🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Боряна Шалявска: Кандидатстудентски прием изцяло онлайн, като матурата не е задължителна

Директорът на отдел "Прием на студенти" в Американския университет в България за правилата тази година

Боряна Шалявска: Кандидатстудентски прием изцяло онлайн, като матурата не е задължителна
Боряна Шалявска: Кандидатстудентски прием изцяло онлайн, като матурата не е задължителна
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Кандидатстването в университет е едно от най-важните житейски решения. То влияе върху перспективите за бъдещата кариера, но определя и средата, твърди Боряна Шалявска. Вече 6 години тя е директор на отдел "Прием на студенти" в Американския университет в България (АУБ). Университетът има ценен опит в подбора на бъдещи висшисти, тъй като привличането на талантливи и мотивирани млади хора от цял свят допринася за високия рейтинг на университета, а той се базира на изключително успешната реализация на студентите.

Как оценявате ролята на университетското образование?

- Средата в университета е не по-малко важна от качеството на обучение. Тя е решаваща кои ще бъдат приятелите ви, каква насока ще има кариерата ви, кои ще бъдат бъдещите ви бизнес партньори, а за някои и партньорите в живота. Ние обичаме да казваме, че АУБ е място, където хората черпят от вдъхновението на околните, споделят идеите си и намират стимул за конкуренция и развитие.

Какъв е редът за кандидатстване в АУБ?

- Кандидатите подават 100% онлайн всички документи, включително и за финансово подпомагане, чрез формуляра в интернет страницата на АУБ. Целият процес е съпроводен с помощ от личен координатор, който осигурява информация и съвет за сроковете за кандидатстване, необходимите документи и тяхното попълване, видовете стипендии и как се кандидатства за тях, какво представлява обучението и какъв е животът в нашия модерен кампус. Нямаме изискване за положена матура, а дипломата за средно образование е необходима едва в края на август при записването в АУБ. Решението за прием се взима на базата на академични справки от последните три години от училище.

Как оценявате кандидатите?

- Разглеждат се всички аспекти - оценките от училище, резултатът от езиков тест, препоръките от учители и ръководители, есето на кандидат-студента, автобиографията, интервюто, което цели да определи мотивацията за следване. За есето е важно да е лично, а не просто преработка на вече съществуващ текст. Имаме обявени две теми, като озаглавеното "Разполагате с 650 думи. Рискувайте!" есе предизвиква по-голям интерес. Очакваме от кандидат-студентите да ни изненадат с размишления върху област, която ги интересува; с разказ на история, която им е повлияла; с оригинално творчество и т.н. Препоръките от учители или по проект, по който са участвали, е добре да посочват конкретни качества на кандидата. Съветът ми е да се избягват общи описания, валидни за всеки добър ученик. Ние приемаме студенти с най-висок среден успех в цялата страна и търсим отличителното. Нека автобиографията и портфолиото с допълнителни постижения в училище и извънкласни дейности съдържат участия в състезания, доброволчески инициативи, хоби, таланти и умения. Това помага на комисията да номинира студенти за различни видове стипендии, които подпомагат финансирането в АУБ.

Какъв е типичният кандидат-студент в АУБ?

- Ако има нещо, характерно за нашите кандидат-студенти, то е, че не са типични. Любознателни, трудолюбиви, спортисти, оратори, доброволци, математици, литератори, историци, балерини, те пишат поезия, пеят, танцуват, участват в олимпиади, обичат да рискуват и да носят отговорност. Кандидат-студентът в АУБ е амбициозен, с поглед към бъдещето млад човек, който на интервюто си за прием в университета казва: "Аз искам да променя света."

Още от Капитал