Bitcoin епизод 2: Нова надежда

След няколко месеца на почти постоянни цени и без големи скокове, bitcoin отново тръгна стремглаво нагоре

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Увеселителните влакчета обичайно са най-интересни при слизане. Борсовите такива обаче са забавни само когато се изстрелват нагоре. Това важи с пълна сила на криптопазарите, които станаха известни именно с това - обещанието, макар и негласно, че скоковете никога няма да спрат и парите, инвестирани в дигиталните валути, ще продължат да се множат, обърнати в традиционна валута. Именно това доведе до етикета "балон" на криптовалутите, най-вече при bitcoin, през 2017 г. След нея се наблюдаваше тихо, но ясно видимо свиване на този балон вместо рязкото му пукане. Е, след всички научени уроци е време за епизод две, защото bitcoin отново е на границата от над 10 хил. долара за монета.

Bitcoin прекара цели четири месеца, между декември 2018 г. и края на март 2019 г., в диапазона между 3 и 4 хил. долара за монета. За всеки друг актив в света това би била силно волатилна цена, но не и за най-голямата криптовалута, която обичайно прави скокове и спадове, нетипични за всички останали финансови инструменти. И след няколко месеца на умерено настроение традиционно податливите на позитивни сигнали инвеститори в криптовалути са готови за ново изкачване на върхове.

Отново нагоре

Изкачването до цена от близо 20 хил. долара за монета през 2017 г. започна именно през късната пролет. В началото на онази година bitcoin започна от под 1000 долара и приключи годината с над 20-кратно увеличение. Това беше, меко казано, нож с две остриета – от една страна, bitcoin се превърна от бутиков дигитален актив до основен фокус дори на традиционните инвеститори, но от друга, вдигна и огромни червени знамена, че най-вероятно става дума за балон, който разчита, че цената никога няма да спадне. Или иначе казано, че все повече и повече хора ще купуват bitcoin с целта да го продадат тогава, когато цената е по-висока. Именно това се случваше, но до един момент, в който, разбира се, планината падна под собствената си тежест.

Обстановката тогава и сега е различна. Първата и най-важна разлика е, че bitcoin вече не е нещо ново и непознато, така че шансовете криптовалутата отново да достигне връх от 20 хил. долара за монета е нисък – броят на хората, които използват дигиталните активи като реално разплащателно средство, може да се увеличава, но много от тези, които купиха bitcoin или еthereum през 2017 г., не биха го направили отново.

Друга важна разлика е, че bitcoin и ethereum вече не вървят ръка за ръка. При спада bitcoin успя да се закотви около 3000 долара, т.е. не се върна там, откъдето започна, но не същото се случи с втората по пазарна капитализация криптовалута, която в процентово отношение загуби много повече от стойността си. В момента bitcoin се търгува на цена малко под 9 хил. долара за монета, или почти наполовина от връхната си точка. Ethereum от своя страна струва около 250 долара за монета, под една пета от своя връх от 1300 долара.

Броят криптовалути също се стопи, като много от тях на практика изчезнаха, докато други се фокусираха върху конкретни проблеми като мащаб и бързина на транзакциите. Това доведе до консолидация на пазара, която, изглежда, не е засегнала bitcoin, която остава най-простата криптовалута, върху която не могат да се пишат т.нар. умни договори, но остава и най-популярната.

Докъде стигат мечтите

Скоковете в цената през последните месеци вдигат същите червени флагове, които и преди две години, но в същото време събуждат и оптимизма на криптоентусиастите. Антъни Помплиано например, изпълнителен директор в Morgan Creek Digital, смята, че това е началото на "2-3 години растеж на пазара". Джулиън Хосп, автор на Cryptocurrencies Simply Explained, пък намира за реалистично bitcoin да достигне цена от 100 хил. долара през 2020 г. Подобни предвиждания бяха често срещани, особено през 2017 г., когато дори някои фондови мениджъри от Уолстрийт предвиждаха цената през следващата година да достигне 40 хил. долара. Това не се случи и ентусиазмът бе сменен с тиха търговия.

Сигналите в диаграмите на bitcoin са силно позитивни и показват, че действително се очакват нови скокове в цената на криптовалутата. Тези индикатори често не са особено точни и търговията с криптовалути рядко следва правилата на традиционния форекс пазар. Все пак, ако тези сигнали работеха като закони, вероятно bitcoin никога нямаше да спре да вдига цената си – нито през 2017, нито през 2018 г.

Струва си да се отбележи все пак, че криптовалутите останаха над водата дори и след големия потоп. В края на май например хора, които са си купили bitcoin преди една година, най-накрая можеха да продадат криптовалутата на печалба. Това обаче не важи за нито една от другите четири големи криптовалути – ethereum, ripple, bitcoin cash и litecoin.

Общо досега през годината bitcoin е вдигнала цената си с над 250%, но е показателно, че медийният интерес от първия подобен скок липсва. Две години бяха достатъчни bitcoin да се превърне в нещо не толкова ново, лъскаво и нетрадиционно, дори и самият пазар да продължава от време на време да се държи както в "младежките" си години.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал