🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ако чакаме 100 процента сигурни отговори, вече ще късно за действия

Кейтрин Ричардсън

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В атмосферата на всяка планета с парникови газове (водни пари, въглероден диоксид, метан и т.н.) съществува парников ефект, чрез който топлината, излъчена от повърхността на Земята, се абсорбира в атмосферата и така затопля планетата. Основната причина, поради която на Венера е толкова топло (440 градуса по Целзий) се крие във високата концентрация на въглероден диоксид в нейната атмосфера. Без парникови газове в атмoсферата средната температура на Земята би била около -19 градуса по Целзий. Парниковият ефект е бил добре проучван още от средата на 19 век. Има ясна връзка между количеството парникови газове в атмосферата и температурата. Колкото повече парникови газове има в атмосферата, толкова по-топла е планетата.

Анализът на концентрацията на парниковите газове въглероден диоксид и метан в мехурчета въздух, запечатани в лед от полярните региони ни показва – без никакво съмнение, че концентрациите на тези газове са значително по-високи сега отколкото са били през последните приблизително 800 хиляди години от историята на Земята (съвременните човешки същества са били на Земята само през последните приблизително 250 хиляди години). Изотопният анализ на въглеродния диоксид в атмосферата ни показва – отново без съмнение, че увеличената концентрация на въглероден диоксид в атмосферата е главно резултат от изгарянето на изкопаеми горива.

Не можем да бъдем 100 процента сигурни – само защото хората без съмнение са увеличили концентрацията на парникови газове в атмосферата, а по-високите концентрации водят до по-топъл климат – че хората предизвикват глобалното затопляне. Въпреки всичко това е силно доказателство, че именно това е причината. Други доказателства, че човешката дейност причинява глобално затопляне идват от климатичните модели. Парниковите газове не са разбира се единственият фактор, който влияе на климатичната система. Много различни модели са използвани да опишат взаимодействието между отделните фактори, които влияят на климата. Резултатите от тези модели са сравнени с реалните температури, наблюдавани през дълги периоди от време, за да се провери колко добре работят моделите. Всъщност това замества проверката на това колко добре сме запознати с климатичната система и взаимодействията в нея. Тези климатични модели много добре описват развитието на глобалната температура през целия 20 век. Това предполага, че имаме добро познание за това как работи климатичната система. Когато произведените от хората парникови газове бъдат премахнати от моделите, покачването на глобалната температура, което се наблюдава през последните десетилетия, изчезва. Това отново е силно доказателство, че хората причиняват глобална промяна в климата. (За повече информация може да видите http://climatecongress.ku.dk/pdf/synthesisreport)

Все пак ние не можем да бъдем 100 процента сигурни! Нищо не е 100 процента сигурно. Никой от нас не знае със 100 процентова сигурност, че ще бъдем живи утре. Въпреки това сме си направили срещи и сме ги отбелязали в нашите календари. Това е благодарение на статистиката. Знаем, че има голяма вероятност утре да сме живи и правим планове за тази вероятност! Междуправителственият панел по климатичните промени към ООН (IPCC) определя, че има повече от 90 процента вероятност глобалното затопляне, което виждаме днес, да е предизвикано главно от човешки действия. Това означава, че вероятността хората да не предизвикват климатичните промени, е по-малка от 10 процента. Ако някой отиде на летището и му кажат, че има по-малко от 10 процента вероятност самолетът, на който трябва да се качи, да пристигне успешно в своята дестинация, то никой няма да се качи на този самолет! Защо сме готови да поемем риска за сериозна човешка намеса в нещо толкова жизненоважно за човешкото общество като климатичната система на Земята?

Обикновено, в нашето общество, дори да съществува и малка вероятност нещо да се случи, ние полагаме огромни усилия и инвестираме средства, за да намалим риска това да се случи, ако то би имало катастрофални последици за обществото. Само помислете за ресурсите, които се използват по света за авиационната сигурност! Защо обществото толкова не желае да инвестира в намаляването на риска, свързан с разрушаването на глобалната климатична система?

Не, учените не са 100 процента единодушни за това, че човешката дейност предизвиква климатичните промени, но проучвания в съответните научни сфери показват, че повече от 90 процента от запитаните учени са убедени, че най-доброто обяснение за промените, които наблюдаваме в климата, е че са предизвикани от хората. Единодушето сред учените никога не е било условие за действия в обществото. Например, сред изследващите трафика няма 100-процентово единодушие за най-безопасната скорост по пътищата. Въпреки това, ние регулираме скоростта по повечето пътища. Все още има учени, които не вярват, че пушенето е опасно! Истината е, че трябва да сме наистина притеснени за науката, ако всички учени са единодушни. Защото ставаме по-умни само когато продължаваме да задаваме въпроси!

Промените в климата не са проблем на предсказването. Не бива да хабим ценно време, за да дебатираме дали те се случват или не и дали хората ги причиняват! Няма да можем да отговорим на този въпрос със 100 процентова сигурност преди да е станало твърде късно за действия. Вместо това, трябва да използваме енергия си, за да дискутираме дали бихме поели риска, че 90+ процента от изследователите, които вярват, че хората причиняват климатичните промени, грешат. И дали наистина смятаме, че имаме моралното право да поемем този риск за нашите деца и внуци.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал