🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Д-р Луша Майри: Следдипломното образование по мениджмънт е от решаващо значение в променящата се бизнес среда

Преподавателят по бизнес, в.и.д. зам.-ректор по академичните въпроси на Американския университет в България, за Executive MBA програмите

Д-р Луша Майри: Следдипломното образование по мениджмънт е от решаващо значение в променящата се бизнес среда
Д-р Луша Майри: Следдипломното образование по мениджмънт е от решаващо значение в променящата се бизнес среда
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

За кого е предназначено образованието в програмите Executive MBA?

- Програмите Executive MBA (EMBA) са създадени специално за мениджъри от средно до висше ниво, които желаят да получат всеобхващащо образование в областта на мениджмънта и лидерството. Програмата EMBA на Американския университет в България е подходяща за мениджъри и предприемачи, които имат желание да увеличат своите знания и умения във всички функционални области на бизнеса (например счетоводство, финанси, маркетинг, оперативни дейности и др.) и които искат да бъдат подготвени за по-нататъшен напредък в своята кариера.

Тази образователна степен носи едно ниво на опит и компетентност, което не може да се намери в общите бизнес програми. Участниците в програмата често са фокусирани върху кариерното движение в техните собствени компании или индустрии, но последните проучвания показват, че хората с EMBA образование без проблем успяват и да променят курса на своето кариерно развитие, да сменят индустрията или да се насочат към предприемачеството. Може да се каже, че успешното завършване на една EMBA програма позволява максимална гъвкавост на работа и кариерен растеж.

Нашата EMBA програма е с продължителност 16 месеца, като лекциите са съобразени с натовареното ежедневие на бизнес професионалистите и се провеждат в София през уикендите. Тъй като програмата е насочена към хора с ръководен опит, съдържанието трябва да включва най-новите теории и практики в бизнеса и трябва да представя последните иновации в тази област. Нивото на студентите ни го изисква.

От вашата гледна точка на HR специалист какви са предимствата на степента EMBA? Как работодателите възприемат кандидатите с диплома от EMBA програма?

- Преподавателите в програмата идват от всички краища на света и са хора, които освен утвърдени преподавателски умения имат и солиден опит в света на бизнеса; теорията, която се преподава в час, е винаги обвързана с реални примери и затвърдена чрез практически задачи; самите участници в програмата идват от всички сфери на бизнеса и, участвайки в редица екипни проекти заедно, създават ценни бизнес контакти и трайни приятелства. В рамките на програмата студентите се развиват в области като лидерство, работа в екип, баланс между работа и личен живот и емоционална интелигентност; предоставят се множество възможности за самооценка и самоанализ. Поради всички тези причини EMBA дипломата е високо ценена от специалистите по човешки ресурси и висшите ръководители.

Всъщност група настоящи студенти наскоро проведоха проучване върху нагласите на възпитаници от предишни кохорти и резултатите показаха, че завършилите програмата посочват кариерното развитие и развиването на лидерските си умения като два от най-важните резултати от образованието си. Бяхме много развълнувани от това, тъй като изглежда, че сме точно в целта с нашата EMBA програма.

По какъв начин една EMBA програма спомага за кариерното и личностното развитие?

- Силно вярвам, че следдипломното образование по мениджмънт е от решаващо значение за успеха в бързо променящата се бизнес среда. Именно тези мениджъри, които са подготвени, гъвкави, внимателни и осъзнати, могат да успеят в кариерата си. За щастие всички проучвания в световен мащаб върху EMBA програмите сочат, че този тип образование успява да създаде и развие такъв тип мениджъри.

В Американския университет в България наблюдаваме, че след завършването си нашите възпитаници ускоряват своята кариерна траектория и отчитат високи нива на професионална удовлетвореност. Гордеем се, че в момента редица от тези възпитаници са част от лидерския екип на университета, и ценим високо техния принос. Знаем, че работодателите, които са промотирали или наели нашите възпитаници, също остават много доволни.

Още от Капитал