🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

К: Свят | SpaceX изстрелва първия частен пилотиран полет в орбита; САЩ може да уволнят военните антиваксъри

И още: Северна и Южна Корея тестват още нови бойни ракети; Брюксел предлага нов инфраструктурен план в отговор на Китай

По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които има смисъл да бъдат следени.

Най-важните политически и икономически новини от деня може да прочетете тук.

Подбрани пазарни и бизнес новини - тук.

SpaceX с първи изцяло частен пилотиран полет в орбита

Какво се случи? Космическата компания SpaceX на технологичния предприемач Илън Мъск се готви да изстреля тази нощ първия изцяло частен екипаж от непрофесионални "астронавти" в околоземна орбита. Мисията, наречена Inspiration4, се финансира от милиардера Джаред Айзъкмен - основател на платформата за електронни разплащания Shift4 Payments Inc. Освен него на борда на космическата капсула Crew Dragon ще се качат още трима души - Хейли Арсено, която е медицински асистент в онкологичната болница St. Jude, Кристофър Семброски, който получава своя космически билет, след като негов приятел го печели чрез лотария, и Сиан Проктър - бивш кандидат за астронавт, която е подбрана след участие в риалити формат с бизнес насоченост. Екипажът ще прекара три дни в орбита около Земята, като скачване с Международната космическа станция (МКС) не се предвижда.

Защо това е важно? Inspiration4 е дебютната мисия на SpaceX в сферата на космическия туризъм и първият опит на компанията да изпрати хора в орбита изцяло със собствени сили и без помощта на NASA. Ако всичко премине успешно, това ще е огромна крачка напред в сравнение с конкурентите Virgin Galactic на сър Ричард Брансън и Blue Origin на най-богатия човек на планетата Джеф Безос, които предлагат само кратък полет по балистична крива отвъд границата на космоса на височина около 100 км. и 3-4 минути престой в безтегловност. Мисията ще е и генерална репетиция за първата изцяло частна туристическа експедиция до МКС, която е насрочена за началото на 2022 г., организирана е от компанията Axiom Space и също ще се извърши с Crew Dragon.

Северна и Южна Корея тестват още нови бойни ракети

Какво се случи? Въоръжените сили на Северна Корея са извършили днес полеви изпитания на две нови балистични ракети край източните си брегове, съобщават от командването на южнокорейската армия. Оръжейните системи са изстреляни около 6.30 сутринта българско време, прелетели са 800 км и са се издигнали на максимална височина от около 60 км. Изпитанието идва само няколко дни след тестовете на първата севернокорейска крилата ракета, за която се смята, че може да носи ядрен заряд.

Защо това е важно? Поредният ракетен тест идва в момент, когато напрежението на Корейския полуостров отново започва да се покачва. Приблизително по същото време армията на Южна Корея успешно е изпробвала прототип на своя балистична ракета, която се изстрелва от подводници. Така страната стана първата неядрена държава в света, която разполага с подобна оръжейна система. Правителството в Сеул планира да разработи още нови ракети, включително балистични и свръхзвукови крилати, които да намалят зависимостта на армията на страната от САЩ, които поддържат на територията й близо 30-хиляден военен контингент.

САЩ може да уволнят военните антиваксъри

Какво се случва? Военнослужещите, които откажат да се имунизират срещу COVID-19, може да бъдат изтеглени от активна служба и дори да бъдат уволнени, съобщават от командването на американската армия. След като щатският лекарствен регулатор FDA издаде пълно разрешително за ваксината на Pfizer/BioNTech през август, секретарят по отбраната Лойд Остин публикува заповед, според която всички войници и офицери на активна служба задължително трябва да си я поставят. Според командването на американската армия изпълнението на тази разпоредба е започнало в края на миналия месец, като военнослужещите могат да поискат за тях да бъде направено изключение на базата на легитимни медицински, религиозни или административни основания.

Защо това е важно? Задължителното ваксиниране на военните е не само важна част от агресивната политика на щатския президент Байдън за бързо неутрализиране на пандемията от новия коронавирус на американска земя, но и въпрос, касаещ националната сигурност за страната. Според доклад на военното министерство от миналата седмица до момента са регистрирани над 353 хил. случая на ковид в редиците на щатските въоръжени сили, като 450 от тях са завършили фатално. "Това е буквално въпрос на живот и смърт за нашите бойци, техните семейства и общностите, в които живеем", коментира главният хирург на армията ген. Реймънд Скот Дингъл, изразявайки загриженост заради бързото разпространение на силно заразния делта вариант.

Още важни новини от света:

ЕС планира да отговори на предизвикателството от Китай с вдигане на разходите за инфраструктура и с други проекти, чрез които да се конкурира с нарастващото икономическо и политическо влияние, спечелено от Пекин благодарение на неговата инициатива "Един пояс, един път". В годишната си реч "За състоянието на съюза" председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен представи новата стратегия за свързаност, наречена Global Gateway (Световен портал). В "ера на глобална хиперконкуренция" ЕС трябва да стане "по-активен глобален играч", каза Фон дер Лайен.

Екстремните климатични явления ще струват на САЩ над 100 млрд. долара през тази година, обяви днес президентът на страната Джо Байдън. Според него един от всеки трима американци е бил засегнат от природно бедствие през последните няколко месеца.

Трима бивши служители на американските специални служби се признаха за виновни, че са работили като кибершпиони в полза на Обединените арабски емирства и са извършвали пробиви на мрежи на територията на САЩ. Групата, известна под името Project Raven, е успяла да хакне онлайн акаунтите на журналисти, активисти в сферата на човешките права и служители на правителства, които си съперничат с ОАЕ.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    daskal1 avatar :-|
    daskal1

    В текста за балистичните "успехи" на Северна Корея е важно да се отбележи и реакцията на японския военен министър, че ракетите са паднали в икономическата зона на страната в океана.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал