Бизнесът, блокчейн и бъдещето

Компаниите започват и да инвестират в технологията и да я вкарват в процесите си, но теорията остава по-близо, отколкото практиката

Shutterstcok    ©  Shutterstcok
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Около блокчейн индустрията има нещо като малко проклятие - масовата публика свързва технологията с криптовалути и смята, че двете са взаимозаменяеми. Това, разбира се, не е така - блокчейн е децентрализирана технология, която стои зад криптовалутите, но може да бъде използвана и по много различни начини – за увеличаване на ефективността на поточни линии, за децентрализиране на взимането на решения и може би частта, върху която се хвърлят най-много усилия, създаването на "слой на доверие" за потребителите в ерата на масовия интернет и свързани устройства.

Все пак нека да припомним. Блокчейн работи като счетоводна книга, в която информацията се съхранява в лeджърите (ledger), или регистрите, като те са разпределени и съществуват между много и различни участници. Това прави системата децентрализирана, защото няма един-единствен склад за съхранение или депозитар на транзакциите и информацията. Както е например при регулираните борсови пазари. Всяка нова информация и транзакция се добавя в нов слой от веригата, което се верифицира с криптографичен подпис. Така вписаните данни не могат да се променят, а само да се добавят нови, което всъщност повишава доверието между участниците във веригата.

Повече фокус към технологията

След целия шум, който се вдигна около криптовалутите, през последните две години вниманието най-накрая се насочи към самата блокчейн технология. Показва го вниманието, което тя получава от големите световни компании, от банки като JP Morgan и Wells Fargo до технологични компании. Световната банка вече обяви, че е създала вторичен блокчейн пазар за една нейна емисия облигации съвместно с австрийската CommBank. Върху подобни проекти за търговия с бондове работят и други банки като испанската Santrander, френската Societe Generale, дубайската Al Hilal Bank.

Засега за крайните потребители има много малко решения, които са базирани на блокчейн, но ефектите от тепърва ще се усещат. Ако компании като Facebook, Google и Amazon успеят да създадат и наложат свои криптовалути, това ще се отрази на модела, по който хората се разплащат и търгуват, ще доведе до промяна и за много други компании по веригата, ще даде идеи за растеж на други. Засега се очаква блокчейн технологията да има по-голямо приложение и ефект във финансовия сектор и при паричните трансфери, които трябва да станат по-бързи, евтини и прозрачни - нещо, в което се целят Facebook, но и стари компании като IBM.

Това са малко от примерите как блокчейн технологиите влияят върху бизнеса и живота. И той не свършва само с криптовалутите. Положителното е, че се променя не само отношението на финансовите и финтех компаниите, а и на традиционните бизнеси.

Освен това колкото и да се приемат с повдигане на вежди от официални власти и старите консервативни институции, все повече от тях започват се съобразяват с новите реалности. Вече все повече правителствата, университети и различни организации виждат потенциал в технологията. А тя може да донесе промяна в различни направления - начинът, по който се правят разплащанията, управлението на данните, образованието, търговията, съхранението на информацията, дори гласуването. Опитайте се да фалшифицирате изборите - проблемите с броя и реалното отчитане на преференциите от последните избори за Европейски парламент (за които имаше сигнали и съмнения от гласоподаватели) не би съществувал, ако всеки глас се отчиташе и съхраняваше в регистъра на блокчейн веригата. Именно изборите и референдумите са сред най-посочваните области, в които може да се приложи технологията.

Промяна в отношението

Така, освен че блокчейн има потенциала да донесе иновациите на бизнеса, той има потенциала да разбие и някои от традиционните модели в обществото. Така постепенно въпросът се измества от "Как работи блокчейн" към "Как може да накараме блокчейн да работи за нас". Нещо, което може да се разчете и в глобалното проучване на Deloitte за нагласите на бизнеса към технологията. Няколко поредни години консултантската компания проучва настроенията сред компаниите в няколко държави - САЩ, Канада, Бразилия, Германия, Великобритания, Израел, Сингапур, Хонконг, Люксембург, Швейцария, ОАЕ. В последното проучване от 2019 г. са участвали 1386 души на мениджърски позиции, в компании с над 500 млн. долара от САЩ и с над 100 млн. долара приходи в останалите държави.

През тази година продължават намеренията за инвестиции в блокчейн технологии, като тези, които искат да инвестират 5 или повече милиона долара, са 40% от компаниите, които са взели участие в проучването, а броят им е малко над тези от 2018 г. Над половината от анкетираните заявяват, че разработките на блокчейн базирани решения са се превърнали в топ приоритет за тяхната организация и са критично важни. Което означава, че се предприемат реални действия.

Интересно е, че само за година настроенията в това отношение се променят значително - повечето респонденти поставят блокчейн в топ 5 на стратегическите си приоритети, което е ръст с 10% спрямо 2018 г. Има и генерална промяна в разбирането на компаниите към технологията спрямо предходната година, все повече от тях виждат потенциал и имат положително отношение към нея. Затова и не е учудващо, че се увеличава броят на фирмите, които смятат да внедрят технологията, която пък според тях ще им донесе нови бизнес възможности, повече сигурност и ще осигури повече бързина, показва проучването на Deloitte. Интересно е, че намаляват и притесненията на компаниите за бариерите пред внедряване на блокчейн решенията. Притесненията засега остават предимно от регулациите и от съвместимостта на новата технология с вече съществуващите и работещите, както и за липсата на умения и разбирането й. При всички положения блокчейн може да се окаже от онези черни лебеди за бизнеса и обществото, които в началото често се пренебрегват, но хващането им след това се оказва не толкова лесно.

Инвестиции за над 11 млрд. долара

Глобалните разходи за внедряване на блокчейн решения ще достигнат 11.7 млрд. долара през 2021 г. според последния ъпдейт на доклада на International Data Corporation (IDC). От там очакват сериозен растеж на инвестициите за 5-годишния период, приключващ тогава, от 73.2%. Оценката е, че през миналата година тези инвестиции са били 1.5 млрд. долара, което е удвояване спрямо 2017 г. САЩ имат най-големият дял - 36%, следвани от Западна Европа, Китай и Азиатско-Тихоокеанския региона (без Китай и Япония). Всички девет региона, които се проследяват в проучването на IDC, ще растат феноменално, като за периода най-голям растеж се очаква при Япония и Канада. По отношение на секторите, които са вложили най-много през миналата година, изненади няма - начело е финансовият с 552 млн. долара, заради инвестициите, които са направили банките. На следващо място е секторът на услугите и търговията с 379 млн. долара.
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал