🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

К: България | Пропадна изборът на нов управител на БНБ, президентските избори ще са на 7 или 14 ноември

И още: Ива Митева не иска да е премиер; Кирил Петков пак намекна, че остава в политиката с Асен Василев; Епидемията расте ускорено в някои области, мерки засега няма

   ©  Цветелина Белутова
Новинарската сряда донесе куп отрицания - депутатите се отказаха да избират нов управител на БНБ, председателката на парламента Ива Митова отхвърли идеята да бъде премиер на кабинет с третия мандат, а от ИТН определиха като безсмислена поканата на БСП към другите партии за обсъждане на актуализацията на бюджета. Така всички пътища, изглежда, водят към нови предсрочни избори. Днес партиите са намерили консенсус за потенциални дати за президентския вот през ноември, но дали той ще е 2-в-1 - заедно с парламентарните избори, още не е ясно.

Един от най-популярните служебни министри - Кирил Петков, отново намекна, че ще остане в политическото поприще и след служебния кабинет. "Промяната е започнала и няма връщане назад! Тази промяна е отборна задача и заедно с Асен Василев сме много мотивирани да я ускорим", написа той във фейсбук групата "Кирил Петков за министър-председател на Република България", като благодари на членовете ѝ за подкрепата. За точната формула за участието им в политиката засега има само спекулации.

Кои са водещите световни новини в сряда може да прочетете тук.

А най-важните пазарни и бизнес събития от деня са събрани накратко тук.

Депутатите се отказаха да избират управител на БНБ

Какво се случи? Депутатите днес решиха гласуването на процедурните правила за избор на нов управител на БНБ да отпадане от тазседмичната програма на Народното събрание. Това решение подкрепиха 121 представители от БСП, ГЕРБ, "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!", докато ДПС се въздържа, а единствено от ИТН бяха "против". Така, изглежда, настоящият парламент няма да се занимава с избора на нов управител на БНБ.

Защо пропадна изборът? От "Демократична България" и БСП посочиха, че не е редно да има "кадруване в държавните органи", докато няма избрано редовно правителство. Друг аргумент е, че поставеният срок от три дни за предлагането на кандидатури за ключовия пост е прекалено кратък. Реално спряганият фаворит за поста бе депутатът от ИТН и председател на бюджетната комисия Любомир Каримански. Самият той миналата седмица вкара избора на гуверньор в дневния ред на комисията с ускорен срок за предложения за кандидати.

Какво следва? До избора на нов титуляр банката ще продължи да се управлява от настоящия управител Димитър Радев. Неговият мандат изтече през юли, но законовите разпоредби позволяват той да остане на поста, докато парламентът не избере заместник.

Ива Митева не иска да е премиер, предсрочните избори изглеждат все по-вероятни

Какво се случи? "Не съм готова да бъда премиер. Човек трябва да е там, където е най-добре подготвен, не да обикаля всички постове в държавата." С тези аргументи председателят на Народното събрание от ИТН Ива Митева отхвърли идеята да бъде министър-председател, която първо ген. Атанас Атанасов от "Демократична България" , след това и Мая Манолова от "Изправи се.БГ!" лансираха.

Какво значи това? Предложението, дошло от двете т.нар. "протестни партии", бе ясен жест към "Има такъв народ" да предложи приемлива и компромисна фигура за премиер, който да оглави кабинет, съставен с третия мандат, въпреки че негов носител ще е друга партия. Отказът на Митова, независимо дали е изцяло личен, или зад него стои и партийно решение, е ясен знак, че жестът не е приет. Така вероятността с третия мандат да бъде избрано правителство става все по-теоретична.

Има консенсус за президентски избори на 7 или 14 ноември, но все още не е ясно дали ще са 2-в-1

Какво се случи? Около две дати за президентските избори са намерили консенсус днес на председателски съвет в парламента лидерите на партийните групи - 7 или 14 ноември. Държавният глава трябва да бъде избран най-късно на 21 ноември, което е последната възможна дата, ако се стигне до втори тур. Дали обаче изборите ще са 2-в-1, т.е. президентски и извънредни парламентарни, все още не е ясно.

Къде са проблемите? На срещата са присъствали и представители на ЦИК и на фирма "Сиела", която осигурява машините за гласуване. Станало е ясно, че за вот 2-в-1 вероятно ще се наложи да се закупят още между 1200 и 2000 машини, за да може в повече секции да има по 2 устройства, тъй като времето за гласуване на човек ще е по-дълго. Това би струвало още между 6 и 10 млн. лв., но от друга страна би спестило по-големи разходи за провеждане на отделни избори. От "Сиела" уверяват, че софтуерно за машините не е проблем провеждането на избори 2-в-1, но компанията все още има спор с ЦИК за това чия е собствеността върху самия софтуер и за изплащането на пълната сума за закупуването на машините, което може да постави под въпрос избори 2-в-1.

А ще има ли предсрочен вот? В петък се очаква президентът Румен Радев да връчи третия мандат на избрана от него партия, като очакванията са това да е най-малката, но сякаш и най-приемлива за диалог за повечето партии формация "Изправи се.БГ!". От формацията от дни опитват да намерят път към диалог с ИТН, но до момента неуспешно. Така че новите предсрочни избори изглеждат по-скоро сигурни.

ЦИТАТ НА ДЕНЯ

"Това е може би най-голямата ми професионална грешка. Има сериозни препоръки, когато има определена медийна реакция, административният ръководител или висш прокурор да излезе да обясни каква е ситуацията. Може би сгреших, че прокуратурата не излезе да отговори на въпросите."

Главният прокурор Иван Гешев описа като най-голямата си грешка лошата комуникация по акцията с влизането на прокуратурата в президентството, но не и самата акция, която се случи миналото лято и бе един от катализаторите на протестите. Тогава служители на Бюрото за защита на свидетели, което по това време бе преминало на подчинение на прокуратурата, влязоха на "Дондуков 2", за да арестуват съветника на държавния глава Пламен Узунов. Днес Гешев изненадващо все пак се яви пред депутатите в правната комисия, за да отговори на въпросите, свързани с дейността на бюрото.

Още новини накратко:

Заболеваемостта от COVID-19 расте много бързо в някои области, мерки още няма

Само за ден заболеваемостта от COVID-19 в Търговище се е увеличила от 298 на 352 на 100 хил., а в подобна ситуация с ускорен темп на растеж на епидемията са още областите Велико Търново и Бургас. Трите региона заедно Пловдив и Русе са в червената зона (заболеваемост между 250 и 500 на 100 хил.), но все още мерките от плана за борба с нова ковид вълна не са приложени нито на регионално, нито на национално ниво. Данните за разпространението на заразата сочат, че още утре поне други пет области също ще влязат в червената зона, а с тези темпове на растеж Търговище, Велико Търново и Бургас до дни ще преминат дори в тъмночервената зона (над 500 заразени на 100 хил.). Принципно в този сценарий планът предвижда въвеждане на ограничителни мерки. Управляващите обаче очевидно опитват да отложат въвеждането им заради още активния туристически сезон и заради силната съпротива на бизнеса - основно от страна на заведенията, които отсега заплашват с бойкот заповедите на здравния министър.

Служебният кабинет се кани да забрани вноса на боклук за горене

Служебният екоминистър Асен Личев обяви днес в Народното събрание, че следващата седмица Министерският съвет ще приеме решение, с което се забранява вносът на отпадъци за депониране и горене. Става дума за отпадъци с код 191212, които са неопасни и в повечето случаи са получени при механично третиране на смесени битови отпадъци. Преди 2020 г. горенето на отпадъци започна да става масова практика, тъй като документално при този процес не се изхвърлят CO2 емисии, чиито цени се удвоиха за година, а и самата суровина е на практика безплатна или дори субсидирана. Но в страната има огромни екологични притеснения за това доколко качествено и съобразно нормите се горят боклуци.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал