силен - Бойко Борисов. Самият Филипов многократно отрича да е свързан с когото и да е от двамата, но е активен в районите на ДПС и доскоро подкрепяше "Крумовград".

Борисов от своя страна пък отдавна има зъб на Боби Михайлов. Още през 2019 г., когато беше премиер, лидерът на ГЕРБ поиска официално оставката на Михайлов и той я подаде. Последваха серия от маневри по върховете на БФС и така се стигна до 2021 г., когато премиер вече беше Кирил Петков, а Михайлов оттегли искането си да напусне поста.

Всеизвестно е, че Борисов не забравя подобни случки. Така че капанът, организиран от община Пловдив и Илиян Филипов, може да бъдат обяснен и с това.

След като стана ясно, че срещата България - Унгария няма да се играе в Пловдив, БФС излезе с позиция. По думите на Борислав Михайлов, ако няма мач, България рискува изхвърляне от УЕФА.

Последва реакция на доминираната от ДПС община Кърджали. В рамките на няколко часа в понеделник беше почти сигурно, че срещата ще е на "Арена Арда". Кметът Ерол Мюмюн дори описа шансовете като 99 процента.

След това обаче кметът разпространи съобщение във "Фейсбук", че "няма постъпило официално писмо от страна на БФС към община Кърджали с искане националният ни отбор по футбол да приеме отбора на Унгария на стадион "Арена Арда".

Междувременно Мюмюн обяви, че ако няма публика - няма да има и среща. А точно това не искаше БФС, позовавайки се на МВР и УЕФА. Така нещата се върнаха в изходна точка.

В сагата се намеси Борисов, който описа ситуацията като срамна, защото "още от римско време олимпиадите са направени за публиката". След което добави: "Казах и на кмета на Пловдив, и на кмета на Кърджали, че не може да има състезание без публика." Така очевидно Борисов застана срещу идеята на футболния съюз мачът да се играе пред празни трибуни. На фона на думите на Борисов и реакциите на кметовете на Пловдив и Кърджали едва ли някой има съмнение, че зад неуспешната "обиколка" на мача из страната стои именно намесата на лидера на ГЕРБ, както и санкционираният по "Магнитски" депутат от ДПС Делян Пеевски.

В крайна сметка след създадената интрига мачът се "върна" в София, а в сила остана решението играта да е без публика.

Така очевидно се стигна до "точка на кипене" сред агитките, които организираха протест в деня на срещата. Логично, след като БФС остави стадиона заключен, запалянковците се събраха около него два часа преди състезанието.

Тук възниква логичен въпрос: след като само преди 10 дни МВР и СДВР описват в свои становища мача като "рисков" именно заради футболните фенове, защо за демонстрацията не бяха взети по-сериозни мерки за сигурност? Както и защо ако сблъсъците са били очаквани, не бяха прекратени, като в крайна сметка стадионът беше отключен. От СДВР твърдят, че за тях самите би било много по-лесно да управляват тълпата там, отколкото по улицата.

Агресията

Така се стигна до размириците от четвъртък вечер, когато над 30 души бяха арестувани, а седем изпратени в болница след бой от страна на полицията. Стигна се дори до ползване на водното оръдие - нещо невиждано до момента в демократичната история на България.

Междувременно жандармерията се оказа, че е нахлула в заведение, намиращо се в спортното министерство. Оттам извадени сила са били няколко десетки клиенти, а част от тях са бити, докато седят по столовете си. Какво е наложило тези действия, досега не е ясно.

От СДВР обясниха, че действията им били наложителни, защото иначе "София щеше да пламне". Според Любомир Николов - старши комисар на СДВР, полицаите имали информация, че се "подготвят коктейли "Молотов", а напрежението дошло от агитките, които хвърляли бомбички по полицията, а феновете на "Левски" и ЦСКА се сбили помежду си.

Версията на СДВР обаче беше опровергана както от журналисти, присъствали на протеста, така и от Димитър Бербатов. "Слушах ръководството на СДВР снощи и мога да кажа, че бой между фенове нямаше. Запалянковците на ЦСКА и "Левски" бяха рамо до рамо", коментира той. В свой пост от агитката на ЦСКА също отрекоха да е имало сблъсъци между тях и феновете на "Левски". Феновете на "Ботев" - Пловдив, които бяха дошли също на протеста, също отрекоха да е имало напрежение сред протестиращите.

Естествено всичко това даде повод на БФС да съобщи, че очевидно са били прави да не допускат публика до мача. Остана обаче да виси въпросът дали всъщност действията на МВР не провокираха събитията от четвъртък вечерта, а не самите фенове, срещу които е упрекът на федерацията.

ПП-ДБ поискаха оставката на Калин Стоянов

Ден по-късно се оказа, че по време на размириците вътрешният министър Калин Стоянов бил на кино. Това обаче не му попречило преди протеста да увери премиера Николай Денков, че няма да има проблеми с протичането на демонстрацията.

Заради тези действия в петък ПП-ДБ поискаха оставката му. Премиерът Николай Денков не се осмели да направи това, а регистрира вече обявеното в парламента. "Има искания за оставката на вътрешния министър Калин Стоянов, ще обсъдя този въпрос с вицепремиера Мария Габриел", каза Денков.

Премиерът си е позволил единствено да уволни зам.-министъра на вътрешните работи Стоян Темелакиев, тъй като отговаря за оперативната дейност на ведомството и е пряко отговорен за случаите на полицейско насилие.

Денков също така не отговори кой е номинирал Калин Стоянов за вътрешен министър, макар неофициално да се знае, че въпреки твърденията на ПП-ДБ, че "кабинетът е техен", МВР попадна в ръцете на ГЕРБ. Впоследствие депутати от партията на Борисов обаче твърдят, че Калин Стоянов "не е и техен", макар и формално предложен от тях. Така че по-скоро подкрепата към него идва от страна на Пеевски и ДПС.

На сцената отново Борисов и Пеевски

Това се потвърди и от действията на ГЕРБ и ДПС в парламента, гарнирани с обяснението на Калин Стоянов, че "няма да подаде оставка, за да не предаде хиляди полицаи".

Бойко Борисов каза, че не Стоянов, а спортният министър Димитър Илиев трябвало да подаде оставка. Бившият премиер коментира, че през последните дни министърът нагнетявал напрежението. Борисов ползва случая хем да поиска оставката на Борислав Михайлов, хем да обвини новоизбрания кмет на София Васил Терзиев, че разрешил враждуващи агитки да се съберат на уж мирен протест.

Как Борисов приема безкритично твърденията на полицията, че агитките враждували, а не на очевидци, че всъщност подобно нещо не е имало - не става ясно.

Но пък веднага след него се намеси и председателят на групата на ДПС в парламента Делян Пеевски. Той пък коментира, че ПП-ДБ искали да свалят силовия министър, защото отказал да работи за тях на изборите. "Разбрах от хора от екипа му, че не го е направил и затова му искат оставката. На човек, който не се бъркаше в изборите, и МВР си свърши работата - абсурд да му искаме оставката", каза Пеевски.

В крайна сметка малко след като Пеевски и Борисов се включиха активно в сагата, а лидерът на ГЕРБ призова шефа на БФС "след толкова кръв да си иде", на хоризонта се появи и прокуратурата. Временният главен прокурор Борислав Сарафов разпореди в петък започване на мащабна проверка на Борислав Михайлов и БФС заради "множество" медийни публикации за престъпления с разходването на средствата във федерацията и черно тото.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    nage avatar :-|
    nage
    • - 3
    • + 5

    много добър анализ на реалните причини за това, което се случва
    единственото, което липсва от него, е г-н Кирил Домусчиев, който е най-големия печеливш от 18-те години на Боби - Лудогорец 12 пъти стана шампион с откровенни съдийски подпирания, а и телевизионните права за първенството също са при Домусчиев.
    Но явно поради някаква причина Домусчиев също е свалил доверието си към Боби, тъй като нито веднъж не бе обсъждана възможността мачът да се играе в Разград.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 5

    Наистина сагата е политическа, но не в ракурса, в който го търси авторката.
    БГ фенклубовете отдавна са политически отряди за мръсни поръчки. Спомнете си провокациите по време на "въстанията" срещу баце през лятото на 2020, преди това атакие им срещу Волен Сидеров - "златният пръст" на правителството на Орешарски.
    Или окървавяването на Орлов мост, което предизвика оставаката на Борисов 1,0?
    Ами подпалването на Партийния дом?
    А нахлуването в парламента?
    Белият автобус?
    Да не отварям темата за "историческата мисия" на футболните мутри срещу ПСА, която тематично и хронологично съвпадна с поредната розова акция на Трайчо и Со срещу монумента.

    Т.е. видимо отвсякъде е, че фенклубове са поддържани в кондиция за използване при нужда от разнообразни политически субекти, които - съдейки от примерите - все се въртят в синьото и дясното...

    В един момент фенклубният Франкенщайн заживява свой живот по генотипа на това, което му е позволявано от неговите д-р Джекил и мистър Хайд. И тогава политиците лицемерно се кокорят: Ама що така...

    Отдавна пребиваваме в Гърция през по-голямата част от гидината. Футболното хулиганство тук го няма (нямаше) никъде по света! При мач в Солун между ПАОК и Панатинайкос градът ставаше Газа: магазини затваряха и слагаха талашитени плоскости по витрините, хората махаха колите си, около стадиона улиците, парковете дни наред бяха покрити със стъкла от счупени бутилки...
    Политическите размирици в Гърция се отиграваха по улиците с коктейли Молотов от фенклубовете.

    Беше!
    Гърция забрани със закон фенклубовете!

    Дали БГ политическата мафия ще може да отреже опашката си - фенотрядите за мокри политически поръчки ?

    Не допускам...

    Нередност?
  • 7
    grainis avatar :-|
    Grainis ltd Hydrogen Bulgaria
    • + 3

    Поредното изсмукване на несъществуващи факти от пръстите, само и само да се очерни Бойко - понеже други факти, доказателства и начини просто няма - любимо упражнение на Капиталци .

    Нередност?
Нов коментар