K: Свят | 🇩🇪 Какво следва за Германия след изборите ⛽️ Великобритания търси решение на кризата с горивата

И още: Напрежението между Сърбия и Косово отново опасно се покачва

По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които има смисъл да бъдат следени.

Най-важните политически и икономически новини от деня може да прочетете тук.

Подбрани пазарни и бизнес новини - тук.

Какво следва за Германия след победата на социалдемократите

Какво се случи? След вчерашните парламентарни избори в Германия все още не се знае кой ще е наследникът на канцлера Ангела Меркел и какво ще бъде следващото правителство. Очакванията са, че тези въпроси ще останат без отговор още дълго време. Според неокончателните резултати Германската социалдемократическа партия (ГСДП) печели 25.7% от гласовете и това й дава минимална преднина пред Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел и техния баварски партньор Християнсоциалния съюз (ХСС), които получават 24.1%. Този фотофиниш оставя кандидатите за канцлер на социалдемократите Олаф Шолц и на консерваторите Армин Лашет вкопчени в мъртва хватка в битката за поста на Меркел.

Защо това е важно? Сега предстоят продължителни преговори за съставяне на правителство, което по всяка вероятност ще включва три партии. Двете най-вероятни коалиции, които ще разполагат с мнозинство в Бундестага, са т.нар. "Ямайка" (ХДС/ХСС, Зелените и либералите) и "Светофар" (ГСДП, Зелените и либералите). Така за първи път двете по-малки партии държат всички козове. Предвид големите компромиси, които ще трябва да се направят за вероятната бъдеща трипартийна коалиция, съставянето й до края на годината изглежда под въпрос.

Великобритания временно отменя закона за конкуренцията заради кризата с горивото

Какво се случи? Британското правителство временно отменя закона за конкуренцията в петролния сектор, за да позволи на доставчиците да съгласуват реакцията си по отношение на недостига на гориво в страната. Тези мерки идват в отговор на дългите опашки по бензиностанциите, след като притесненията за нарушаване на доставките на гориво доведоха до паническо изкупуване. Властите са обмисляли използването на армията при шофирането на цистерните за снабдяване, но от енергийното министерство в крайна сметка заявиха, че проблемът не е чак толкова голям.

Защо това е важно? По данни на Асоциацията на търговците на петрол на дребно около две трети от 5500 бензиностанции, които са част от нея, вече нямат гориво, а в останалите то или силно е намаляло, или скоро ще свърши. Липсата на шофьори на цистерните за снабдяване е част от по-голям недостиг на шофьори, отразил се на различни индустрии през последните месеци, включително на супермаркетите. През последните дни някои доставки на гориво бяха засегнати, което предизвика паническо изкупуване и опашки по бензиностанциите.

Още важни новини от света:

Режим на тока в Китай спира производствения процес в редица фабрики, включително такива, които са доставчици на Apple и Tesla, а някои магазини работят на свещи. Страната страда от недостиг на електроенергия на фона на рекордната цена на въглищата, довела до ограничения в употребата.

Напрежението между Сърбия и Косово отново опасно се покачва. Вече седмица етнически сърби протестират заради решението да се наложи временна косовска регистрация на влизащи от Сърбия автомобили, което е отговор на използвана от Белград практика спрямо влизащите в Сърбия от Косово.

Пандемията от коронавирус е съкратила продължителността на живота през 2020 г. най-много от Втората световна война насам, показва проучване на Университета в Оксфорд. Най-силен спад бележи продължителността на живот на американските мъже - с над две години.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал