К: Бизнес | Гръцкият оператор Wind става част от United Group, Ryanair ще лети от Пловдив до Дъблин

И още: По-малките криптовалути тръгнаха бурно нагоре, УЕФА ще спасява европейския футбол с 6 млрд. евро

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Всяка делнична вечер "Капитал" обобщава най-важните бизнес и пазарни новини, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за днес:

Подборът от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук.

Най-важните световни събития - тук.

Поредна експанзия в региона ще направи United Group, която в България притежава БТК и "Нова телевизия". Комуникационната компания е пред придобиване на гръцкия телеком Wind Hellas, съобщиха от компанията. Сделката трябва да бъде одобрена от гръцките регулатори и може да приключи през 2022 г.

Ryanair започва полети от Пловдив до Дъблин

Ирландският нискотарифен превозвач Ryanair обяви, че открива нов маршрут от Пловдив до Дъблин. Полетите стартират от октомври и ще бъдат по два пъти седмично като част от зимната схема на Ryanair. Цената на билета в едната посока започва от 41 евро. Авиокомпанията ще продължи да лети между Пловдив и летище "Станстед" в Лондон през същия период.

По-малките криптовалути тръгнаха бурно нагоре

Пазарът на криптовалути продължи да расте и през уикенда, и в понеделник, като общата пазарна капитализация на всички дигитални монети надхвърли 2.1 трлн. долара. Основната движеща сила този път са по-малките криптовалути като Dogecoin, Solana, Chainlink, Terra и др., чиято стойност нарасна с двуцифрен процент в рамките на 24 часа. Bitcoin и Ethereum, двете най-популярни криптовалути, също вдигнаха цената си със съответно 3 и 4%.

УЕФА ще спасява европейския футбол с план за 6 млрд. евро

Европейската футболна федерация (УEФА) е пред въвеждането на спасителен план на стойност 6 млрд. евро, който да подпомогне възстановяването на клубовете заради пандемията. Планът на организацията се състои от инструмент за финансиране между 2 и 6 млрд., спешна сума за предпазване от бъдещи кризи, както и нови правила за финансов феърплей (FFP). Обсъжда се също така клубовете да имат достъп до заеми при по-ниски лихви, а и ще могат да преструктурират настоящи такива за срок между 5 до 7 години. Последните проучвания сочат, че кризата с коронавируса през сезони 2019-2020 и 2020-2021 води до загуби от 9 млрд. евро в европейския футбол.

ЧИСЛО НА ДЕНЯ

5.6%

е нивото на безработица през второто тримесечие на годината, показват данните на Националния статистически институт. От януари до март без работа е било 6.3% от населението в трудоспособна възраст. Общият брой на заетите е 3.062 млн., от които 1.643 млн. са мъже и 1.418 млн. - жени. Около 1.925 млн. души работят в сектора на услугите.

ЕНЕРГИЙНИ ПАЗАРИ

201.43 лв./мВтч е постигнатата днес борсова цена на електроенергията в България с дата на доставка 17 август. Тя се понижава леко спрямо стойността от вчера, вероятно заради увеличеното предлагане от ТЕЦ "Марица-изток 2", което стана факт след натиск от Министерството на енергетиката. Изтъргуваните обеми на борсата са най-високите от 2 август насам, когато обаче държавната централа работеше на много по-ниско натоварване. Което пък е сигнал, че предлагането на ток на борсата може да варира и оттам да води до изкривяване на цената.

43.8 евро/мВтч е цената на природния газ на борсата TTF за днес. Това е леко понижение спрямо стойностите от петък от над 45 евро, но трендът за поскъпване остава заради продължаващото високо търсене - както за моментно потребление, така и за запълване на газовите хранилища в цяла Европа преди зимата.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал