К: България | Учениците до 4. клас обратно в училище след седмица, околовръстното до магистрала "Тракия" е готово

И още: Държавната БЕХ пак помага на затъналата "Топлофикация София", проект предлага забрана на златните паспорти

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Понеделникът започна с темата ковид: опция за сертификат за повече преболедували и пак срив на държавния сайт и продължи с надежда скоро поне малките ученици да се върнат в клас.

Започнаха опитите за изтеглянето на круширалия кораб "Вера Су" край Камен бряг, след като от трюмовете му товарът му беше изпомпен и плавателният съд видимо се е изправил.

Откъм политически новини денят беше пуст, макар до изборите да остават едва три седмици.

Кои са водещите световни новини днес може да прочетете тук.

Най-важните пазарни и бизнес събития от деня са събрани накратко тук.

Най-важното от деня

Най-малките ученици ще се върнат в клас другата седмица, като ще бъдат проверявани с щадящи тестове

Кабинетът ще закупи с 13 млн. лв. щадящи тестове за COVID-19 за деца, базирани на изследване на слюнка, с които учениците да бъдат тествани два пъти седмично. Това ще позволи на учениците до 4-ти клас в регионите с най-висока заболеваемост (тъмночервената зона, или над 750 заразени на 100 хил. души) да се върнат в училище вероятно още другата седмица. При положителен резултат детето ще бъде поставяно в изолация за 14 дни. Учителите ще влизат в класната стая срещу сертификат, че са ваксинирани, че са прекарали вируса или срещу тест, който също ще се прави на територията на училището. До училище присъствено ще бъдат допускани единствено ученици, чиито родители са съгласни децата им да бъдат тествани. Децата на несъгласните ще останат да се обучават онлайн.

От днес могат да се вадят и зелени сертификати за преболедуване с анитигенен тест

От днес удостоверения за преболедуване на COVID-19 може да се издава и на преболедували, при които заболяването е установено с бърз антигенен тест. Документът ще важи само на територията на страната - за една година, а за пътуване са в сила правилата на ЕС, според които за зелен сертификат се приема само PCR тест. Всеки, който има положителен антиген тест, издаден след 1 декември, може сам да си го разпечата през Националната здравноосигурителна система.

От днес вече се налагат и глоби за неспазване на новите мерки. Санкциите за физическо лице са от 300 до 1000 лв., за юридическо - от 500 до 2000 лв., но при тежки нарушения може и да стигнат до 50 хил. лв.

БЕХ отново ще изкупи дълга на "Топлофикация София", обмисля се и смяна на собствеността

В следващите дни Българският енергиен холдинг ще задвижи процедура по изкупуването на дълга на общинската "Топлофикация София" към "Булгаргаз' в размер на над 130 млн. лв. Това стана ясно на извънреден брифинг в Министерството на енергетиката, след като по-рано през деня общински съветници от ГЕРБ в София обвиниха държавния газов доставчик във "феодално" отношение и "лихварство". В същото време от "Булгаргаз" казаха, че заради дълговете на столичното парно не могат да платят на "Газпром" за доставките през ноември и има риск заради лошото управление на общинското дружество цяла България да остане без природен газ.

След планираната сега цесия общите задължения на топлофикацията към БЕХ ще достигнат 850 млн. лв. До Нова година обаче вероятно ще бъдат натрупани още няколко десетки милиона. В тази връзка изпълнителният директор на държавния холдинг Валентин Николов (ГЕРБ) обяви, че най-доброто дългосрочно решение е "Топлофикация София" да бъде придобита от БЕХ, за да може да се инвестира в нея и да се оздрави.

Още от деня

Южната дъга на околовръстното на София ще бъде пусната в края на седмицата

Участъкът от Южната дъга на Околовръстния път на София, който свързва жк "Младост" и магистрала "Тракия" ще бъде пуснат официално за експлоатация в края на месеца, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". За обекта вече е издаден акт 15, а ще получи акт 16, след като бъде пуснато осветлението на трасето. 6- километровият участък е трилентов в двете посоки с локални платна и трябваше да е готов до края на годината.

Правителството на Борисов е вдигнало тавана на заплатите в бордовете на държавни фирми тихомълком

С между 30 и 50% е вдигнат таванът на заплатите в бордовете на държавните фирми в последните дни на правителството на Борисов, разкри вестник "Сега". Така месечното възнаграждение може да скочи до 10 980 лева при акционерните дружества, а при тези с ограничена отговорност до 9760 лв. съгласно промените в правилника за прилагане на Закона за публичните предприятия.

Нов проект за премахване на златните паспорти предлага Министерството на правосъдието

Пълна забрана за получаване на гражданство срещу инвестиции предлага законопроектът, мотивиран основно с продължаващото безпокойства на Европейската комисия от тази крайно либерализирана форма за получаване на български, съответно европейски паспорт. Проверка на министерството е установила, че по този ред не се реализират реални инвестиции и не се отварят работни места.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал