Как се става IT специалист

Софтуерните академии предлагат алтернатива на образованието по информационни технологии в университета

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Запазете си датите

- "ИТ Таланти": нови курсове през май и октомври

- Академия на "Телерик": възможно е включване през юли

- "СофтУни": прием през март, май, септември и ноември

- Talent Boost на VMware: кандидатстване през април
Текстът е част от специалното издание "Образование" на "Капитал".

През пролетта на 2014 г. бившият зъботехник и баща на две деца Евстати Зарков работи на пълен работен ден като асистент на търговския директор в компания за търговия и внос на храни на едро. Решава да смени изцяло професията си и започва да учи в Софтуерния университет "СофтУни". Обучението му тръгва от нулата. Два месеца по-късно вече е младши програмист в софтуерна фирма. А днес - PHP & JavaScript разработчик в същата компания.

Историята е истинска, но е само един от многото възможни пътища, които софтуерните академии отварят. Според преподаваните умения, времетраенето на курсовете и потенциала за започване на работа след тях "Капитал" открои най-общо три типа IT обучения. Първите са по-скоро скъпи и обещават да ви научат да програмирате на някой определен език за около 3-4 месеца. Вторите са организирани от компаниите, на които им липсват кадри, доста са масови и обикновено безплатни, а най-добрите курсисти получават работа. Третата разновидност са масови и продължителни обучения на достъпни цени, които често съществуват в сътрудничество с IT компании и шансът, ако завършите да си намерите бързо работа, е доста голям. Разбира се, всичко зависи и от времето, което вложите в обучението си.

Алтернатива на университета

"Започнахме да обмисляме идеята за софтуерна академия, защото осъзнахме, че университетите не произвеждат специалистите, от които компаниите имат нужда", категоричен е Светлин Наков, основател на "СофтУни". Висшите училища предлагат остаряла теория, а бизнесът търси практици в съвременните технологии и инструменти, смята Наков. В момента и на държавно ниво текат политики за насърчаване на обучението на софтуерни специалисти. Единият начин предвижда разширяване на приема на студенти в технически специалности в университетите, а вторият - раздаване на ваучери за обучение в реално работещи фирми.

"Всички имат огромен недостиг на кадри. Хора има, нo не и качествени", допълва Наков и е убеден, че затова е необходима алтернатива. Освен това според него софтуерно инженерство не трябва да се преподава от хора, които са извън бизнеса повече от две години. Просто защото технологията се изменя твърде бързо. В алтернативните академии рядко има типични преподаватели. "Невинаги са и хора с висше образование, но са такива, които знаят кое как се прави", коментира Наков. Голяма част от тези школи и академии нямат лиценз от Националната агенция за професионално образование и обучение (НАПОО), поради което за системата не са съвсем легитимни учебни заведения. Това обаче не им пречи да са неделима част от IT бизнеса в България.

Разбира се, качеството на обученията варира, а най-лесно се различават по цената, продължителността и перспективите на курсовете.

Първият тип академии са с продължителност от 3-4 месеца, струват между 500 и 1000 лв. и се провеждат в малки групи. Там се преподават строго специализирани теми - програмиране на java, работа с Photoshop, мрежи. Проблемът с този тип обучения е, че времето е недостатъчно, за да се усвои цялата материя, затова и успеваемостта често е ниска. При високо ниво на лична мотивация обаче курсистите имат шанс да придобият тясно специализирани знания в конкретна област. Пример за такива академии са "Софт интелект"и "Прагматик ИТ център".

Вторият тип обучения имат за цел да попълнят липсващите кадри в големите софтуерни компании. При тях се залага на масовост и безплатно обучение - записват се много хора, а най-добрите 1-3% се назначават в съответната компания. Останалите, които не получат директно място, отиват на пазара на труда, където според статистиката не остават дълго. Целта на тези академии е да създадат малък брой топ специалисти.

"Академията на Телерик" е пример за такава инициатива. Тя предлага едногодишна интензивна програма по софтуерно инженерство и започва обучението почти от нулата. Кандидатстването е с мотивационно писмо, биография и приемен изпит с въпроси по IT и английски, обясняват от академията. Всеки курсист може да избере професионално направление уеб front-end разработка, разработка на уеб и мобилни приложения, автоматизирано тестване и др. Досега през "Академията на Телерик" са преминали около четири хиляди души, а в края на март обучение са започнали нови 760. За желаещите да се включат още не е късно - курсисти се приемат и за юли. Перспективите за намиране на работа след преминаването през "Телерик" не са за подценяване. Въпреки че компанията наема по-малко от 6% от завършилите курсисти, за успешно преминалите обучението пазарът на труда предлага много възможности.

Около 87% от завършилите програмата "ИТ таланти" на "Империя онлайн" започват работа като програмисти до три месеца. Ако са специалисти по java, успеваемостта е 100%, споделят от компанията. И там моделът е масов прием - на сезон има по 234 места, а курсовете започват през май и през октомври. Обучението е безплатно, с продължителност от 5 месеца и много интензивно. Кандидатите преминават през два кръга на селекция чрез тестове, където се измерват логичното и аналитичното им мислене. Финалният етап е разговор с отдел "Човешки ресурси". За последните два сезона кандидатствалите са шест хиляди, а приетите - около 550, допълват от "Империя онлайн". Обучението протича в групи от по 20-25 души. Няма изискване за начално ниво, което позволява преквалифицирането от съвсем друга професионална област. Инициативата на "Империя онлайн" е отворена и за всички компании, които искат да бъдат партньор - има около 60 такива, което е и плюс за курсистите. Така за завършващите възможностите да започнат работа са още по-големи. Сред партньорите на академията са Trader.bg, Fadata, Nemetschek, Software AG, EPAM, pCloud, Mobisystems, Paysafe и др.

Стаж и обучение в едно

Някои софтуерни компании пък предлагат комбинация между стаж и обучение, като ползата за тях отново е възможността да попълнят липсващите им кадри, а за курсистите - достъпът до хора, които имат ясна представа за пазара, и уменията, които той изисква. Такава инициатива е Talent Boost на VMware, която започна през 2015 г. Обучението е безплатно и трае шест седмици. Кандидатите преминават през сериозна селекция - изискват се умения по програмиране и владеене на английски, решават се тестове и се провежда интервю. Кандидатстването е през април, а най-добре представилите се курсисти имат шанс да получат работа в най-големия център за разработки на компанията в региона - този в София. Курсовете се водят от служители. Според изпълнителния директор на "VMware България" Диана Стефанова именно работещите в компанията са направили цялата програма за обучението, защото са видели от какво има нужда на пазара. Подобни са и обученията на "Софтсърв", както и стажантската програма на "Мусала софт".

Третият тип извънуниверситетски обучения са също масови, но продължителността им е доста по-голяма. При тях се започва от нулата, преминава се през основи на софтуерните науки, за да се стигне до тясна специализация. Към тази група се причислява "СофтУни", където месечно около 1800 заинтересувани започват предварителния курс. Той има за цел да покаже на потенциалните кандидати какво представлява програмирането и да ги подготви за евентуален приемен изпит. Подготвителният курс е безплатен, а обучението след това струва 480 лв. на модул за присъствена форма и наполовина по-малко за онлайн програмата. През 2016 г. се очаква през залите на академията да преминат около 20 хил. кандидат-програмисти, а според статистиките на Светлин Наков около 3% от тях ще излязат специалисти след тригодишното интензивно обучение. "СофтУни" има четири приема на година - през март, май, септември и ноември.

Обучението дава възможност за задълбочено изучаване на различни специалности и идеята му е да доведе до започване на работа в желаната област. Университетът си партнира с повечето компании от софтуерния бранш в България, което отваря широки врати за мотивираните завършващи. В допълнение "отличниците" получават директна препоръка за работа. За онези, които държат на официална диплома за висше образование, също има вариант - след завършване на "Софт Уни" и още една година обучение в партньорско висше училище. Партньори на академията в момента са Колеж по маркетинг мениджмънт и предприемачество в София, Варненски свободен университет и Бургаски свободен университет.

Така за желаещите да попаднат в най-бързо развиващата се индустрия в България възможностите са много. Задължителен критерий за успех обаче е старанието и най-вече достатъчното време. Защото макар да има и бързо преквалифицирали се хора като Евстати Зарков, за програмирането трябват време, упоритост и последователност.

Кои компании и академии предлагат софтуерни обучения

Империя онлайн

Кабината

ТехноЛогика

Ай Би Ес България

SAP

Samsung

Microsoft

Тим ВИЖЪН България

Musala Soft

Muffin at school

Софтуерен университет (СофтУни)

Vratsa Software School

Aкадемия на Телерик

Академия Зариба

MentorMate

Convergys

Правец компютри

New Horizons Bulgaria

IT-Academy.BG

TrainSoft

ITCE

School of Robotics Robopartans

Hack Bulgaria

SoftAcad

VМware

IPT

Soft Intellect

Аула.бг

ЦПО "Експерт"

Swift Academy

GFK България

Компютърна академия IT STEP

Google – Дигитален гараж

Кан Академия

MindHub

ЕдуТехФлаг

ЦПО КОМП

Източник: eSkills for jobs 2016
18 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dreamer79 avatar :-|
    атанас
    • - 8
    • + 23

    "През пролетта на 2014 г. бившият зъботехник и баща на две деца Евстати Зарков работи на пълен работен ден като асистент на търговския директор в компания за търговия и внос на храни на едро. Решава да смени изцяло професията си и започва да учи в Софтуерния университет "СофтУни". Обучението му тръгва от нулата. Два месеца по-късно вече е младши програмист в софтуерна фирма. А днес - PHP & JavaScript разработчик в същата компания." А после се оплакват от качеството на хората... Не може да научиш базово програмиране като основни алгоритми и мислене плюс познание на идеята за прост програмен език в рамките на няколко месеца. Добър специалист се гради от дете 2-3 клас с кражоци или самостоятелни занимания, тогава висше и т.н. И пак същият човек ще е специалист след примерно 5-6г стаж и поне 5 големи проекта, в които постепенно да мине от изпълнител на прости задачи до сам да си проектира кое как. С тая масовка просто се попълват бройки и се лъжат клиенти и инвеститори. А последствията за бранша са плачевни. Зарковци след няколко години нямат грам понятие как да пишат работещ код. Пишат по 5-10 реда прости неща за по няколко дни(човек с опит може да докара и до няколко хиляди реда нешаблонни леки неща за ден), реално вместо мислене пробват система "отварям гугъл за проблема, 5 дни блъскам в опити кое от всички решения може да работи, пускам нещо там и после 5 пъти минавам бъг фиксове.". Хр-ите все повече гледат да имаш писан стаж. Обявите все са "1-2г стаж за синиър" без никакво реално гледане на умения, дали едно почнато е свършено, дали имаш умения(на интервю пак Зарковци ще питат глупости и за определения заучени от уикипедия, които грам не познават). Никой не обръща внимание на 5 сменени фирми за 5г и 0 пуснато в работещ вид. Човекът е вече с огромно самочуствие колко умее и иска да води, не ще да се учи и грам, не приема съвети, почва да дъни проекти вече като лийд... Куп екипи с години нямат хора с опит и знания. Имат 10-20 човека и не могат да изкарат работа като за 1 опитен, а по подбор са все с по 4-5г и нагоре стаж. Опитните програмисти отдавна бягат от тия екипи и обявите на фирмите им. "2г стаж за синиър" и изредени 100 различни туула и технологии значи 0 идея какво е опит. От няколко години не е качеството да се вдига. Напротив, ако нещо излиза, много често е просто отчитане на нещо си около описаното задание(сайт ли е? Сайт е. Ся кой е казал да работи с примерно 1000 статии и 10000 посетителя на ден?) в нереално големи срокове. А индустрията в момента наема едва ли не по qa на програмист, което трябва да се води супер качество и контрол. Ами не, просто без 5-6 пъти времето за пускане на нещо ново да е оправянето му до около приличен вид вече почти никой не може да работи. Хората не умеят сами да пишат код и за 10 реда собствен ще търсят 5 дни готов туул или фпеймуърк с готови неща. Накрая бъговете са неконтролируеми, но реално програмистът след години стаж не познава основно като за прочитане на for dummies езика, на който работи. В събота на една конференция питах колега с куп претенции колко знае и 4-5г стаж дали е писал и ред на езика без фреймуърк. Никога. Това беше отговорът му. Та тия псевдо академии, а и ВУЗовете, наемането на хора от улицата без грам обучение доведоха бранша до колапс. Ревовете как няма опитни хора няма да помогнат. Фирмите прогониха опитните, не могат да наемат опитен, защото той какво да прави приравнен със Зарковци или под тях, отдавна вече никой хр не знае какво е опитен човек. Не може в екип да търсиш опит и да даваш заплата като за Зарковец на човек с 20г, щото теб не интересували 2г стаж. Не може да оставиш неопитни да водят. Накрая е ясно- трагедията само става по-голяма. Ако 2008 опитни хора са били 5000 човека, днес ще са пак толкова. Кой избягал или не е вече наемник, някой и друг 1% от младите да е имал лудия късмет да се понаучи. Останалите до приверно 15000 са масовка и контингента на пазара на наемници. А тези хора наистина просто нямат база. Трябвало е да учат постепенно, а някак си някой е решил, че при заучени 5 шаблона вече стават за индустрията. Много хора с потенциал вече са загубени. Просто след години стаж и 0 контакт с опитни програмисти вече няма какво да ги накара да седнат да учат от 0. А са като инженер, който има лист с 20 формули и елка, но не знае какво е събиране или умножение. Всичко извън тия формули за него е страшно, но вече няма никога да признае, че не знае.

    Нередност?
  • 2
    xyha avatar :-P
    xyha
    • - 2
    • + 3

    Идеята е хората да са заети и да няма , "кой не скача е червен" :-) Лошо нема .

    Нередност?
  • 3
    dreamer79 avatar :-|
    атанас
    • - 2
    • + 17

    До коментар [#2] от " xyha ": Идеята е друга. Масово фирмите не продават продукт, а човекочасове. Ако имаш 10 човека на клиент, то е по-добре от 1, даже този 1 наистина да свърши качествено и за пъти по-малко време. Просто няма как да искаш десеторна цена на единия за пред клиента, а и изглеждаш малка и несериозна фирма. Другият проблем със "статистите" е при ръст. Нужни са ти хора за пред инвеститорите. Някак не искат да знаят, че всичко им виси на един наемник, който утре може да напусне. Друго е да покажеш 10 човека екип. Инвестори тип инвестиционни фондове пък направо ос..т нещата. Те купуват дял и искат примерно след 2г да продадат на двойна цена. А цената скача най-лесно не от продукт, а от ръст на фирмата. Така идват, изведнъж обявяваш от 10 работниика, че за година наемаш още 100. Не че по работник на 2 дни има кой да му обърне внимание да го въведе или каквото и да е. Старите работници в хаоса ти бягат и екипът остава с тия от тях, които просто не минават интервюта другаде или новаци набирани от кол и въже. Това е истината в момента и с тодините бумът все повече влошава ситуацията. Нормалното е примерно на 5 опитни с умения за предаване плюс 5 младши да вкараш до 1-2 годишно за обучение. Толкова може да поеме един екип с текущи задачи. На 4-5 стажанти или нови 1 до 2 ще стават да растат. Т.е. ръстът може да е максимум 10ина %. Защо много аутсорсинги за всеки проект правят ново ООД? Наемат на кило, но не са сигурни, че ще отчетат каквото и да е на клиента и гледат да намалят риска. При това най-големите фирми са така. При продуктовите фирми пак постоянно се въртят хора и проектите са на 0 въпреки купищата хора. Всичко е до прекаления бум и наемане на куцо и сакато. А "академиите" просто съвсем раздуват балона с вадене на хора, които в месеците "обучение" щяха да научат повече при прочитане на for dummies. Не може дете за 6 месеца да мине материала от 1ви до 12ти клас и да стане примерно електротехник. Същото е и за програмистите. При нас базата се учи няколко години на няколко езика- прости алоритми на езици като pascal, зависимост от хардуера на асемблер, указатели и т.н. на С, тогава вече става да се учи ООП и Java, след това се минават месеци за база на избран език примерно php или .net. В цялото има и курсове като бази данни(ама преди това са структури от данни, файлове с данни, обработка в паметта). "Академия" даже и за 2г в опит да пусне php или .net ще пропусне всичко това и ще почне с някой фреймуърк и прости шаблонни задачи. Затова и днес модата е всичко да е на фреймуърк. Просто програмирането као база почти никой на пазара го няма. Не е лошо да имаш туул, но е съвсем друго да знаеш какво е в него, кое и кога ти е полезно, как сам да заместиш туула. Но знанието е учене не във вечерно училище за месеци.

    Нередност?
  • 4
    shule avatar :-|
    shule

    Стартира поредица от състезания по програмиране.

    "Като продължение на миналогодишното състезание по програмиране, което се проведе в Русе с голям интерес, тази година Startup Factory ще проведе поредица от състезания в няколко български града. Основната цел на състезаниятаотсерията CODE4TECH е превръщането им в национална инициатива, която да спомага развитиетонадигиталните и техническитеуменияи да стимулира интерескъминформационнитетехнологии средмладитехора в България.



    До момента са планирани събития в Русе, Хасково, Шумен, Велико Търново, Варна и Бургас. За участие ще бъдат допуснати всички желаещи и предварително регистрирани ученици, студенти, IТ-специалисти и любители, които ще демонстрират своите умения и ще работят в екипи за разработването на прототипи на софтуерни продукти. Няма възрастово ограничение за участие в състезанията.



    Състезанията CODE4TECH се организират с подкрепата на компанията за ИТ и аутстафинг PROGRAMISTA;, която подпомага развитието на ИТ сектора и ИТ общностите в България, както и със съдействието на считаната за най-иновативна банка в България УниКредит Булбанк - носител на призовете "ИТ проект на годината" наComputerWorld и "Банка на иновациите" на Forbes. Събитието се реализира в партньорство с Junior Achievement България."

    Нередност?
  • 5
    voxy avatar :-|
    voxy
    • - 1
    • + 12

    Как се става програмист

    1. Научаваш 2 000 английски думи /добре е речника да се увеличи постепенно до 5 000/.
    2. Прочиташ C и C++ на Хърбърд Шилдт
    3. Сваляш си всички нови книги съдържащи в името C# и SQL Server
    4. Сваляш си последните SQL Server и Visual Studio
    5. Четеш и тестваш
    6. Превърташ stackoverflow.com
    7. ASP.NET, Java, PHP..... вече си преценяваш какво искаш да правиш и на база какво се търси в jobs.bg

    много е важно ако трябва по-бавно да четеш, но да разбираш всичко което се случва на ниско ниво, не просто да четеш книгите като художествена литература, важно е и да се развие логическото мислене и любовта към простотата като тук имам предвид - пишеш чисто подредено и колкото се може по-малко и по-четливо

    Нередност?
  • 6
    spindi avatar :-|
    spindi
    • - 3
    • + 5

    До коментар [#1] от "атанас":

    Малко ги преекспонираш нещата. Ако ще пише сайтове и след 6 месеца ще е ок, ако се занимава активно и му е интересно. Ако ще прави някакви сложни проекти вече може да му отнеме няколко години, но този човек едва ли се е хвърлил да пише нова социална мрежа. Аз започнах от 0 с програмирането и след 3 месеца (и то не много активно) вече бях понаучил пхп, хтмл, цсс и бази данни. След 6 месеца работя с МВЦ и влагам собствена креативност. Ако се бях посветил на това, щях да го работя за пари вече.

    Нередност?
  • 7
    dreamer79 avatar :-|
    атанас
    • - 2
    • + 2

    До коментар [#5] от " voxy ": Забрави класиките на Кнут и Уирт на тема алгоритми и структури от данни, преди SQL- що е изобщо файл с данни или релация на данни(nosql е нов термин, но SQL е просто език за стандартен достъп да данни от 90те, а релационни бази данни има от 60те)... Математика не се учи само с четене на уроци или видеа как други решават задачи. Програмирането е решаване на задачи. Сложи упражнения от прости към по-сложни неща.... И повечето типове знания искат четене и експерименти примерно по няколко месеца, за да се усвоят базово. Чак с примерно 20г опит(програмисти на по 25-6, но почнали на 7-8 се класират) вече може да говорим и за ден при 0 опит с Java да почнеш да пишеш проект, а след седмица да си наравно с тия с по 2-3г в езика. Но говорим езикът и синтаксисът да са ти най-малкото и да имаш умения да ти остава само тях да смениш с нови.

    Нередност?
  • 8
    dreamer79 avatar :-|
    атанас
    • - 1
    • + 6

    До коментар [#6] от " spindi ": Ух... Никак не преекспонирям. Сайт с визитка и контактна форма изобщо не е програмиране. Толкова е типова задача и минава по шаблон. Но представи си без опит да направиш сайт с 10000 човека, които пишат помежду си и си четат обяви. И тези 10000 влизат най-много в часове от 8 до 10 и 18 до 20. Тогава да са по 4000 с по 10ина разглеждания и поста. Стават 40000 за два часа пик рекуестите. Това са 20 в секунда. Искаш СЕО и гугъл чеге и той по 5 страници в секунда. Пускаш AJAX и хоп още примерно 15. Станаха 40. Базата ще ти е едно 10г... Екип с 5 човека няма да го хванат за визитка, а за сайта за обяви от примера. И тук вече има значение как се прави. А вече web минава към web apps, където анимирани неща, данни в реално време, интерфейси като при десктоп стават все по-масови. Лошото е, че примерно ти с опита си за визитки след 3г ще почнеш по обява за синиър в екип, който прави тежки неща. И ще искаш да не личи, че не си правил такива. Тогава почват проблеми. И повярвай ми всеки ден виждам тия проблеми и скапани или скапващи се проекти.

    Нередност?
  • 9
    Slick avatar :-|
    Slick
    • - 1
    • + 6

    Специалист е силно казано. Най-често кадрите идват силно неподготвени, без базови умения да пинг-нат един сайт, камо ли да ти кажат ОСИ слоевете, или нещо по-фундаментално: TCP.
    Така че, повечето fast-track IT workers всъщност са само за бройката и реално продукта, който издават, често е с калпаво качество. Но, сега всичко е софтуер. И компаниите често говорят за наемане на кадри като чиста бройка, а не като истински качествени кадри.

    Нередност?
  • 10
    jujo_si avatar :-|
    jujo_si
    • - 1
    • + 2

    всичко това може да се научи от сайтове в интернет и книги вместо да ходиш да им плащаш по 2 бона.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал