🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

К: България | ИТН няма да подкрепи кабинет с трети мандат, полицаите биячи са със символични санкции

И още: Синдикати и работодатели настояват за бърза актуализация на бюджета; Здравното министерство готви протокол за извънболнично лечение на ковид в опит да предпази болниците от поредно претоварване

Поредният (и може би последен) горещ ден в България протече под знака на политическите събития. В парламента жегата бе още по-голяма, отколкото навън - там на извънредно заседание депутатите изслушаха служебния вътрешен министър Рашков и дебатираха по изнесените записи с брутално полицейско насилие срещу протестиращи от миналото лято. В същото време президентът безуспешно опитваше с нови консултации с парламентарно представените партии все пак да намери път към формиране на кабинет с третия мандат, който ще връчи. Новата ковид вълна в страната пък започва да добива тревожни размери, като случаите за последните 24 часа надхвърлиха 1300.

На този фон данните за ръста на БВП за второто тримесечие са изненадващо добри - 9.6% на годишна база.

Кои са водещите световни новини в четвъртък може да прочетете тук.

А най-важните пазарни и бизнес събития от деня са събрани накратко тук.

Безплодни нови консултации при Радев: ИТН няма да подкрепи кабинет с третия мандат

Какво се случи? ГЕРБ ще върне втория мандат, а "Има такъв народ" няма да подкрепи кабинет с третия мандат, независимо кой го получи, и така България се насочва все по-сигурно към нови извънредни парламентарни избори. Това стана ясно след първата порция допълнителни консултации, които президентът инициира с парламентарно представените партии, преди да връчи втория мандат на ГЕРБ и да реши на кого да даде третия.

Радев днес разговаря с трите най-големи партии - ИТН, ГЕРБ и БСП, като подчерта, че предстоящите кризи повишават необходимостта от правителство. Единствено БСП заяви ангажимент да проведе преговори с останалите партии в опит за съставяне на правителство, ако получи третия мандат, но без подкрепата от ИТН няма как да се съберат нужните 121 гласа за мнозинство. В същата ситуация биха били и другите два възможни получателя на третия мандат "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме", с които Радев ще се срещне утре.

Има ли все пак шанс? След като преди няколко дни заяви, че ИТН ще подкрепи Радев на предстоящите президентски избори, вчера Слави Трифонов публикува пост във facebook, в който казва, че "всички трябва да направим необходимото и да подкрепим сегашното правителство, за да може то да се справи със задаващата се бежанска криза".

Това се прие от наблюдатели като възможен знак, че е ИТН все пак оставят отворена вратата за отстъпки за формирането на кабинет с трети мандат, в чиято основа да бъде част от служебния кабинет. Поведението на депутатите на ИТН обаче продължава да не отговаря по никакъв начин на тези надежди - партията е против актуализацията на бюджета във вида, изготвен от служебния финансов министър, отказва сътрудничество и диалогичност за кабинет с третия мандат, а също така атакува и един от най-успешните служебни министри - Кирил Петков. При това положение шансовете за формиране на правителство са по-скоро минимални.

Проформа проверки и безнаказаност за полицаите биячи от протестите миналото лято

Какво се случи? Още алармиращи подробности за полицейското насилие на протестите миналото лято, показателни за разпада на институциите в България, станаха ясни днес по време на извънредното заседание на парламента. То бе свикано заради скандалните кадри, на които полицаи пребиват младежи зад колоните на Министерския съвет. Самите пострадали бяха поканени и присъстваха в залата.

Има ли наказани? Няколко проверки са били образувани по случая, но безрезултатно или със символични санкции за участващите в побоя, обяви служебния вътрешен министър Бойко Рашков. Според него до вчера е нямало данни прокуратурата да е повдигнала обвинения по случая, макар от държавното обвинение в неделя да обявиха за такива. В деня след побоите миналото лято позицията на Гешев беше, че "прокуратурата застава зад законосъобразните действия на МВР срещу провокациите на платени агитки на Черепа и други олигарси". Днес депутатите единодушно гласуваха до 20 август (петък) той да представи в парламента доклад за дейността на прокуратурата по случая. Гешев обаче още преди дни обяви, че е противоконституционно да бъде викан да докладва по конкретни дела.

Ето какво още стана ясно от дебата:

  • Полицаите биячи са били проверявани от свои колеги от същата дирекция в СДВР. Не е ясно дали са разследвани показаните в петък записи, но е ясно, че са преглеждани други записи, а заключението било, че те са неясни и не може да се посочи кои служители бият.
  • След вътрешната самопроверка само четирима полицаи са "наказани" - двама с порицание, още двама с лишаване от право на повишение за една и две години.
  • Един от тях е командващ полицай Андон Андонов, който според Рашков е давал указания протестиращите да бъдат бити, докато им се сложат белезници. Той се е преместил впоследствие да работи в Бюрото за защита към главния прокурор Иван Гешев с по-висока заплата.
  • Проверката напълно пренебрегва полицая, който снима задържаното момиче и я гали по главата. Освен че това е "позор за СДВР", Рашков напомни, че заснемането е нарушение на самата конституция.
  • Материалите от проверката са минали и през дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР, която е пряко подчинена на министъра - в този момент това е бил Христо Терзиев. Сега той е депутат от ГЕРБ, както и предшественикът му Младен Маринов, който ръководеше МВР по време на протестите. Депутатът от "Да България" Иво Мирчев поиска оставките им от трибуната.
  • Преписката от МВР е пратена към районната прокуратура и е била прекратена от прокурор Вероника Трифонова, която след това е избрана за европейски делегиран прокурор.
  • Има информация, че в охраната на протеста са участвали и служители на външни фирми с униформи, подобни на полицейските. Все още обаче няма доказателства за това, тепърва започва проверка.

Синдикати и работодатели настояват за бърза актуализация на бюджета

Да не се бави актуализацията на държавния бюджет поискаха в отворено писмо до партиите в парламента и двете синдикални организации - КТ Подкрепа и КНСБ. Според тях тя е нужна, за да се осигурят необходимите средства до края на годината за социални разходи, за подкрепа за бизнеса и домакинствата и за здравеопазване. Ден по-рано подобен апел отправи и от една от работодателските организации - АИКБ, със сходни аргументи.

Повечето партии в парламента обаче имат забележки към актуализацията и тя едва ли ще бъде одобрена във вида, изготвен от служебния финансов министър. Един от сериозните рискове при преправянето на финансовия план на държавата в парламента между двете четения обаче е, че той може да стане жертва на предизборен популизъм от страна на партиите, тъй като все още няма редовно излъчено правителство и управляващо мнозинство, а е силно вероятно и да последва нов предсрочен вот.

Още новини накратко:

Спецпрокуратурата е започнала проверка по сигнала на работодателите за рекордните цени на тока на борсата от миналата седмица. В сигнала се казва, че има данни, които говорят за "обосновано предположение за извършено престъпление от общ характер, което със своите размери и обхват застрашава икономиката и националната сигурност на България". Това не е първата проверка, която прокуратурата образува за скъпия ток, досега резултати обаче не е известно да има.

Средният доход на лице от домакинство през второто тримесечие нараства с 11.6% и достига 1894 лв. (или средно 631 лв. на месец), докато разходите се увеличават с почти двойно по-голям темп и достигат 1666 лв. (или средно 555 лв. на месец) по данни на НСИ. Сравнението обаче е с април и май миналата година, в които бяха наложени строги ограничителни мерки. Логично сега с най-голям ръст са разходите за дрехи и обувки, и култура, отдих и свободно време. Най-големият източник на доходи продължава да е работната заплата, следвана от пенсиите. А единственият, който намалява, са доходите от самостоятелна заетост - с 5.5%.

За да предпазят болниците от претоварване на фона на растящата нова ковид вълна, здравното министерство до дни ще изработи процедура за лечение на болни от коронавирус извън болниците, съобщи здравният зам.-министър Димитър Петров. Тя ще предвижда лични лекари, специалисти и педиатри да правят прегледи в кабинетите си, а също и да назначават изследвания. Те ще им се заплащат през бюджета на НЗОК.

Министерство на образованието спира да приема на заявки за безплатните детски лагери. Причината е влошаващата се епидемична обстановка в страната и особено в морските курорти. Става дума за Национална програма "Отново заедно" , по която с 15 млн. лв. от държавния бюджет за подпомагане на туризма се финансират летните почивки на 30 000 деца и придружаващи ги педагогически специалисти. През последните няколко дни бяха установени 32 заразени деца по тази програма само в Приморско.

Тази седмица започват обученията на преброителите и контрольорите, които ще бъдат наети за Преброяване 2021, съобщиха от НСИ. Преброяване 2021 ще се проведе от 7 септември до 3 октомври на два етапа - първият етап, от 7 до 17 септември, ще бъде в два етапа: първият етап, от 7 до 17 септември, ще е преброяване по интернет, а вторият, от 18 септември до 3 октомври - с преброители, които ще посещават домакинствата в часовете от 8.00 до 20.00 всеки ден, вкл. събота и неделя.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bramasole avatar :-|
    bramasole

    "Синдикати и работодатели настояват за бърза актуализация на бюджета"
    Утре/18.08/ в парламента ще се обсъди създаването на постоянните комисии. Според Ива Митева се очаква бюджетната комисия да има заседание още в същия ден, за да започне работа по актуализацията на Бюджет`21.
    В 46-ия парламент ще има 22 постоянни комисии:
    https://www.banker.bg/obshtestvo-i-politika/read/parlamentut-suzdava-22-komisii-biudjetnata-moje-da-e-za-itn

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал