🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Възходът и падението на най-младата милиардерка Елизабет Холмс

Допреди три години стартиращата й компания за кръвни изследвания Theranos се оценяваше на над 9 млрд. долара. Днес дружеството и основателката му са разследвани за мащабна измама

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Текстът е част от специалното издание на "Капитал" Здраве. Още текстове по темата може да откриете тук.

Само допреди три години Елизабет Холмс беше смятана за най-младата жена, натрупала сама състоянието си. Напуснала университета едва 20-годишна, за да създаде компания за кръвни изследвания с амбицията да революционизира традиционното здравеопазване, тя бързо се превърна в любимка на инвеститорите – основаната от нея Theranos се оценяваше на над 9 млрд. долара. Самата Холмс пък беше описвана като гений и подражаваше в стила си на покойния съосновател на Apple Стив Джобс.

През 2015 г. в реч за началото на академичната година в университета "Пепърдайн" в Калифорния Холмс разказва за мотивационната психология довела до невероятния успех на стартиращата й компания за кръвни изследвания. "Над входа на една от сградите ни имаше надпис, който гласеше: "Успехът не е резултат от спонтанно горене – трябва сами да се запалите." Кодовото име, което дадохме на продукта си, беше "Едисон", защото предполагахме, че ще трябва да се провалим 10 хиляди пъти, докато го накараме да проработи на десет хиляди и първия. И го направихме. Запалихме се."

От дистанцията на времето самозапалването изглежда като подходяща метафора, пише Vanity Fair. Докато Холмс шлифова образа си в пресата, репортерът на Wall Street Journal Джон Карейроу започва без много шум да разследва компанията й. На 16 октомври 2015 г. той публикува материал, който бележи началото на края за Theranos. След това всичко се срива – на бял свят излиза информация за недостатъците и неточностите в използваната от дружеството технология, както и за ролята, изиграна от Холмс за прикриването им. Theranos и създателката му са обвинени в мащабна измама, като дружеството е принудено да затвори лабораториите и тестовите си центрове.

Малката голяма амбиция

Родената на 3 февруари 1984 г. Елизабет Холмс се цели нависоко още от дете. "Това, което наистина искам в живота, е да открия нещо ново, нещо, което човечеството не е знаело, че е възможно да бъде направено", споделя тя на деветгодишна възраст в писмо до баща си, разказва Business Insider. Като тийнейджър започва и първия си бизнес – продава компилатори за C++ (вид софтуер, който превежда компютърен код) на китайски училища.

Интересът й към медицината е вдъхновен от прапрадядо й, който е хирург. Скоро обаче младото момиче открива, че се ужасява от игли, което по-късно оказва влияние и при основаването на Theranos.

Холмс записва инженерна химия в университета "Станфорд" и още като първокурсничка става "учен на президента" – признание, което е придружено от стипендия в размер на 3000 долара, предназначена за изследователски проект. През лятото между първи и втори курс изкарва стаж в лабораторията на Геномния институт в Сингапур – позиция, която успява да заеме отчасти благодарение на това, че като тийнейджър научава мандарин.

При завръщането си в "Станфорд" Холмс отива при преподавателя си Чанинг Робъртсън с думите "хайде да направим компания" и с неговата благословия създава Real-Time Cures, която по-късно преименува на Theranos, разказва Business Insider.

Първата й патентна заявка е за лепенка, която се поставя на тялото на пациента, прилага нужното му лекарство и следи за промените, настъпващи в кръвната картина въз основа на лечението, като в зависимост от показателите променя дозировката или терапията. Идеята й включва и възможност иновацията да се свърже посредством чип с мобилни устройства, което да позволи на лекарите и на пациентите също да следят здравословното състояние и ефектите от лечението.

Колко е важно да вярваш

След като създава компанията, Холмс напуска университета, за да се съсредоточи върху развитието й. Бизнес моделът на Theranos е базиран на идеята, че компанията провежда кръвни тестове, като използва собствена технология, която изисква взимането само на капка кръв от пръста на пациента с едно убождане. По думите на младата предприемачка тестовете ще са в състояние да засичат медицински състояния като ракови заболявания и високи равнища на холестерол.

В следващите години тя набира финансиране за начинанието си, което е подкрепено от изтъкнати инвеститори като фонда Draper Fisher Jurvetson и милиардера съосновател на Oracle Лари Елисън. Към днешна дата дружеството е набрало над 700 млн. долара, обобщава Business Insider. Условието на създателката на Theranos e, че инвеститорите няма да настояват тя да разкрие как работи технологията на компанията, както и че ще запази крайната дума върху всички решения, свързани с развитието на бизнеса.

Манията за потайност, която бележи първото десетилетие от съществуването на компанията и обхваща всеки аспект от дейността й, е заимствана от идола на Холмс от Силициевата долина Стив Джобс. В желанието си да му подражава тя започва да носи черни блузи с поло яки, обзавежда офиса си с любимите му мебели и също като него никога не излиза във ваканция. Не е изключено необичайно дълбокият й глас също да е част от внимателно изграждания имидж, предназначен да й помогне да се впише в доминирания от мъже бизнес свят, отбелязва Business Insider.

Скоро след като напуска "Станфорд" Холмс започва връзка с президента и главен оперативен директор на Theranos Съни Балвани, който е с 20 години по-възрастен от нея. Двойката се разделя през пролетта на 2016 г., след като тя го изгонва от компанията. С нарастването на инвеститорския интерес към проекта създателката му влиза в светлината на прожекторите и печели признание в технологичния свят – украсява кориците на списания като Fortune и Forbes, изнася TED лекция и участва в конферентни панели с имена като Бил Клинтън и основателя на Alibaba Джак Ма.

Не закъсняват и първите външни партньорства – Theranos сключва споразумения с Capital Blue Cross и Cleveland Clinic за провеждане на тестовете си на техни пациенти, а веригата аптеки Walgreens отваря тестови центрове на стартиращата компания в обектите си. Сключено е и тайно партньорство със Safeway на стойност 350 млн. долара. В един момент Холмс е най-младата жена в света, която е натрупала богатството си сама, като състоянието й се оценява на около 4.5 млрд. долара.

Семената на съмнението

Някъде по това време започват да се появяват и първите въпросителни около технологията, използвана от Theranos. Иън Гибсън, който оглавява екипа от учени в компанията и е един от първите й служители, предупреждава мениджъра, че тестовете все още не са готови за широката публика и че има неточности в технологиите. Външни за бизнеса учени също започват да изказват притеснения около модела.

Към август 2015 г. дружеството вече е обект на проучване от страна на Федералната администрация по храните и лекарствата (FDA) в САЩ, като регулаторите откриват "големи неточности" в тестовете, които Theranos провежда на пациенти. Публикуваната два месеца по-късно в Wall Street Journal статия на Джон Карейроу за проблемите на компанията с технологията й тласва проекта в низходяща спирала.

Карейроу разкрива, че използваният от Theranos апарат за кръвни тестове, който носи името "Едисън", не дава прецизни резултати, поради което компанията изследва взетите кръвни проби през същите апарати, които се използват от традиционните дружества за кръвни тестове.

"Така се случва, когато работиш за това да промениш нещата, и отначало смятат, че си луд, след това се борят с теб, а после изведнъж променяш света", коментира Холмс в интервю за CNBC в защита на начинанието си.

Към 2016 г. в кръга от разследващи освен FDA вече влизат и федералната агенция за медицински услуги Centers for Medicare & Medicaid Services, както и Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC). През юли 2016 г. Холмс получава забрана да работи в сектора на лабораторните изследвания за срок от две години. Към октомври същата година Theranos закрива лабораториите си и здравните си центрове.

Краят на приказката

През март 2018 г. SEC обвини Холмс и Балвани в "мащабна измама", провеждана в продължение на години, с която двамата са набрали над 700 млн. долара, като "са преувеличавали или са правили фалшиви изказвания за технологията, бизнеса и финансовото представяне на компанията".

Като част от постигнатото с регулатора споразумение някогашната любимка на Силициевата долина се съгласи да отстъпи финансовия контрол и контрола си при гласуването на решения в компанията си, да плати глоба в размер на 500 хил. долара и да върне 18.9 млн. броя от акциите на дружеството. Нещо повече - дори и бизнесът й да бъде придобит от трета страна, Холмс няма да реализира печалба от продажбата, докато "над 750 млн. долара не бъдат върнати на измамените инвеститори и други акционери с преференциални акции", отбелязва Vanity Fair.

Освен това Холмс е лишена и от правото да управлява или да бъде в ръководството на публично търгувани дружества за срок от 10 години. Въпреки това, поне засега, тя остава начело на Theranos, тъй като компанията не е на борсата, пише Business Insider. Бъдещето й обаче виси на косъм и главната изпълнителна директорка вече търси нови средства от инвеститорите, с които да спаси бизнеса си. "Най-осъществимият вариант, който идентифицирахме, за да предотвратим продажба на компанията в близко бъдеще или евентуална неплатежоспособност по кредитните ни споразумения, е допълнителна инвестиция от един или повече от вас", пише Холмс в писмо до инвеститорите. "В светлината на това къде се намираме не е лесно да искаме това. Въпреки това, като се има предвид подкрепата, която сте оказвали на компанията през годините, искахме да предоставим тази възможност, преди да стигнем твърде далеч по пътя надолу, по който сме поели", допълва тя.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал