🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Айсберг от съмнения

Климатолозите не са манипулирали данни, но обвиненията към тях оставиха тъмно петно

Изводите от разследването на Climategate

Обвинение - манипулация на данните, включени в доклада на климатичния панел на ООН.

Извод - точността им е извън съмнение, няма доказателство, че данните подронват достоверността на доклада на климатичния панел.

Обвинение – учените отказват да предоставят резултатите от метеорологичните станции.

Извод – отделът за климатични изследвания не е могъл да откаже достъп до данните. Те са достъпни директно от първоизточника – Световната метеорологична организация, и британски център за атмосферни изследвания.

Обвинение - отказ на отдела за климатични изследвания да предостави списък на метеорологичните станции, използвани в доклада на климатичния панел.

Извод - отделът необосновано е отказал такъв достъп.

Обвинение – подбиране на метереологични станции и анализи, които потвържават резултатите от тяхните изследвания

извод- не са установени подобни действия.

Вярата е власт. Когато древните шамани казвали на хората, че от небето падат гръмотевици, защото боговете са сърдити, безрезервната вяра карала хората да правят онова, което шаманите искат. Когато лекарите в Средновековието решавали всичко с пускане на кръв, повечето им пациенти също така сляпо се оставяли в ръцете им. Колкото повече стремежът за знание измества вярата обаче, толкова по-трудно е да убедиш някого в правотата си само чрез авторитет - както откриват лекарите и свещениците в днешно време.

Това е урок, който учените би трябвало да знаят по-добре от всеки. Все пак в историята на науката има много повече галилеевци, отколкото нютоновци. Ето защо е учудващо, че онези от тях, които се занимават с един от най-бързо еволюиращите клонове на знанието - климатичните промени, не бяха подготвени за бурята от съмнения, която връхлетя работата им в последната половин година. След "Клаймътгейт" в който хакнати електронни съобщения на климатолози бяха пуснати в интернет, за да ги обвинят в манипулации, дойдоха "Африкагейт", "Амазонгейт" и дори "Глейшъргейт" - все случаи, в които прогнозите на учените са се оказвали или неверни, или недостатъчно проверени, или прекалено крайни.

Преди седмица излязоха два доклада на независими проверители, единият от които разследва "Клаймътгейт", а другият - доклада на междуправителствения панел за климатични промени (IPCC). И двата доклада заключават едно и също. Нито учените от университета в Ийст Англия, нито онези от огромния IPCC са допуснали (умишлено или неволно) грешки, които да подкопават резултатите от изследванията им, или да променят основните заключения в теорията за климатичните промени (виж каретата). "Точността и честността на учените са извън всякакво съмнение", е изводът от доклада за Ийст Англия.

Сериозният проблем с IPCC е в прогнозите, заложени в резюмето за политиците. Някои от тях са твърде крайни, а други са просто сбъркани. Скандал предизвика тази за хималайските ледници, която ги "разтопи" 300 години по-рано. В главата за Азия се посочва, че е много вероятно през 2035 г. те да се стопят до около една пета от сегашната си площ, т.е от 500 000 на 100 000 квадратни километра. Работната група цитира статия на руския учен Владимир Котляков от 1996 г., в която за пръв път се споменава за намаляването им. Той наистина предвижда намаляване на ледниците с една пета, но не през 2035 г., а през 2305 г.

Повечето грешки, допуснати от над 800-те учени в IPCC, обаче са или малки, или разбираеми заради огромния обем работа, който са извършили. Що се отнася до учените, засрамени от хакнатите писма, панелът им е препоръчал да подбират в бъдеще по-внимателно статистиците, с които работят, и да не прикриват информация. "Обществото невинаги е наясно, че в бързо развиващи се области на науката като климатичните науки учените често се разминават, особено в началните фази", казва пред "Капитал" Боб Уорд от изследователския институт за климатични промени към London School of Economics. "Но има преувеличение на тези несъгласия. Ако видите научните доклади по темата, под 1% от тях не са съгласни, че планетата се затопля и вредните емисии газове допринасят за това. Така че има много, много силно съгласие относно климатичните промени и принципите им."

Уорд, както мнозина други занимаващи се с климатичните промени, обвиняват корпоративни и политически интереси зад усилените критики, публикувани от блогосферата и от медиите. "Това много прилича на начина, по който тютюневата индустрия в последните десетилетия организира кампания, която да подкопава доказателствата как тютюнът вреди", настоява той.

Независимо дали е прав или не, "Клаймътгейт" вече влияе сериозно. Проучване на общественото мнение тази година показа спад сред хората, които смятат, че измененията в климата се дължат преди всичко на антропологични фактори. "Има четири причини за това, коментира Тим Нътхил от Европейския климатична фондация. Провалът на срещата в Копенхаген, грешките на IPCC, "Клаймътгейт" и най-студената зима за много държави на север." По думите на Юлиан Попов от същата фондация ефектът върху общественото мнение от неформалните и формалните нападки е огромен и негативен. "Трябва да се търси нов начин за комуникиране, например цялата научна информация по някакъв начин да се споделя с обществото. Това вече е политически, икономически и обществен проблем."

Проверяващите критикуват учените най-много именно за това, че са били недостатъчно открити, "неотзивчиви и са заемали отбранителни позиции", когато е трябвало да предоставят информация. Уорд припомня, че става дума за традиционен научен процес, при който работата се проверява от други учени, после е публикувана и експерти от областта коментират по нея. "Така се прави наука от триста и петдесет години",  казва той. Което може би значи, че подобно на църквата научната общност има какво да промени в работата си, за да отговори на новите изисквания на хората.

Грешките на IPCC

Австралия и Нова Зеландия

Твърдение: в двете държави ще има 3000 - 5000 смъртни случая годишно от топлинни удари до 2050 г.

Грешка: действителното число е между 1000 и 3000 и в него са включени и демографски фактори (застаряване и увеличаване на населението), които водят до увеличаване на смъртните случаи, причинени от покачването на температурите.

Азия

Твърдение: количествата питейна вода в Централна, Южна, Източна и Югоизточна Азия и особено в големите реки там ще намалеят до 2050 г.

Грешка: Няма достатъчно научна аргументация и доказателства. Не се посочват конкретни данни, които да докажат абсолютно намаляване на питейната вода във всяка от посочените области. Оценката е направена на основата на няколко конкретни примера, които не са достатъчни, за да се направи генерален извод.

Африка

Твърдение: по-топлият и сух климат скъсява периода на растеж при растенията, което има пагубен ефект върху посевите в района Сахел в Африка.

Грешка: обобщаване и липса на достатъчно източници. За доклада са използвани данни само от Нигер за три култури - фъстъци, просо и фасул. Те не са достатъчни, за да се направи обобщение за цялата област и тези условия нямат ефект върху всички култури.

Твърдение: В някои страни добивите от култури, които разчитат на валежи за напояване, може да намалеят до 50% до 2020 г.

Грешка: Източникът не може да бъде проследен, твърдението е подвеждащо. Засушаванията ще станат по-често явление заради климатичните промени, в резултат на което се очаква да се увеличат годините, в които добивите от реколта спадат с до 50%.

Европа

Твърдение: загуба на растителни и животински видове в планински територии в Европа с до 60%.

Грешка: неверен извод. Става дума само за загуба с 60% на растителни, но не на животински видове. В източниците се споменава за флора, а не за фауна.

Южна Америка

Твърдение: производителността на някои важни култури и добитък може да намалее, което ще доведе до недостиг на хранителни запаси.

Грешка: недостатъчна аргументация, липсват данни. Изчисленията засягат само едър рогат добитък в Боливия и Централна Аржентина.
23 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    l avatar :-|
    |
    • - 6
    • + 4

    Така и ще продължи да се прави наука и занапред. Не мисля, че учените имат време да се занимават да образоват разни блогъри.

    Нередност?
  • 2
    longanlon avatar :-?
    Longanlon
    • - 4
    • + 15

    Интересно защо "грешките" на IPCC са все в посока нагоре? Как пък веднъж не се объркаха да кажат, че нивото на океана ще се вдигне с много малко или ледниците няма да се стопят? Как винаги всяка "грешка" е насочена все към увеличаване на общата паника?

    Нередност?
  • 3
    l avatar :-|
    |
    • - 5
    • + 7

    До коментар [#2] от "Longanlon":

    Откъде знаеш, че не са? Вероятно и такива грешки има, но за тях блогърите не квичат.

    Нередност?
  • 4
    jj avatar :-P
    J.J.
    • - 4
    • + 10

    Аз на хора като Ал Гор не вервам... If u see what I mean...

    Нередност?
  • 5
    l avatar :-|
    |
    • - 3
    • + 8

    До коментар [#4] от "J.J.":

    Ама и Ал Гор ли е учен? Участвал е в изготвянето на доклада на IPCC? :)

    Нередност?
  • 6
    jelezen avatar :-|
    jelezen
    • - 4
    • + 9

    Клаймътгейт. Цяла индустрия, която се занимава с климатичните промени и й се налага да доказва защо трябав да я има? И аз все още не вярвам в глобалното затопляне?
    Няма и да повярвам скоро.

    Нередност?
  • 7
    lim avatar :-|
    lim
    • - 4
    • + 1

    Неуки, но жадни за слава тъпаци, търсещи нещо вървежно да се залепят. Отличен пример е нашето момче Юлиан, дето нищо, ама нищо не вдява, но се исхожда с плам. Моля разберете, че 95% от научната продукция там е същото лайно както тук!!! Хорица без статус и респект мечтаят за аудитория!!! И си намират ВЯРВАЩИ!!!

    Нередност?
  • 8
    lim avatar :-|
    lim
    • - 3

    Моля за извинение- изхожда!!!

    Нередност?
  • 9
    l avatar :-|
    |
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#7] от "lim":

    Къф си ти, че да даваш оценки за качеството на научната продукция? Рабфакаджия? :)

    Нередност?
  • 10
    daks avatar :-|
    ДАКС
    • + 1

    " В главата за Азия се посочва, че е много вероятно през 2035 г. те да се стопят до около една пета от сегашната си площ, т.е от 500 000 на 100 000 квадратни километра. "

    " Той наистина предвижда намаляване на ледниците с една пета, но не през 2035 г., а през 2305 г."

    "до 1/5" = "с 4/5" и е различно от "с 1/5"

    Нередност?
Нов коментар