🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

А Спайдърмен може ли да се разболее от ковид?

Associated Press    ©  Associated Press
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Колкото и да не ни се иска, по всичко личи, че с COVID-19 ще поживеем заедно още известно време. Поне докато му отредим място сред контролираните от науката вируси. Междувременно обаче като истински домашни авторитети и най-важни източници на информация за децата си ще трябва да говорим за него, пандемията и ваксините с тях. Този разговор не просто рано или късно се появява в семейството - той е наложителен и ако още не сте били провокирани от въпросите на хлапето си, очаквайте това да се случи всеки момент или просто сами подхванете темата.

В името на това да се чувствате спокойни, докато с децата обсъждате капризния характер и доста неприятното поведение на коронавируса, събрахме най-важните съвети от световни експерти медици, вирусолози, психолози и педагози. Направихме и нещо като колекция от най-интересните въпроси, които децата задават във време на пандемичната ситуация. А накрая намерихме и някои полезни сайтове, които да ви подкрепят за важния разговор. И така:

1. На първо място, приветствайте всякакви въпроси, които детето има да зададе. Приемайте ги сериозно и отговаряйте честно. Колкото и да ви звучат смешно, знайте, че в детските главици те могат да са породени от истински страх, който трябва да бъде успокоен.

2. В този смисъл, ако нямате отговор на даден въпрос, признайте си и уверете детето, че ще го потърсите от най-големите специалисти. Можете дори да го направите заедно, като по този начин покажете на малкия човек как трябва да се доверява на сигурни източници (като сайта на здравното министерство, този на Световната здравна организация и на проверени информационни платформи).

Разбира се, там информацията най-вероятно няма да бъде разбираема за детето, така че непременно я предавайте на близък до него език. Дори и да не знаете последните новости, просто кажете: "В момента мама и тати не знаят всичко, но щом разберем нещо ново, веднага ще ти го кажем!"

3. Като стана дума за езика, имайте предвид, че тежката лексика и сложни обяснения биха разтревожили повече детето. Говорете за вируса и ваксините с познати думи, с кратки изречения, като използвате примери от неговия ежедневен живот. Например любимата приказка, най-предпочитаната компютърна игра, най-често гледаната анимация или играчките в стаята.

4. Колкото и досадно да ви е да отговаряте на непрестанните детски въпроси, запазете спокойния си тон. Това правило важи по принцип за времето, когато децата започват да питат за всичко и непрекъснато, но пък в притеснителната ситуация на пандемия е още по-важно да говорим за нея, без да се изнервяме.

5. Филтрирайте информацията! Не е необходимо да давате пълната картина на пандемията с всичките световни жертви, нови щамове и претъпкани болници. Важно е да помним, че целта не е да плашим децата, а да им дадем стратегия как да се справят с този страх, като предприемат хигиенни мерки и осъзнават личната си отговорност към собственото си тяло и живота на околните.

6. Опитайте да не предавате тревожността си на децата! Те, както знаем, са като лакмуси и усещат нашето притеснение и без да сме казали дума. За тях най-важното е да виждат, че хората, на които разчитат - семейството и близките - са сигурни в действията си и спокойни в решенията си.

7. Каквото и да ви питат децата, знайте, че съотнасят отговорите към своя личен свят. Те са егоцентрици и се интересуват много повече от това дали баба ще умре от коронавирус, отколкото какъв е броят на заболелите в света за денонощие. Затова не ги плашете и винаги им давайте усещането за сигурност.

8. Фокусирайте се не само върху това какво казвате, но и какво правите у дома, за да се предпазите от вируса. Няма как да твърдите пред детето, че редовното миене на ръцете е жизненоважно, и в същото време да не измиете своите, когато се прибирате от пазар например.

9. На свой ред питайте детето какво знае вече за вируса, ситуацията и ваксините, разберете от какво точно го е страх и разсейте съмненията и неточностите. Обяснете му какво то лично може да направи.

10. На прага на поредната вълна от корона инфекция кажете на детето какви могат да са симптомите, като винаги му давате и положителната картина. Например: "Може да вдигнеш температура и да те заболи главата, но тогава ще направим чай, ще ти дам лекарство и всичко ще мине!"

11. В крайна сметка не превръщайте ежедневието си в конференция на тема "Вирус, пандемия, ваксини"! Правете обичайните неща, отделяйте повече време за семейни занимания и игри с децата, разговаряйте за всичко останало по същия открит и близък начин.

12. Винаги отделяйте време за себе си като родители. Важно е да си почивате и децата трябва да разберат това, Например обявете нещо като "лично време" за цялата фамилия. Тогава четете, гледайте филм, слушайте музика, говорете с приятели и изобщо правете това, което истински ви разтоварва. Важно е да не носите напрежение у себе си, за да можете да го сваляте и от децата си.

Примерно COVID-19 обяснение за деца

▪ COVID-19 е болест, причинена както много други болести от нещо като миниатюрна буболечица, която наричаме вирус.

▪ Тези буболечици или вируси са много много дребнички организми, които живеят около нас и ние не ги виждаме с нашите обикновени очи. Нещо като лютото на чушката са - като я пипнеш, не можеш след това да го видиш на пръста си, но ако го близнеш, ще ти запари на езика и така ще разбереш, че лютото е там.

▪ Човешките тела са много силни и затова не допускат буболечиците да влязат в нас и да ни разболеят. Понякога обаче те успяват и затова се налага да ги изгоним с лекарства и добър режим.

▪ Буболечиците или вирусчетата, които причиняват COVID-19, лесно подскачат от тяло на тяло и могат да разболеят системата, чрез която дишаме - носа, гърлото и дробовете.

▪ Да се разпространяват от човек на човек им помагат мъничките капчици, които хората отделят, когато говорят, кихат или кашлят. Затова е важно да кихаме и кашляме в лакътя, а когато наоколо има много от тези буболечици, да носим маски и да стоим на малко по-голямо разстояние един от друг. Можем да се отървем от вирусчетата и като често си мием и дезинфекцираме ръцете - те много мразят топлата вода, сапуна и дезинфектанта.

▪ Капчиците, които издишаме обаче, могат да се приземят на много места - на телефона, дръжката на вратата, дръжките в метрото и автобуса, по лаптопа или таблета. Могат и да са полепнали по ръката на някого, с когото се ръкуваш. Затова, когато вирусчетата са много, избягваме да се здрависваме и по-често си мием ръцете. А докато стигнеш до вода и сапун, гледай да не си пипаш носа, устата и очите, защото те са малките врати и прозорци към телата ни и не трябва да пускаме капките и вирусите да влизат през тях.

▪ Повечето деца не се разболяват от COVID-19. А ако все пак се разболеят, да знаеш, че то ще е малко като все едно имаш грип.

▪ Тази болест е по-тежка при много възрастните хора и при тези, които вече имат и други болести.

▪ Всички ние трябва сериозно да се борим срещу тези буболечици вирусите и да пазим възрастните хора далеч от тях.

▪ Ваксините са мъничка, ама съвсем мъничка и обезвредена доза от вируса. Представи си, че те са нещо като добре подготвен екип от войници и учени, които влизат в тялото чрез инжекция, за да могат по-бързо и по-лесно да го научат как да се пази, преди да се е опитала да го нападне самата болест. Така то ще е готово за отбрана и когато големият вирус дойде, то няма изобщо да го допусне или много бързо и лесно ще го изгони.

▪ Ваксините съществуват отдавна и благодарение на тях сме унищожили много страшни болести, причинени от разни други вируси пакостници.

▪ Понякога от ваксина може да ти стане малко лошо, както когато се разболяваш, но това е, защото цялото ти тяло тренира да си събере армията. Нали и ти, когато дълго не си спортувал, имаш мускулна треска при първата тренировка? И после ти минава.

▪ Ти вече имаш няколко ваксини, които са задължителни, защото чрез тях продължаваме да пазим себе си и другите хора от определени болести. Затова вероятно знаеш, че ваксина не може да се слага навсякъде и от всеки. Така че какъв екип от малки бойци и учени ще влезе в тялото ти, за да го подготви да те пази, трябва да реши лекарят ти. Той е нещо като генерал на операцията по опазването на твоето тяло, а ти си супергероят, който винаги ще се справя с всякакви дребни и големи вредители!

Колекция от всякакви въпроси, които децата зададоха около COVID 19

Аз ще се разболея ли?

А ако се разболея, ще умра ли?
Ти и тати ще умрете ли? А брат ми? Животните боледуват ли от ковид? Ако се разболеем, ще ни вземат ли в болницата? А там защо няма ковид, мирише ли му гадно? А страх ли го е? Спайдърмен може ли да се разболее?
Ако си обърша ръцете в котката, ще й предам ли вируса? Нали няма нужда да си мия ръцете? Чък (голдън ретривър в семейството) ми ги облиза и сега са чисти, нямам вируси! Тази, дето продава маслини, може ли да ги зарази, като говори върху тях и после ние, като ги ядем, да глътнем ковид? А ваксината защо се слага в рамото, там ли стои вирусът?
Иглата на инжекцията набучва вируса и той така умира, нали? А може ли да се измисли една много мъничка мрежичка, с която да се облепим целите и така вирусите да не могат да ни налазят? Вирусът полепва ли по косата? А кои са ковид от 1 и 18 и къде са сега?

Ще има ли ковид с още номерца?

Петгодишната дъщеря на приятелка истерично плаче след детски рожден ден.

Майката: "Защо ревеш сега, какво стана?" Детето: "Ааааа, имам рожден ден на 19 маааааарт"
Майката: "И какво от това?! То си е много хубава дата, пролетно"

Детето: "Дааа, ама те ми се подиграват, че съм COVID-19 и никой нямало да ми дойде на рождения дееееен!"

Някои интернет места за деца и родители за COVID-19:

- информативно анимационно филмче на английски език

- д-р Майк Варшавски говори с децата за вируса и ваксините

- кратко филмче на Университета във Флорида с препоръки от специалисти как да говорим с децата за вируса*

- разговор за това как да преодолеем тревожността у нас и у децата си, причинена от пандемичната ситуация и вируса*

*Можете да ползвате субтитри на български, като натиснете "настройки", а оттам изберете "автоматичен превод" и български език.
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал