🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

K: Бизнес | Цената на тока се укротява, но остава висока, производствената инфлация в Китай скача до 9%

И още: Спас Русев официално е купувач на "Булсатком", рекордна активност на ипотечния пазар

Спас Русев    ©  Цветелина Белутова
Всяка делнична вечер "Капитал" обобщава най-важните бизнес и пазарни новини, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за днес:

Подборът от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук.

Най-важните световни събития - тук.

Официално: Спас Русев придобива "Булсатком"

Новината на "Капитал" от миналия петък беше потвърдена с официално съобщение от купувача Viva Corporate Bulgaria, без да разкрива детайли и цена. "Ще продължим да концентрираме усилията на "Булсатком" в разработване на ключови продукти и услуги - платена телевизия, разнообразно съдържание и фиксиран интернет с отлично качество на достъпни цени", е коментарът на Русев, като са цитирани и приветствени думи от настоящия изпълнителен директор на компанията Станислав Георгиев.

Производствената инфлация в Китай се ускори до 9% през юли

Данните идват след отчетените 8.8% през юни и надхвърлят значително пазарните очаквания. С тях средното покачване на производствените цени за първите седем месеца на 2021 г. достига 5.7% Индикаторът се следи с внимание заради притесненията от ускоряване на глобалната инфлация, тъй като китайската икономика е в основата на много вериги доставки и скокът там вероятно ще се пренесе в много стоки и услуги по света.

Акциите на британската компанията за доставка на храни Deliveroo скочиха с около 10% сутринта в понеделник, като по-късно през деня повишението се сви до около 6.5%. Резките движения идват, след като в петък след края на търговията беше съобщено, че германския й конкурент Delivery Hero е придобил дял от малко над 5% в нея.

Енергийни цени

135.49 евро/мВтч

е цената на борсовия ток за 10 август в сегмента "Ден напред". С това България продължава да бъде на едно от водещите места в Европа по най-скъпа електроенергия. За сравнение - цената в България за същата дата, но преди година, е била почти 41 евро/мВтч. Ден по-рано от Министерството на енергетиката принудиха държавния ТЕЦ "Марица-изток 2" да увеличи производството си, с което да компенсира дефицита на ток, а оттам и да балансира цените. Към 15 ч. днес обаче централата работеше с натоварване от под 50%, а бизнесът настоя за производство на пълни обороти и обяви готовност за протести, ако проблемът не се реши бързо. В края на работния ден беше съобщено, че "Марица-изток 2" ще пусне в работа от утре и пети блок, като останалите й три енергоблока са в планов ремонт. Публикувани са и три търга за продажба на по 150 MW електроенергия, които ще бъдат проведени утре. Два са за седмиците 16 - 22 и 23 - 29 август и един - за септември.

ЧИСЛО НА ДЕНЯ

3734

е бройката, с която се увеличават жилищните заеми през второто тримесечие на 2021 г., като достигат общо 177.3 хил. Това е най-големият номинален ръст на ипотечния пазар от 2009 г. според данните на БНБ. Като сума също се отчита рекорден ръст от 577.6 млн. лв.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал