🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво означава Европа на една скорост за България

Явор Алексиев

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ще се опитам да бъда максимално конкретен и да обясня какво означава Европа на една скорост за България, а и за болшинството от по-новите страни членки на съюза:

− Европа на една скорост означава, че страни като България и Румъния никога няма да достигнат жизнения стандарт на водещите страни;

− Европа на една скорост означава, че "по-бързите" българи ще продължат да бягат на запад, а България ще продължава да затъва в блатото на собствената си неконкурентоспособност. За да избегнем това, ние трябва да правим по-бързи и по-решителни реформи от останалите страни-членки;

− Европа на една скорост означава, че българските производители ще трябва да покриват европейски стандарти, а българските потребители – да плащат европейски цени, а може би – скоро и европейски данъци;

− Европа на една скорост предполага, че родната администрация и съдебна система са също толкова ефективни и прозрачни, колкото тази, например, в Германия (което очевидно не е така).

Цитираните от д-р Мавров 352 млрд. евро, заделени за Кохезионна политика за периода 2014-2020 г., се равняват на по-малко от 0,4% от очаквания БВП на ЕС за този период. Само за сравнение – пословичният фонд за "Икономически растеж и държавност" на кабинета  "Орешарски" възлиза на 0,6% от прогнозирания БВП на България за 2014 година. Мислите ли, че подобна половинчата "солидарност" под формата на вътрешни за съюза трансфери би могла да помогне, например, Сливен да стане София или пък София да стане Берлин?

Не. Все пак още от 1989 г. насам, основните бенефициенти на средства от кохезионната политика са Испания, Италия, Гърция и Португалия. Ако разгледаме данните за БВП на глава от населението при паритет на покупателната способност (основен индикатор за определяне и сравнение на благосъстоянието на гражданите), виждаме, реален напредък в посока "кохезия" няма. Видно е, че ЕС не разполага с институционалния капацитет и средствата, за да бъде катализатор на действителен процес на сближаване на страните-членки.

С други думи: "Кохезия" означава капиталови трансфери от ядрото към периферията. С оглед на ниската ефективност на структурните фондове е за предпочитане тези капиталови потоци да са под формата на частни инвестиции. Страни като България трябва да имат свободата да генерират среда, която ще привлече тези инвестиции тук, т.е. - по-благоприятна от съществуващата в други страни членки.

"Кохезия" би следвало да означава, освен всичко друго, и гъвкавост при прилагането на общите политики с цел отразяване на националните реалности. Това, което винаги е подклаждало стремежа на европейските нации към развитие и благополучие, е конкуренцията, пред които са били изправени. Мисията на Европейския съюз е не да убие, а да култивира конкуренцията.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал