🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Еврозоната губи търпение към Гърция

Без реформи страните от валутния съюз трудно вече ще бъдат солидарни с Атина, смята шефът на еврогрупата Жан-Клод Юнкер

Преговарящите започват да губят доверие и във финансовия министър Венизелос.
Преговарящите започват да губят доверие и във финансовия министър Венизелос.
Преговарящите започват да губят доверие и във финансовия министър Венизелос.    ©  Yiorgos Karahalis
Преговарящите започват да губят доверие и във финансовия министър Венизелос.    ©  Yiorgos Karahalis
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Финансовите министри на страните от еврозоната заявиха на Гърция в събота, че не могат да продължават да подготвят втория спасителен план с преструктуриране на частния дълг, договорен през миналия октомври, докато Атина не гарантира, че може да приложи реформите, необходими за отпускане на парите от т.н тройка - Европейския съюз (ЕС), Eвропейската централна бака (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ), съобщи Ройтерс.

Министрите планираха да се срещнат в понеделник следобед, за да финализират преговорите по спасителния план и той да влезе в сила до средата на март, за да се избегне хаотичен фалит на Гърция. Но срещата беше изненадващо отложена заради отказа на управляващите партии в Атина да застанат зад изпълнението на очакваните от тях реформи. Вместо това министрите от еврозоната проведоха конферентен разговор в събота, за да си изяснят докъде е стигнала подготовката на втория пакет в размер на поне 130 млрд. евро.

"От всички участници в конферентния разговор имаше много ясно послание към гърците: "Стига толкова!". Имаше много силно разочарование, че те се мотаят", казва представител на еврозоната, цитиран от "Ройтерс".

"Те трябва да се вземат в ръце и да действат честно, решително и бързо с Тройката по аспектите на програмата, които остава да се довършат - фискалните реформи и промените в трудовия пазар."

"Основният проблем е липсата на реформи, или някакво предварително действие за тях в Гърция", твърди втори източник на агенцията.

Финансовите министри от еврозоната също така са недоволни от гръцкия си колега Евангелос Венизелос, защото смятат, че той обръща повече внимание на позицията си в контекста на неговата партия и предстоящите парламентарни избори през април, отколкото да говори за реформи.

"Той се подготвя собственото си политическо бъдеще, а не за бъдещето на страната си", твърди първият източник на Ройтерс. "Налице е засилващо се чувство на безсилие защо ние трябва да изпълним нашата част от сделката, която договорихме преди, докато Гърция не изглежда да се старае да изпълни своята част от сделката", твърди той.

Атина признава за трудни разговори

"Има голямо нетърпение и голям натиск, не само от трите институции, но също така и от държавите членки на еврозоната", заяви Венизелос", след което нарече "много труден" конферентния разговор в събота с колегите си от еврозоната. Моментът е много важен. Всичко трябва да бъде приключено до неделя вечерта, каза още гръцкият финансов министър.

Преговорите за дълговата криза в Гърция, които трябва да предотвратят евентуалния фалит на страната през март, са достигнали "достатъчно ниво на разбирателство", но се забавят поради разногласия относно реформите в пазара на труда. Това заяви високопоставен гръцки представител, цитиран от АП. Според започнатия с преговорния процес източник, пожелал анонимност, правителството и кредиторите по спасителния план са решили всички останали въпроси след "свръхчовешки преговори".

Вероятността от фалит остава

Вероятността от фалит на Гърция не е изключена, казва шефът на еврогрупата Жан-Клод Юнкер в интервю за следващия брой на германското списание "Шпигел", цитирано от Ройтерс. Пред седмичника той подчертава, че Гърция няма да може повече да разчита на солидарността на другите страни от еврозоната, ако не съумее да осъществи договорените реформи.

"Ако установим, че всичко е тръгнало погрешно в Гърция, няма да има нова програма за помощ и това би означавало, че през март те ще трябва да обявят фалит", заявява Юнкер. Той добавя, че вероятността от гръцки банкрут трябва да насърчи Атина "да напрегне мускули", когато стигне до прилагане на реформите.

Инспекторите по гръцкия дълг, които представляват държавите от еврозоната и МВФ, притискат Атина за по-строги икономии и намаляване на заплатите, преди да бъде сключена сделката за спасителния заем от 130 млрд. евро.

Гърция вече си е осигурила сделка за преструктуриране на дълга с частните кредитори. Това ще доведе до намаляване на половина дълга на Атина в номинално изражение, като в замяна на това Гърция ще издаде нови, 30-годишни облигации със средна доходност от 4%, твърди Ройтерс.

Като целта на преструктурирането е дългът на Гърция да намалее от 160% от БВП до по-устойчвите 120 на сто от БВП до 2020 г.

"Посланието към Гърция сега е много ясно. Сделката с частните кредитори като цяло е добре, но ние няма да позволим тя да продължи, ако нямаме гаранции, че останалата част от реформата ще бъде извършена, за да може цялостната ситуация да стане по-устойчива в дългосрочен план", твърди източник на Ройтерс.

Преструктурирането на дълга се очаква да удари гръцките банки по-силно отколкото други, защото те държат много местни ДЦК. Поради това източници от ЕС вече изказаха хипотезата, че е възможно спасителният пакет от Брюксел да се увеличи с още 15 млрд. евр, до 145 млрд., като по този начин ще се помогне на гръцките банки да се рекапитализират след суапавота операция по дълга.

Но срещу тази идея има сериозна съпротива, включително и от Германия. "Много малко вероятно е цялостният пакет ще се увеличи", твърди официален източник от Брюксел. "В някои столици липсва всякакво желание да се предоговаря размера на спасителния пакет".

Разминаванията

На прага на фалита, Атина трябва да приключи преговорите скоро, така че да си осигури постъпването на средства навреме, за да може страната да изкупи обратно 14.5 млрд. евро облигации, чийто падеж настъпва в средата на март.

Но преговорите с кредиторите от "тройката" се натъкнаха на пречки заради тяхното настояване за намаляване на разходите за труд чрез отмяна на допълнителното заплащане и намаляване на минималната работна заплата - предложения, които бяха твърдо отхвърлени от лидерите на политическите партии.

Атина досега не успя да постигне споразумение с инспекторите от ЕС, ЕЦБ и МВФ, въпреки че от гръцка страна неколкократно заявявах, че се близо до споразумение и с частните кредитори, и с тройката.

"Тройката не отстъпва от позицията си за заплатите, заплащането на допълнителния труд и допълнителните пенсии", заяви източник от гръцкото правителство след съботната среща на

министрите, на която са били обсъждани реформите. "Нито един от тези въпроси не е решен. Всички те остават отворени и бремето остава за политическите лидери", допълни той.

Все по-обезпокоени от неспособността на Атина да приложи реформите за възстановяване на гръцката икономика, чуждестранните кредитори поискаха доказателство за ангажимента на страната да намали разходите преди да й отпуснат още средства.

Те настояват лидерите на политическите партии, които не искат да бъдат пряко свързвани с болезнените реформи непосредствено преди изборите през април, да подкрепят мерките, независимо какъв ще бъде изходът от вота. "Гръцките политически лидери трябва да представят своя ангажимент към програмата", заяви източник, близък до кредиторите. "Няма да бъдат отпускани нови заеми, ако те не направят това", допълни той.

Кредиторите поискаха допълнителни съкращения на разходите на стойност около един процент от БВП, или малко над два милиарда евро, тази година, включително големи съкращения в сферите на отбраната и здравеопазването. Разходите за отбрана следва да бъдат намалени тази и следващата година с 400 млн. евро, а тези в здравеопазването - с 1.1 млрд. евро през тази година, съобщиха източници от правителството, съобщи сайтът grreporter.info.

Атина няколко пъти обявяваше, че преговорите по сделката за размяна на гръцки облигации и за втория спасителен заем са във финалната си фаза. Но нито едно от споразуменията все още не е сключено след продължили седмици разногласия, основно заради опасенията, че спасителният план няма да успее да намали гръцкия дълг до управляемо ниво, отбелязва Ройтерс.

13 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dow_jones avatar :-|
    dow_jones
    • - 3
    • + 30

    И какво сега? Пак стигнахме до неизбежното, но след 2 години агония! Гърция трябва да фалира и да се сгромоляся тотално! А самите гърци трябва да ги топли единствено споменът им за миналото им величие! Наглост без граници...

    Нередност?
  • 2
    afonia avatar :-?
    RED MAFIA
    • - 5
    • + 18

    К,ви кредити за Гъция имат укрити 286 млрд. евро в швейцарски банки и 49 млрд евро ва "буркан" банк и в къщите си.
    286 + 49 = 335 млрд. евро , колкото им е "дълга". Гръцкото правителство да не се прави на ощипано, а да заведе съдебно дело иск за тия пари и да ги прибере от Швейцария.

    Нередност?
  • 3
    poorcitizen avatar :-|
    poorcitizen
    • - 1
    • + 16

    В природата на гърците е да вървят по ръба,и много често това води до самоубийство...много трудни са и с преговорите,заложено им е да мислят,че са най добрите и,че са все още онази доминираща град-държава,каквато е била Атина.Не обичат да се вслушват в съвети,особено ако те не са от гърци.
    Но наченките тук за гражданска война са вече налице.....атакуваха и къщата на президента,безредиците са си абсолютно ежедневие...

    Нередност?
  • 4
    poorcitizen avatar :-|
    poorcitizen
    • + 14

    До коментар [#2] от "RED MAFYA":Ами те вече тези пари в швйцарските банки са само спомен......тях отдавна ги няма,преместени са голяма част от тях в Люксембург(за по заможните) и в Англия(за по простосмъртните)...и не малка част от тях се инвестират здраво в имоти в Германия и Англия...има и в Швейцарски имоти (забелязва се усилено търсене на имоти там от гърци,предполагам по заможните,имайки предвид цените на имотите там)......
    А,и ще бъде много трудно да се прави искане за тези пари,тъй като това искане трябва да го направят тези на които са парите в швейцария...но е и късно вече...когато става дума за парите им,гърците реагират почти светкавично(иначе са си бавни в действията за каквото и да е друго)

    Нередност?
  • 5
    dadam avatar :-|
    dadam
    • - 2
    • + 16

    До коментар [#1] от "dow_jones":

    Всички в Европа и Гърция бяха наясно, че ще се стигне до тук, но преди да се обяви фалит трябваше да се подсили банковата система, за да няма неприятни изненади. След намесата на ЕЦБ с 500 млрд. и престоящата нова намеса на 29.Фев., от ЕС смятат, че банковата система вече е готова за гръцкия фалит.

    Всички "преговори", "тройки" и "спасителни заеми" целяха единствено временно отлагане на фалита, а не постоянно решаване на проблема, както се твърдеше публично. Засега очакванията са, че неизбежното ще се случи някъде преди 20.март., когато е падежа на споменатите 14,5 млрд. евро.

    Нередност?
  • 6
    mapto avatar :-|
    mapto
    • - 1
    • + 20

    [quote#1:"dow_jones"]И какво сега? Пак стигнахме до неизбежното, но след 2 години агония! Гърция трябва да фалира и да се сгромоляся тотално![/quote]

    Имай предвид, че през тези 2 години много от кредиторите взеха мерки да защитят себе си от фалит, ако Гърция се сгромоляса. Бавенето е с цел засегнатите да имат време се подсигурят.

    Нередност?
  • 7
    tsonkooo avatar :-?
    Тsonkooo
    • - 1
    • + 10

    До коментар [#6] от "mapto":

    Това изглежда е причината!

    Нередност?
  • 8
    zstoykov avatar :-|
    Zhivko Stoykov
    • + 19

    Всички си говорим за почти неизбежния фалит на Гърция. Мен лично повече ме интересува какво ще бъде влиянието в/у България на този фалит. Дано през тези 2 години "спасителни" преговори (протакане) и ние да сме направили нужното да излезем от ситуацията максимално невредими.

    Нередност?
  • 9
    evstati avatar :-|
    evstati
    • - 1
    • + 9

    Еврозоната губи търпение .... С Гърция (заглавие )............

    Нередност?
  • 10
    tsonkooo avatar :-?
    Тsonkooo
    • - 1
    • + 8

    До коментар [#8] от "djikata":

    И да си вземем поука от нейните грешки!

    Нередност?
Нов коментар