🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

К: Бизнес | Напрежение между бизнеса и кабинета заради цената на тока, Ковачки премества търговеца си на ток

И още: Туризмът през юни - далеч от предкризисните нива, COVID-19 приземи бизнес очакванията в еврозоната

Служебният енергиен министър Андрей Живков
Служебният енергиен министър Андрей Живков
Служебният енергиен министър Андрей Живков    ©  Юлия Лазарова
Служебният енергиен министър Андрей Живков    ©  Юлия Лазарова
Всяка делнична вечер "Капитал" обобщава най-важните бизнес и пазарни новини, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за днес:

Подборът от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук.

Най-важните световни събития - тук.

Кабинетът и бизнесът не се разбраха за скъпия ток

Държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" ще работи при още по-голямо натоварване, за да осигури ликвидност на пазара на ток. Това стана ясно от думите на служебния ресорен министър Андрей Живков, който участва в срещата между премиера Стефан Янев и бизнеса, посветена на високите цени на електроенергията за бизнеса.

Живков обясни, че централата работи, както не е работила в последните години - от 8 блока вече са включени 5, a oстаналите 3 са в ремонт. Недоволството се породи, тъй като цената трябваше да надхвърли 300 лв./мВтч, за бъде принуден ТЕЦ-ът да работи допълнително и да не се стигне до дефицит. "В момента цената на промишления ток е със 73% по-висока от тази в Германия и е най-скъпа в цяла Европа", посочи Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал. Цената на тока в България в сегмента "Ден напред" с дата на доставка 11 август е 145.77 евро/мВтч.

Вицепремиерът Пеканов зае проевро позиция

"Няма формално изискване България да въведе еврото, когато доходите ни доближат средноевропейските, и аз не виждам причина за такова условие, но съм съгласен, че е важно да дискутираме кога е най-правилният момент за присъединяване към общата валута." С тези думи в интервю за БТА вицепремиерът в служебния кабинет Атанас Пеканов влезе в задочен диалог с Пламен Данаилов, който беше номинация за финансов министър в оттегления днес проектокабинет на ИТН. Той изтъкна, че според него ползите от единната валута надвишават разходите, но рисковете и негативите не бива да се игнорират.

КЗК пусна смяната на собственика на "Гранд енерджи дистрибюшън"

Реална смяна в контрола на най-големия търговец на ток по-скоро няма, като той ще остане свързан с Христо Ковачки. Досега собственик на компанията, с приходи от над 750 млн. лв., формално се водеше Надежда Арсова, а новият притежател е наскоро създадената "Стоименов трейдинг" на неизвестния в енергийните среди Станислав Стоименов, който не притежава други фирми. Новият съдружник, както и "Гранд енерджи" и повечето фирми на Ковачки, е регистриран на един и същ адрес: Индустриална зона "Орион", която се намира на ул. 3020 в столичния квартал "Модерно предградие". За КЗК това не е важно, още повече че докладчик по "преместването" е Красимир Зафиров, номинация на партията на Ковачки.

Икономическите настроения през август в еврозоната са на най-ниските си нива от ноември миналата година, показват данните на германския институт ZEW. Причината е в новото разпространение на ковид, което може да забави глобалното възстановяване.

Сухото време и продължаващите мъгли в Бразилия оскъпиха захарта до най-високата й стойност от март 2017 г. Цената за паунд (0.45 кг) достигна 18.9 долара. Бразилия, която е най-големият производител на захар, вече прогнозира спад в реколтата с 10% заради сушата.

ЧИСЛО НА ДЕНЯ

82.5 млн. лв.

са приходите от туризъм за юни според данните на НСИ. Това бележи очакван ръст спрямо отчетените 23 млн. лв. през 2020 г., когато бяха в сила тежки ограничения за пътуване, но е доста под нивото от предкризисната 2019 г. - 205.4 млн. лв. Разликата се дължи изцяло на чуждите туристи, като постъпленията от българи дори леко се покачват с 1 млн. лв. до близо 41 млн. лв. Това личи и от спада на отчетените нощувки с 2.39 млн. до 1.65 млн. броя, от които данните за чуждите туристи са съответно 2.33 и 0.74 млн. броя.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал