🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Да си направиш климат

Русия е традиционно студена към глобалното затопляне, но ако пожарите променят това, геоинженерството ще й предложи куп решения

Ако геоинженерството може да спре такива гледки по-бързо от останалите методи, дали в един момент няма да е изкушително да се използва?
Ако геоинженерството може да спре такива гледки по-бързо от останалите методи, дали в един момент няма да е изкушително да се използва?
Ако геоинженерството може да спре такива гледки по-бързо от останалите методи, дали в един момент няма да е изкушително да се използва?    ©  reuters
Ако геоинженерството може да спре такива гледки по-бързо от останалите методи, дали в един момент няма да е изкушително да се използва?    ©  reuters

Русия преживя студената война, но горещината я свари неподготвена. Докато Москва тези дни се пържеше в най-горещото лято от 130 години насам, в цялата страна бушуваха пожари, които отнеха живота на поне 40 души, унищожиха стотици хиляди хектари земя и една пета от житната реколта на страната. Стихията засегна тежко дори две от най-важните неща за руснаците - армията и водката. Докато президентът Дмитрий Медведев уволняваше наред по върховете на военноморския флот, където почти загубиха цяла военна база, експерти предвидиха, че цената на водката със сигурност ще се вдигне тази година, заради щетите върху житото.

Възможно ли е тези удари под кръста от природата да доведат до промяна на мнението в Русия относно климатичните промени? Изследване на BBC от 2009 г. откри, че  половината от руснаците смятат глобалното затопляне за "много сериозен" проблем (при 64% средно за света). Само преди година Русия обяви, че не възнамерява да слага спирачки пред развитието на индустрията си, а преди конференцията за климата в Копенхаген миналата зима самият Медведев нарече дебата за глобалното затопляне "шмекерска кампания, измислена от някои търговски структури, за да пробутат бизнес проектите си". Както обобщи пред сп. Time Владимир Чупров, директор на отдела на Greenpeace в Москва, който се занимава с енергийни проблеми, "позицията на Русия винаги е била, че промените в климата са измислица на Запада, която цели да постави страната на колене".

Жегата тази седмица обаче явно е изпотила достатъчно руския президент. "Случващото се в момента трябва да бъде отрезвителен сигнал за всички нас, за да бъдат взети по-активни мерки срещу глобалните промени на климата", заяви той.

Прекрояване на климата

Ако руското схващане за климата наистина претърпи промяна, ще има повод за оптимизъм. И за една традиционна тревога. Дали пък Русия няма да тръгне да спасява природата си не въз основа на някакви бъдещи глобални договори, а по своя любим начин - бързо и радикално?

Когато се наложи, руснаците запретват ръкави и вършат работата. А идеи няма да им липсват. Има вече цяла наука, занимаваща се с радикалните начини за спиране на климатичните промени - геоинженерството. Технологията е леснодостъпна и сравнително евтина. Такава например е идеята цепелини да разпръскват в атмосферата по 10 кг серен диоксид в секунда. Облаците от него ще предпазват планетата като щит от слънчевите лъчи. Дори има бегли изчисления по въпроса - проектът ще струва около 100 млрд. долара, което е нищо на фона на настоящата "сметка" от около трилион долара годишно за намаляване на въглеродните емисии.

Друго предложение е създаването на флотилия от 1500 кораба с витла, които да разбиват морската вода на ситни капчици. Тези капчици ще бъдат разпръснати достатъчно нависоко, за да ги поеме вятърът и да достигнат до облаците, които в резултат ще станат по-бели и пухкави и ще блокират слънчевата светлина. Това е дори по-евтина идея - за построяването на първите 300 кораба ще са необходими 600 млн. долара плюс по още 100 млн. годишно, за да върви успешно проектът.

И ако тези идеи не ви се виждат достатъчно екстравагантни, ето още едно предложение. Слънцето може да се затъмни и чрез изграждането на огромна козирка в космоса. За целта 20 гигантски електромагнитни "оръдия" трябва да изстрелват подобни на фрисбикерамични дискове. Всяко "оръдие" ще изпраща в атмосферата 800 000 такива диска на всеки 5 минути, денонощно в продължение на 10 години.

И сам воинът е войн

Въпреки че такива идеи засега изглеждат твърде крайни, те няма да са уникални. Русия по традиция обича да върши сама каквото намери за необходимо независимо от цената. Така победи германците през Втората световна война. Така посвети десетилетия на изпращането на човек в космоса, натривайки носа на американците. Ако погледнем по-наблизо, на същия принцип руският флот освободи пленените от сомалийски пирати руски моряци в Аденския залив (след което в океана остана само една гумена лодка с пирати).

Преди време например един от големите авторитети в страната - директорът на Института за глобалния климат и екология "Росхидромет" и член на Руската академия на науките Юрий Израел обяви, че той и колегите му са разработили план за спасяване на планетата от глобалното затопляне. Методът на Израел се основава на идеята, че често след изригването на вулкан се наблюдава намаляване на температурата на повърхността на Земята. Това се дължи на голямо количество малки аерозолни частици, които попадат в долните слоеве на атмосферата. Руският екип твърди, че ако 1 млн. тона такивачастици с големина, по-малка от микрон, бъдат разпръснати със самолети из цялото земно кълбо, това ще доведе до намаляване на прякото слънчево греене с 0.5-1%. Така средната температура ще спадне с 0.5-1 градуса Целзий и ще се запази съществуващият климат. "Това е в пъти по-евтино от разни "разработки от Киото", заяви тогава Израел пред "Росийская газета".

Както лесно може да се отгатне, геоинженерството среща яростен отпор в научните среди. Подобни вмешателства в природата може да имат непредвидими или дори по-лошо - предвидими последици.Серният диоксид например води до киселинни дъждове. ООН пък забрани засега идеята да се подхранват с железен окис водораслите, тъй като трябват още проучвания на ефектите. Що се отнася до "огнестрелната" идея с дисковете, тя има един доста видим недостатък - подобна козирка води до перманентно слънчево затъмнение.

Засега като че ли можем да сме спокойни - всичко изброено е предимно в сферата на забавните теории. Но както един западен дипломат отбеляза по адрес на Владимир Путин по време на срещата на Г-8 в Санкт Петербург през 2006 г., когато руски войски разпръскваха облаците с ракети, "какво да кажеш на човек, който контролира времето". 

Капан за газове

Предложенията на геоинженерите за решаване на проблема с натрупаните през годините огромни количества въглероден диоксид варират от "ядящи въглерод дървета", които чрез корените си да складират парниковите газове дълбоко в почвата, до големи съоръжения с мрежи, покрити с химичен разтвор, които улавят молекулите на парниковия газ. Използването на морски водорасли и планктон, изсмукващи вредните газове, е друг възможен метод. Те виреели добре на места, богати на железен оксид. Затова някои учени смятат, че разпръскването на прахообразно желязо над водните басейни ще доведе до увеличаване на планктона и на водораслите и съответно до намаляване на вредните газове. 
77 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gligi avatar :-|
    gligi
    • - 13
    • + 21

    Капитал, да не сте слънчасали?!
    Цепелини със серен диоксид? Кораби с пароструйки? Космически оръдия?
    Защо направо не взривим всички налични атомни бомби и да предизвикаме "ядрена зима". Пък и другарят Путин лесно ще възприеме принципа "нет человек, нет проблем"!

    Нередност?
  • 2
    jj avatar :-P
    J.J.
    • - 10
    • + 17

    Това само руснаци на 5 водки могат да го измислят :D

    Нередност?
  • 3
    nick11 avatar :-|
    Николай_1
    • - 16
    • + 11

    М.Станева:
    '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
    ...................Въпреки че такива идеи засега изглеждат твърде крайни, те няма да са уникални. Русия по традиция обича да върши сама каквото намери за необходимо независимо от цената. Така победи германците през Втората световна война.
    Така посвети десетилетия на изпращането на човек в космоса, натривайки носа на американците...........................
    '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
    Другарко Станева , вие самата вярвате ли си на тези ваши "твърдения"?

    Нередност?
  • 4
    dourmana avatar :-|
    Petko Dourmana
    • - 4
    • + 13

    Ядрената зима е единственото работещо решение срещу глобалното затопляне :)

    Нередност?
  • 5
    musashii avatar :-|
    musashii
    • - 5
    • + 16

    Преди години имаше проект в обратна посока-с цел да се повиши температурата в Сибир и Далечния изток се предлагаше космически апарат с голямо платно от фотоклетки да бъде изкаран в орбита и да отразява слънчевите лъчи към тези райони.Всъщност промените
    в климата винаги са нееднозначни.При глобалното затопляне действително Сибир ще стане много по-достъпен.Същевременно при разтапяне на ледниците в Арктика ще се открие митичния Северозападен път.Ще могат по-лесно да се оползотворят огромните подземни богаства,които са в този район.Климата на Земята се е променял безброй пъти без изобщо да е съществувал човека.Така че доколко има човешка намеса при глобалното затопляне е много спорно.Единственото което ни остава е да се приспособяваме към климата.Както са го правели и нашите предци в цялата човешка история.

    Нередност?
  • 6
    stenk avatar :-|
    Stanimir Kosev
    • - 12
    • + 12

    Много слаба статия , а авторката е явно некомпетентна.
    Възложили са и материал , попреписала оттук-оттам , вложила няколко безумни свои мисли и отбила номера и тази седмица.

    Нередност?
  • 7
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 15
    • + 6

    Права е авторката, Русия не я мислете тя знае да си пече работите сама и от този проблем ще се измъкне, както в последните 1000 години..... сама и независимо от цената и мнението на форумците.......
    ------------------------------
    За сведение на посрещачите "дименето" на торфа и кафявите въглища в Московска област въобще не е "изключително" явление..... който е живял поне малко там поне веднъж го е срещал.....

    Нередност?
  • 8
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 9
    • + 7

    До коментар [#3] от "Николай_1":
    що бе какалайчо № 1, що да не вярва жената, какво има за не вярване, то си е обективна истина, да не би ти да победи германците 1945 или да изпрати космонавт 1961?

    Нередност?
  • 10
    nick11 avatar :-|
    Николай_1
    • - 4
    • + 5

    '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
    05.08.10 Система ПВО Москвы превратилась в руины

    5 августа 2010 г.

    Вести.ру, 4 августа. Сеть объектов противовоздушной обороны Москвы, созданная в советскую эпоху, забыта и практически полностью разрушена. Военным пришлось отказаться от содержания бункеров и других секретных строений. Теперь многие из этих объектов превратились в руины.



    Если долго ехать по подмосковным полям, а особенно в районе так называемой "большой бетонки", то рано или поздно попадешь на бетонку в прямом смысле. Сеть дорог из плит ведет к военным частям, многие из которых уже не несут боевого дежурства.



    Въезды и выезды с этих дорог, как правило, перекопаны или завалены бетонными блоками. Но благодаря объяснениям местных жителей, прокатному автомобилю "Нива", нам удается попасть уже непосредственно на территорию воинской части. Где раньше красили бордюры, уже нет никакого намека на ровную дорогу.

    "Сейчас, как видите, ни заборов нет, ничего! Просто жуть какая-то! Эти ангары такие страшные, дыры зияющие, проломы. Я сюда вообще не ходил ни разу", - рассказывает Михаил Абрамов.

    "Большой бетонки" не было ни на одной советской карте, а иностранцам путь сюда был вообще заказан.

    "Стояли на высоких вышках крутящиеся радары. В свое время я работал в ГАИ. Никого сюда не пускали, а в случае прорыва сразу шла патрульная машина и прекращала движение нарушителей", - говорит Михаил Абрамов.
    Заезжаем внутрь. Несмотря на жару, снаружи под сводами сыро и гулко. Навигатор уже не понимает, где мы. Воздух затхлый. Сюда наш проводник идти категорически отказался. В глубине - система тамбуров, висят инструкции, при каких видах заражения какую дезинфекцию надо пройти. Герметичные двери уже растащили, и запутанная система комнат выводит в такой же огромный ангар на другой стороне холма.



    В случае ядерного удара личный состав должен был существовать здесь автономно, при этом продолжая выполнение боевой задачи. Насколько долго это могло продолжаться? Запас питьевой воды примерно на 10 человек - 1600 литров. Дата последней заливки не читаема, ответственный за выдачу - лейтенант Сироткин.

    Еще немного плутания по полям, и мы снова попадаем на дорогу из плит, упирающуюся в довольно широкую речку. В советское время за переправой следили военные, несмотря на то, что последний раз военная машина появлялась здесь очень давно, дорога почти проезжая.

    Через какое-то время видим остатки забора, колючки и контрольно-пропускного пункта. Подъезжаем к аналогичным ангарам. Здесь наш проводник, бывший кочегар этой военной части, смело отправляется с нами внутрь.

    "Канцелярия тут была – стеллажи, документация разная, папки", - объясняет Николай Рогов.


    Жизнь, судя по газетам, замерла тут в середине 80-х годов. В комнате отдыха висит доска с портретами членов Политбюро. Места в бомбоубежище не очень много. В случае боевой тревоги здесь должны были находиться только офицеры. Никаких солдат и тем более кочегаров.


    Подобных военных частей - целое кольцо вдоль секретной в прошлом бетонки. Строительство вблизи этих мест до сих пор не разрешают - это в самой востребованной, 100-километровой от столицы зоне.

    Возвращаемся в Москву. Машину, пережившую столь насыщенный день, пора возвращать в прокатную контору.

    Видео
    ''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

    Нередност?
Нов коментар