К: България | Актуализацията на бюджета е във фокуса на срещата при Радев, атаката по Кирил Петков стигна до КС

И още: Образувано е дело за пране на пари на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов, делта вариантът вече изцяло доминира в България

КСНС при президента консултативен съвет по национална сигурност.
КСНС при президента консултативен съвет по национална сигурност.
КСНС при президента консултативен съвет по национална сигурност.    ©  Георги Кожухаров
КСНС при президента консултативен съвет по национална сигурност.    ©  Георги Кожухаров
Афганистан остава горещата тема в света, но също и в България на фона на опасността от нова бежанска вълна. Това бе и един от поводите, заради които президентът днес свика Съвета по сигурност (КСНС). Друга тема, която се обсъжда там, е актуализацията на бюджета, която продължава да бъде пренебрегвана от депутатите въпреки сравнителната спешност на въпроса.

Какви решения е взел съветът предстои да се разбере, тъй като до редакционното приключване на обзора заседанието не бе приключило. От него по-рано демонстративно си тръгна председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, защото се говорело основно за актуализацията на бюджета, която партията му не иска да подкрепи.

Иначе политическата ситуация остава силно напрегната след разкритията за брутално полицейско насилие по време на протестите миналото лято, а вероятно в опит за кризисен пиар и отвличане на вниманието от скандала ГЕРБ нарочи служебният министър на икономиката Кирил Петков за враг номер едно заради канадското му гражданство.

В икономическите новини фокусът е върху инфлацията, която продължава да ускорява и достига 3% през юли.

Кои са водещите световни новини в четвъртък може да прочетете тук.

А най-важните пазарни и бизнес събития от деня са събрани накратко тук.

Атаката по Кирил Петков стигна до Конституционния съд

Какво се случи? Конституционният съд образува дело по искане на ГЕРБ по повод канадското гражданство на служебния министър на икономиката Кирил Петков. Проблем е неговото евентуално двойно гражданство, въпреки че той се е отказал от него с нотариално заверен документ преди да встъпи в длъжност. Въпросът бе повдигнат от депутат от "Има такъв народ" в края на миналата седмица и подет с ентусиазъм от бившите управляващи. Жалбата, подписана от 55 народни представители от ГЕРБ, бе внесена днес. Докладчик по делото ще е съдия Таня Райковска.

Има ли проблем? Според конституцията министри могат да бъдат хора, които са само български граждани. Министерството на външните работи вече изпрати запитване за наличието на канадско гражданство на Кирил Петков към датата на назначаването му за министър на икономиката.

Днес пред журналисти Петков цитира решение на КС от 1995 г, в което пише, че "когато този гражданин желае да участва в упражняването на властта в Република България, достатъчно е да се освободи от чуждото си гражданство и да запази само българското". Според Даниел Митов от ГЕРБ обаче "с една молба пред нотариус не може да се прави отказ от гражданство", а е нужен акт на съответното правителство.

Какъв в истинският проблем? Атаката срещу Петков, един от най-успешни министри в служебния кабинет, е показателна за приоритетите и интересите на част от партиите. За краткото време на работата си направи ключови разкрития за безконтролно изтичащи милиарди левове през подструктури на министерството като Държавната консолидационна компания (ДКК), както и през ББР. С това той засегна и мощни икономически и политически интереси.

Заради действията и открития си стил на работа Петков среща голяма обществена подкрепа. Въпреки или именно заради всичко това обаче служебният министър се оказа топ проблемът на държавата за ГЕРБ и за "Има такъв народ", въпреки че България е в поредна невъзможност да състави кабинет и пред няколко сериозни заплахи - като ускоряваща се нова ковид вълна и потенциална нова бежанска вълна.

Сюжетът се развива и на фона на огромен скандал с бруталното полицейско насилие по време на протестите миналото лято, който ГЕРБ вероятно опитва да заглуши със свръхактивност по казуса "Петков" и с помощта на прислужващите им все още кафяви медии. Днес няколко от тях се включиха в атаката срещу Петков, като публикуваха "разкрития" за тайни политически обвързаности на служебния министър с "Да България" и "кръга Капитал".

Председателят на парламента иска да се обсъди дата на президентските избори

Още утре преди извънредното заседание на Народното събрание, председателят на парламента Ива Митева ще свика председателски съвет, на който ще поиска от парламентарните групи да започнат да обмислят датата на президентските избори. По конституция тя се насрочва от Народното събрание до 60 дни предварително.

Митева каза още, цитирана от БНР, че се надява в сряда да бъдат сформирани парламентарните комисии. Ако това стане, още в сряда следобед бюджетната комисия можело да заседава по темата актуализация на бюджета.

Още новини накратко:

Специализираната прокуратура е образувала дело за пране на пари заради сделка на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов, при която е получил акции в компания, която консултирал. Самият Иванов обаче засега не е привлечен като обвиняем. За случая първо писа "Свободна Европа" през юли, когато КПКОНПИ извършваше проверката. Тогава стана ясно, че депутатът е консултирал американска компания, която разработва лекарствени продукти. Вместо пари, той получил акции на дружеството, които тази година е продал на борсата и е спечелил 1.6 млн. долара.

По-заразният и смятан за по-опасен делта вариант на коронавируса вече изцяло доминира в България, като практически всички от новоанализираните проби са от този вариант. По-голямата част от страната вече е в оранжевата зона по заболеваемост - с над 100 новозаразени на 100 хил. души население за последните 14 дни, съобщи днес и бившият директор на НЦЗПБ и настоящ консултант на столична община за епидемията Тодор Кантарджиев и подчерта, че това е станало по-рано, отколкото властите са очаквали.

Националният институт по недвижимо културно наследство (НИНКН) ще актуализира списъка си, заедно с режимите на опазването, съобщи в интервю за "Дневник" новоназначеният му директор арх. Петър Петров. По думите му списъкът не е актуализиран от 30 години и е крайно време някои сгради да отпаднат от него, а и да бъдат добавени и нови. В обсъждането на въпроса кои сгради да бъдат защитени ще участват специалисти от НИНКН, общините, университетите, Камара на архитектите в България и Съюза на архитектите.

Камарата на архитектите в България призова да се спре обществената поръчка за ремонта на минералната баня "Овча купел". Има риск от компрометиране на архитектурната стойност на сградата, която е паметник на културата, защото вместо проект за адаптацията и реставрацията е избран методът инженеринг, при който строителят сам поръчва проекта, по който ще работи.

На мълчалив протест за запазване досегашната сграда на гарата си ще излязат днес в 18:30 ч. новозагорци. Те искат обявяване на гарата за паметник на културата от местно значение, а петиция с подобно искане вече събра хиляди подписи. В протеста ще се включат и хора от Стара Загора.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mollovi avatar :-|
    Svilen Mollov
    • + 1

    https://docdro.id/hkmPzg9

    Нередност?
  • 2
    QJA8q2aFqT avatar :-|
    Ivan Jontchev
    • + 1

    ИТН излъгаха свойте ибиратели,искаха сами да управляват една страна,така както правеше Бойко Борисов.Такива хора не могат да бъдат политици,те са неопитни хора,явно личи ,че някои им дава лоши савети.Чудно как ИТН се обърнаха към ГЕРБ и се присъединиха против министър Кирил Петков.ГЕРБ са уплашени до смърт,министъра открива невероятни неща свързани с корупция и тези хора знаят,че ще бъдат съдени.В Правителството на Борисов имаше министри с двойно гражданство,тогава нямаше проблеми,това го знаеше и Конституционния съд,но да видим как ще отговори сега,Между тях сигурно има гербери и седесисти.Ще чакаме отговора им.Хиляди млади българи имат двойно гтажданство които живеят на запад много образовани, така както е Министър Петков,България иска да върне тези хора да работят за Родината си и да я саздадът,защото тя е ограбена.Но помислете кой ще се върне като се вижда какво става.Мафията е завладяла страната и едва ли ще може да се управи лесно,евентуално с ъс сила.

    Нередност?
  • 3
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 1

    Не пипайте Кирил Петков!

    Едно нещо е да обвиняваш безпочвено Асен Василев, който едва ли е твърде симпатичен на избирателите. Съвсем друго е да нападаш един от най-симпатичните и дейни министри. За нула време Петков натрупа изключително обществено доверие и с нелепите си атаки ИТН и ГЕРБ си вкарват голям автогол.

    Изобщо, ИТН очевадно не се държи като партия, работеща за българския прогрес.

    Нередност?
  • 4
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 1

    До коментар [#] от "":

    България е ограбена само откъм публични дружества и европрограми. Бизнесът и икономиката се развиват отлично, въпреки всичко.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал