🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

К: България | Третият мандат ще е за БСП, депутатите гласуват актуализацията на бюджета на първо четене

И още: ИТН вече трета сила след ГЕРБ и "Демократична България" според "Маркет линкс"; И армията ще пази границите от нелегални мигранти

Лидерът на БСП Корнелия Нинова
Лидерът на БСП Корнелия Нинова
Лидерът на БСП Корнелия Нинова    ©  Цветелина Белутова
Лидерът на БСП Корнелия Нинова    ©  Цветелина Белутова
Ден преди президентът да връчи третия мандат - на БСП, както стана ясно днес, поредният опит за съставяне на кабинет изглежда все така обречен. От "Има такъв народ" и днес потвърдиха, че няма да влизат в разговори за правителство. Разсърдената поза на ИТН обаче може би не е в нейна полза. Социологическо проучване на "Маркет линкс" днес показа, че партията губи подкрепа и вече е трета сила, като отстъпва първото място на ГЕРБ, а освен това е задмината и от "Демократична България", която е втора. Може би това е и причината Слави Трифонов да реши да даде първото си живо интервю извън собствената си телевизия. То ще се случи в петък, 27 август, веднага след централната емисия "По света и у нас" по БНТ.

Иначе депутатите гласуваха актуализацията на бюджета на първо четене, но споровете и промените по нея предстоят, като не е съвсем сигурно дали ще има време и разбирателство актуализацията да бъде окончателно гласувана, преди парламентът да бъде разпуснат.

Кои са водещите световни новини в четвъртък може да прочетете тук.

Най-важните пазарни и бизнес събития от деня са събрани накратко тук.

БСП ще получи в петък третия мандат, но шансът за кабинет остава нищожен

Какво се случи? Президентът Румен Радев ще връчи в петък третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на БСП. Това съобщи на брифинг в парламента лидерът на социалистите Корнелия Нинова, която каза, че е получила покана от държавния глава. Мандатът ще бъде връчен в 9.30 ч. в петък. "Знаем си тежестта - трета политическа сила с 36 депутати. Така ни подреди народът, че никой да не може сам да състави кабинет. Затова ще проявим максимум разум и диалогичност към другите партии на протеста", каза Нинова.

Какво следва? Особеност при третия мандат е, че той се връчва на лидера на парламентарна група, а не задължително на посочен кандидат за премиер. Така че мандатът ще вземе самата Нинова. Тя обяви, че след това ще покани "Изправи се БГ! Ние идваме!", "Демократична България" и "Има такъв народ" на разговори, но "без да поставяме предварителни условия, без да поставяме предварително определени от нас кандидатури за министър-председател и министри". Нинова добави, че за политиките разговорите могат да стъпят на декларацията, която бе постигната при преговорите за първия мандат. По думите й кандидатурата на бъдещия премиер трябва да е надпартийна, консенсусна и уважавана фигура, която може да проведе политиките, които четирите партии ще заложат. Тя изключи на разговори да бъде поканено ДПС.

Има ли шанс за кабинет? По-скоро не. В конституцията не е посочен срок за изпълнението на третия мандат, какъвто има фиксиран за първия и втория (една седмица), макар че според юристи въпросът е спорен. Така или иначе обаче съставянето на кабинет без участието или подкрепата на ИТН е невъзможно, а от партията на Трифонов днес за пореден път заявиха, че няма да подкрепят кабинет с третия мандат.

Протакането на връщането на мандата все пак може да е инструмент за забавянето на разпускането на парламента, така че да бъде приета актуализацията на бюджета и да се синхронизират избори 2 в 1, ако партиите се разберат за такива.

Актуализацията на здравния и пенсионния бюджет мина на първо четене

Днес депутатите започнаха обсъждането и гласуването на актуализацията на бюджетните закони на първо четене в зала, като удължиха работното си време, така че да опитат да приключат в рамките на деня. Дебатите са по философията на предлаганите промени, но отсега почти всички парламентарни сили дадоха заявки, че ще се опитат да прекроят текстовете, предложени от служебния кабинет. Най-големият дебат е около това как, с колко и кои пенсии да се увеличат, като всяка партия има своя визия.

  • Актуализацията на бюджета на здравната каса мина още сутринта на първо четене в зала. Тя предвижда 134 млн. лв. повече разходи, като по-голямата част от средствата за тях се очакват от повече постъпления от здравни осигуровки, а останалата сума е трансфер от държавния бюджет. Проектът мина с гласовете на всички партии с изключение на ГЕРБ, а заявката, която дадоха депутатите, е за редакции на второ четене с цел прецизиране на разходите.
  • Вторият бюджет, който приеха депутатите, е на Държавното обществено осигуряване. Тук акцентът е предложеното от служебния кабинет "узаконяване" на 50-те лева надбавка, които започнаха да се плащат при ГЕРБ. Това ще стане, като пенсиите се преизчислят през коефициента за стаж. В момента той е 1.2, а идеята е да стане 1.35, което гарантира средно 12.5% ръст на почти всички пенсии за стаж и възраст още от 1 октомври тази година (включително и новите, които ще бъдат отпуснати в бъдеще). Социалната пенсия се повишава от 158 на 170 лв. (с 14.3%), максималната - от 1440 на 1500 лв. (или с 4.2%). Минималната пенсия пък ще стане 340 лв. (ръст от 13.3%).
  • С аргумент, че над 430 хил. пенсионери ще останат под линията на бедност от 369 лв. тази година, служебният кабинет предлагат да бъде въведено социално доплащане за хората, чиито пенсии за стаж и възраст са под 369 лв. и които нямат други източници на доходи.
  • Последен по традиция е бюджетът на държавата. С него консолидираните приходи се увеличават с 2 млрд. лв., а разходите - с 1.8 млрд. лв. Като разликата е за сметка на по-нисък дефицит - 4.6 млрд. лв. Или 3.6% от очаквания БВП. По-голямата част от тези пари се заделят за антиковид мерки плюс някои доплащания за отделни министерства и допълнителни средства за нови избори. А изчисленията са правени при очакване България да е два месеца в оранжева и два в червена зона на заболеваемостта.

И армията ще пази границите от нелегални мигранти

Какво се случи? Министърът на отбраната Георги Панайотов ще подпише заповед, с която да изпрати няколкостотин военнослужещи да подпомогнат МВР в охраната на границите с Турция и Гърция, обяви самият той по време на учението JCET на специалните сили. Става дума за между 400 и 700 души, основно бойци от двете бригади на Сухопътни войски и от Силите за специални операции. При необходимост те ще подпомагат жандармерията и "Гранична полиция" в тяхната дейност, вкл. и за изграждане на преградни съоръжения, евакуация (включително и медицинска), наблюдения на границата (включително и морската, ако има подобна необходимост), твърди Панайотов.

Защо е важно? Според военния министър "натискът на българската граница се увеличава, което изисква от правителството да действа". На практика обаче МВР не разполага с достатъчно хора, за да покрива ефективно и постоянно цялата гранична полоса. Ескалацията на кризата в Афганистан вече предизвика през последните седмици засилване на бежанския поток от централноазиатската република и съответно нелегалните влизания в страната. А след пълното изтегляне на западните сили от летището в Кабул на 31 август опитите за бягство от режима на талибаните най-вероятно ще се пренасочат основно по суша. Преди да стигнат България обаче, афганистанските бежанци първо трябва да прекосят около 4000 км през територията на Иран и Турция.

Още новини накратко:

Почти 94% от заболелите от COVID-19 у нас не са ваксинирани

Това съобщи държавния здравен инспектор Ангел Кунчев пред "Нова" тази сутрин, позовавайки се на данни за заразените през седмицата от 17 до 23 август. Като цяло подобни са тенденциите и в други страни, но все пак в България данните не са твърде показателни - от една страна, защото обхванатият период е твърде малък, от друга, защото основната част от населението не е имунизирано - почти 84%, а от трета - тестовете в България са крайно недостатъчно, за да покажат достоверно реалната заболеваемост. Според данните под 10% от хоспитализираните пациенти за периода са ваксинирани, както и 3% от жертвите. Те обаче са със сериозно хронично заболяване или са били в много напреднала възраст. Данните за новата делта вълна от държави с високи нива на ваксинации показват, че ефективността на ваксините за предпазване от симптоматичен ковид спада при делта варианта, но те все пак в много голяма степен предпазват от тежко развитие на болестта и смърт.

Кунчев иска задължителна ваксинация за лекари и служители на домове

Седем вече са областите в червената зона (между 250 и 500 болни на 100 хил. население) в България, като новите са Ямбол и Хасково, а на ръба са София, Пазарджик, Варна и Стара Загора и вероятно утре те ще допълнят списъка. Особено остър е ръстът на случаите в Търговище, където заболеваемостта се увеличи от 300 на 400 случая на 100 хил. само за два дни. С тези темпове след още два дни областта ще е в тъмночервената зона. Въпреки това мерки все още няма наложени дори на регионално ниво, макар че такива според плана отдавна трябваше да има. На този фон здравният инспектор Кунчев днес критикува липсата на политически решения за задължителна ваксинация на служителите поне в болници и социални домове. По думите му шест от последните епидемични взривове в Бургас, където в момента има най-висока заболеваемост, са в социални домове. Кунчев намекна и че при това развитие на вълната и ниво на ваксинация на учителите учебната година едва ли ще започне присъствено.

ИТН изненадващо предлага депутати и министри да могат да имат двойно гражданство

Депутати от ИТН са внесли в Народното събрание промяна в конституцията, според която отпада забраната за чуждо гражданство за кандидатите за народни представители. С това би отпаднало и същото изискване за министрите, тъй като двете са обвързани. В мотивите си вносителитe посочват, че в повечето държави от ЕС няма такова изискване. Законопроектът вероятно няма да мине през парламента, защото в конституцията е записано, че той може да бъде разгледан не по рано от 1 месец след внасянето му, а дотогава Народното събрание най-вероятно ще бъде разпуснато. Предложението обаче е прелюбопитно, тъй като именно от "Има такъв народ" тръгна "скандалът" за двойното гражданство на министъра на икономиката Кирил Петков, а ГЕРБ и ДПС използваха повода, за да започнат атака срещу него. Казусът стигна дори до Конституционния съд.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 4
    • + 2

    Разбира се, че ще го даде на БСП иначе лошо му се пише на изборите. Всичките решения на Радев изхождат от това да вземе този пуст втори мандат и държавата става заложник на това. Нищо чудно да ни накара и да гласуваме 3 поредни пъти вместо избори 2 в 1 и да изхарчи още 100 милиона. Интересно е, че предпочита електората на БСП пред полезните идиоти на ДБ, които простовато и наивно ходиха да му се дупят пред президентството, което най-ясно показва що за птици са полезните идиоти на ДБ.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал