K: Свят | 🇪🇺 Урсула фон дер Лайен заобикаля София ⚡️ Енергийната криза понижи прогнозите за ръста на Китай

И още: Започват преговорите за коалиционно правителство в Германия

По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които има смисъл да бъдат следени.

Най-важните политически и икономически новини от деня може да прочетете тук.

Подбрани пазарни и бизнес новини - тук.

Фон дер Лайен днес е на посещение в Северна Македония, за да обсъди намирането на решение за спора с България

Какво се случи? Днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е на посещение в Скопие и Тирана на фона на продължаващите усилия на Брюксел да намери решение за спора между България и Северна Македония. Програмата ѝ включва пресконференция с премиера Зоран Заев. По-рано говорителят на ЕК заяви, че целта на визитата е "потвърждаване на посветеността на ЕС към региона". И допълни: "Това са партньори на ЕС, с които имаме много силни връзки, и посещението ще е повод да се разговаря за тези отношения, включително и за този двустранен въпрос."

Защо това е важно? Между 28 и 30 септември Фон дер Лайен ще посети всички шест държави от Западните Балкани, искащи да влязат в ЕС, но Северна Македония и Албания са първата ѝ спирка в момента на засилена дипломатическа активност от Западна Европа. Македонското правителство все по-често говори за възможно начало на преговорите за еврочленство през декември. През ноември миналата година те бяха блокирани от спора между София и Скопие. Преди Македония Фон дер Лайен беше в Румъния. Фактът, че тя няма да посети България, според някои е показателен за изолацията, в която е попаднала София заради позицията си по македонския въпрос.

Goldman Sachs намали прогнозата за ръста на Китай заради енергийната криза

Какво се случи? Goldman Sachs е поредният банков гигант, който намалява прогнозата си за икономическия ръст на Китай заради енергийната криза в страната. Очакванията сега са за растеж със 7.8% през 2021 г. спрямо предишните прогнози за 8.2%. От компанията посочват като причина свиването на индустриалното производство в резултат на прекъсванията в електроснабдяването.

Защо това е важно? Според Goldman Sachs около 44% от китайската индустриална дейност е засегната от енергийната криза. Японският финансов гигант Nomura, инвестиционната банка Morgan Stanley и Китайската международна капиталова корпорация също понижиха икономическите си очаквания за страната заради нарушенията в енергозахранването, причинени от екологичните рестрикции, ограниченията в доставките и вдигащите се цени. Прекъсванията в електроснабдяването засегнаха първо производствения сектор, като много съоръжения трябваше да спрат работа през последните седмици. След това кризата се пренесе и към домакинствата - жители на североизточните райони на Китай през последните дни се оплакват от спиране на тока и липса на отопление.

Още важни новини от света:

Победителят в германските избори - социалдемократът Олаф Шолц иска провеждането на бързи разговори с двете партии, от чиято подкрепа се нуждае за сформирането на правителство. Но Зелените и либералите първо планират да се видят помежду си. А консервативният лидер Армин Лашет е подложен на натиск да се откаже от желанието си да опита да състави коалиция.

Европейската комисия одобри плана за възстановяване и устойчивост на Румъния на стойност 29.2 млрд. евро (14.2 млрд. грантове и 14.9 млрд. заеми). Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен посети северната ни съседка вчера, за да обяви официално новината. В днешния ден предварителни плащания успяха да получат Австрия (в размер на 450 млн. евро) и Хърватия (818 млн. евро). Карта за регионалната държавна помощ бе съгласувана и одобрена и за най-бедните региони в Полша.

Вместо пропадналата договорка за подводници с Австралия френското правителство сключи сделка с Гърция за продажбата на фрегати на стойност 3 млрд. евро. Споразумението е част от по-широкообхватен пакт за стратегическо военно и отбранително сътрудничество.

Снимка на деня

Байдън получава бустър

Американският президент Джо Байдън получи третата си ваксина срещу коронавирус в Белия дом. САЩ прилагат програма за бустърна имунизация, макар че поставянето на дозите е в застой в някои части на страната.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-|
    scuby
    • - 1

    Ще ни заобиклая разбира се. Вие и полезните идиоти, които лъжете и манипулирате ако още не сте разбрали сме в пълна международна изолация.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал