К: България | ДПС оглави две ключови за интересите ѝ комисии, онлайн обучение ще има при висока заболеваемост

И още: България подарява стотици хиляди ваксини, втори опит на депутатите да извикат Гешев в парламента

Заседание на 46-то народно събрание, парламент Йордан Цонев
Заседание на 46-то народно събрание, парламент Йордан Цонев
Заседание на 46-то народно събрание, парламент Йордан Цонев    ©  Юлия Лазарова
Заседание на 46-то народно събрание, парламент Йордан Цонев    ©  Юлия Лазарова
Срядата в България отново бе изпълнена основно с политически събития. Парламентът успя най-после да конструира и гласува съставите на постоянните комисии, без които не може да започне законодателната си дейност. Това не мина без противоборства и спорни отстъпки, въпреки че животът и на настоящото 46-о Народно събрание, изглежда, ще е кратък.

Президентът продължи с опитите да намери консенсус за формиране на кабинет с третия мандат, след като вчера ИТН категорично отказаха да подкрепят третия мандат, без значение кой ще го вземе, ГЕРБ потвърдиха, че ще върнат втория, а само БСП показаха готовност за диалог. Днес отвореност по темата за формиране на правителство показаха и "Да България", както и "Изправи се...", но така или иначе трите партии не разполагат с нужните гласове, за да го превърнат в реалност. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ пък заяви в началото на разговорите с Радев, че "няма да има безусловна и непотърсена подкрепа от наша страна" (вижте видеото по-долу). Така курсът към предсрочни избори, изглежда, се запазва.

Иначе новата вълна на епидемията продължава да расте, а здравните експерти вече обсъждат скорошна нужда от затягане на мерки, които вероятно ще засегнат първо посещенията в нощните заведения, участието в обществени прояви и групови събирания.



Кои са водещите световни новини в сряда може да прочетете тук.

А най-важните пазарни и бизнес събития от деня са събрани накратко тук.

Разпределението на комисиите: Сериозни подаръци за ДПС и големи морални компромиси с ГЕРБ

Какво се случи? Месец след старта на работата си новият парламент най-после успя да създаде 22-те постоянни комисии и да избере ръководствата и членовете им днес.

  • Очаквано депутати от "Има такъв народ" оглавиха ключовите комисии като финансовата (Любомир Каримански), правната (Андрей Михайлов), енергийната (Иван Хиновски), земеделската (Пламен Абровски), здравната (Силви Кирилов), по вътрешна сигурност (Николай Радулов) и по външна политика (Димитър Гърдев).
  • Втората политическа сила ГЕРБ-СДС оглави четири комисии - по въпросите на ЕС (Томислав Дончев), транспортната (Росен Желязков), както и за правата на човека и жалбите (Радомир Чолаков) и по културата и медиите (Тома Биков).
  • БСП също ще председателстват четири комисии - по социална политика (Георги Гьоков), по образование и наука (Ирена Анастасова), по отбрана (Атанас Зафиров) и за младежта и спорта (Иван Ченчев).
  • Четири са комисиите, които ще оглави и "Демократична България" - екокомисията (Борислав Сандов), по дигитализация и е-управление (Иво Мирчев), за гражданско общество (Цецка Бачкова) и за българите в чужбина (Антоанета Цонева).
  • ДПС оглави две, но пък много важни комисии - по икономическа политика и туризъм (Йордан Цонев) и по регионалната политика (Халил Летифов).
  • Комисията за контрол върху службите и използването на СРС ще се ръководи на ротационен принцип от представители на петте партии.
  • "Изправи се БГ! Ние идваме!" се отказа от ръководни места в комисиите.

Какво означава това? Създаването на постоянните комисии е важно, тъй като без тях не парламентът не може да развива основната си дейност - законодателната.

Въпроси обаче буди големият подарък към ДПС - макар и пета сила, тя ще управлява две ключови комисии, свързани с регионалното и икономическото министерства, откъдето дойдоха скандалните разкрития за непрозрачно раздадени милиарди през ББР, ДКК и "Автомагистрали". ДПС има сериозни интереси както в строителството, така и в дейността на ББР и ДКК. Не случайно партията също се включи в атаката срещу служебния министър на икономиката Кирил Петков.

Тежък морален компромис е и оглавяването на медийната комисия от Тома Биков (ГЕРБ), който в разгара на антиправителствените протести миналото лято си позволи да обвини авторитетни чужди медии, че публикуват поръчкови платени статии от противници на ГЕРБ.

Не по-малко възмутителен е и фактът, че бившите вътрешни министри от ГЕРБ Младен Маринов и Христо Терзийски, тясно свързани със скандала с полицейското насилие от миналото лято, ще бъдат в ръководството на силовите комисии - Терзийски ще оглавява на ротационен принцип тази за контрол върху службите и използването на СРС, а Маринов ще е зам.-председател на тази за вътрешна сигурност.

Какво се очаква занапред? Най-важната задача ще е актуализацията на бюджета в ресорната комисия - проектът, изготвен от служебния финансов министър, ще бъде гледан на първо четене в нея най-вероятно следващата седмица. Силно вероятно е обаче дейността на парламента да се изчерпи с това и да не се стигне до окончателното приемане на други законопроекти, тъй като шансовете за сформиране на мнозинство в рамките на това Народно събрание са минимални и е по-вероятно да се стигне до нови избори.

Втори опит на депутатите да извикат Гешев в парламента

Главният прокурор Иван Гешев очаквано отказа да се яви в парламента, за да докладва в залата какво е свършила прокуратурата по случая с полицейското насилие на протестите миналото лято с мотив, че е противоконституционно да докладва по текущи дела. Депутатите обаче ще направят втори опит - Гешев е поканен на обсъждане в правната комисия, като новият ѝ председател Андрей Михайлов (ИТН) обясни, че по правилника на парламента главният прокурор и върховните съдии могат да бъдат викани на обсъждане в правната комисия по теми, свързани с работата на ръководените от тях институции, вкл. да отговарят на въпроси най-малко веднъж на три месеца.

В писмото се посочва, че главният прокурор е поканен да участва в "обсъждане, свързано с дейността на прокуратурата и разследващите органи по прилагането на закона във връзка с полицейско насилие и употреба на помощни средства от длъжностни лица срещу протестиращи граждани".

Училищата ще преминават изцяло в онлайн режим само ако областта влезе в "тъмночервена зона"

Учениците ще учат онлайн само след като дадена област достигне над 500 заразени с COVID-19 на 100 000 души (тъмночервената зона). Преди това за училищата ще се прилагат следните правила:

  • При единични случаи на заразени деца или педагогически специалисти директорът, след задължително предписание карантинира цялата паралелка и децата учат електронно.
  • При единствен ученик от класа, който е контактен, само за него се организира електронно обучение.
  • При 15% отсъстващи деца заради ковид или ако процентът заболели учители е твърде висок за обезпечаване на присъствено обучение, може да се мине онлайн чрез аргументирано предложение на директора до министъра на образованието.
  • При влизане на области в червена зона (между 200 и 500 случая на 100 хил.) пък МОН ще публикува график за постепенно преминаване към е-обучение на някои паралелки.

Това стана ясно при изслушването в парламента на образователния министър Николай Денков, който коментира плановете за начало на учебната година в условията на засилващата се нова вълна. Само около 30% от учителите и 40% от директорите са били ваксинирани към началото на юли, каза още Денков.

Детските градини пък ще се затварят само в краен случай. Дори при тъмночервен сценарий ще работят детски градини със 100% ваксиниран или преболедувал персонал, които ще приемат единствено деца, чиито родители отговарят на същите условия. Персонал, който отказва да се ваксинира, ще може да излезе в неплатен отпуск, коментира Денков.

България, най-малко ваксинираната страна в ЕС, подарява и продава стотици хиляди дози

България изпадна в абсурдната ситуация да има привилегията да разполага с предостатъчно ваксини за нуждите на населението си, но в същото време да бъде най-слабо имунизираната страна в ЕС и да трябва подарява или продава ваксините си заради слабия интерес към тях в страната. Днес служебният кабинет одобри няколко решения, с които над 324 хил. дози от три вида ваксини ще поемат към други страни.

Над 51 хил. дози от Pfizer ще бъдат дарени на Северна Македония, Бутан ще получи също безвъзмездно над 172 хил. дози от AstraZeneca, а 100 хил. дози от Moderna ще бъдат продадени на Норвегия. Общо за 2021 г. страната ни е договорила почти 14 млн. ваксини, посочват от здравното министерство в понеделник, а до този момент в страната са поставени малко над 2.1 млн. дози, като напълно ваксинирани са 1.08 млн. души, или под 16% от населението.

Още новини накратко

Има засилване на мигрантския натиск заради кризата в Афганистан и военното министерство вече има планове за разполагането на 1050 военни и 145 машини, хеликоптери, дронове и друга техника по границата с Турция, съобщи военният министър Георги Панайотов. Той обясни, че военните са в състояние да бъдат разположени по границата до 24 часа след издаването на заповед, но към момента още нямало такава необходимост.

Междувременно служебният външен министър Светлан Стоев съобщи на първо заседание на комисията по външна политика, че четирима българи се очаква да бъдат транспортирани до военното летище в Кабул и да бъдат евакуирани. Те ще бъдат изведени с помощта на съюзници, каза той, цитирани от БНТ. В Кабул има и още един българин, който работи във военната част на летището и не желае да бъде евакуиран, каза още министърът.

Енергийни дружества крият от депутатите финансовото си състояние, алармира Мая Манолова, която оглавява временната комисия за ревизия на управлението на ГЕРБ. Комисията е поискала от 12 държавни енергийни дружества и от 13 топлофикации информация за начина на формиране на разходите им и определянето на цените им. Само столичното и разградското топлоснабдяване обаче дали информация, и то частична и несъществена.

Антикорупционната комисия иска от Окръжния съд в Бургас одобрение да отнеме имущество за общо над 12 млн. лв. от бившия съдружник на Божков в "Еврофутбол" Борис Бекяров, който е обвинен за участие в организираната престъпна група, ръководена от Божков. Комисията настоява за конфискация на парични средства, вила на груб строеж в Царево и поземлен имот в София, лодка Capelli и автомобил "Пежо".

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-@
    evpetra

    Подарък на ДПС и морално отстъпление пред ГЕРБ. Така ще е, след като И т.н. се оказаха предатели!

    Нередност?
  • 2
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 1

    По принцип е изключително показателно за намеренията на ИТН, но толкова ли е проблемно наистина?

    Този парламент няма да приема законодателства в "проблемните" комисии. Парламентът приключва до месец при всички положения.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал