Българският футбол и неговите управници: Стигат ли вече толкова пропилени таланти?

За периода, в който България смени 18 премиера, е сменила 5-ма ръководители на БФС

"Това не зависи от мен", е любимото оправдание на Боби Михайлов. Колкото по-скоро това се окаже истина, толкова по-добре ще е
"Това не зависи от мен", е любимото оправдание на Боби Михайлов. Колкото по-скоро това се окаже истина, толкова по-добре ще е
"Това не зависи от мен", е любимото оправдание на Боби Михайлов. Колкото по-скоро това се окаже истина, толкова по-добре ще е    ©  Надежда Чипева
"Това не зависи от мен", е любимото оправдание на Боби Михайлов. Колкото по-скоро това се окаже истина, толкова по-добре ще е    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Талантът е особен дар. Той няма ясно статистическо, финансово или географско разпределение и като такъв е демократизираща сила. Затова например футболният талант е в изобилие в гетата и прави неочаквани подаръци.

В този ред на мисли възможно е България наистина да няма късмет в "лотарията на футболния талант" (ако перифразираме коментаторите) последните 10-15 години и да не може да открие дузина момчета, които да могат да се състезават достойно с останалите европейски нации.

Но е много, много слабо вероятно.

Футболът е най-популярният спорт в България. Дори със спада на населението тя все още е по-голяма от Хърватия, да не говорим за Черна гора, и има отбори и школи в почти всяко населено място (за гета да не говорим). Логично е да се предположи, че талант тук има в също такова изобилие. Следователно нещо се чупи в звеното между природния талант и създаването на добри играчи: в псевдоиндустрията, наречена български футбол.

Вече 18 години тази псевдоиндустрия се ръководи от един човек и неговия кръг. Преди това 10 години се ръководеше от друг любител на богатия живот. За периода, в който България смени 18 премиера, е сменила 5-ма ръководители на БФС, последният от които изглежда като диктатор и е точно толкова сложно да бъде махнат. Достатъчно е да сте гледали който и да е от филмите за корупцията в УЕФА и ФИФА, за да ви е ясно защо тези хора обичат постовете си.

И проблемът не е в парите. От футбол се краде навсякъде, а и на по-бедни места се появяват таланти. Но очевидно дългогодишното лошо управление е съумяло да прогние самите основи на системата. Сметката за това, естествено, се плаща от онези млади таланти, които са били пропиляни, отхвърлени или просто смачкани. И от вече няколко поколения отвратени от българския футбол. "Това не зависи от мен", е любимото оправдание на Боби Михайлов. Колкото по-скоро това се окаже истина, толкова по-добре ще е.

Все още няма коментари
Нов коментар