К: Свят | НАТО обсъжда нов план за възпиране на Русия; Тръмп пуска собствена социална мрежа

И още: Правителства са искали да манипулират ключов доклад на ООН за климата; САЩ разреши бустър дози за ковид ваксините на Moderna и J&J

Всяка делнична вечер "Капитал" обобщава най-важните бизнес и пазарни новини, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за днес:

Подборът от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук.

Най-важните пазарни и бизнес събития от деня са събрани накратко тук.

Правителства са искали да манипулират ключов доклад на ООН за климата

Какво се случва? Различни държави са се опитвали да променят ключов доклад на ООН за начините за справяне с климатичните промени, показват "изтекли" доклади, до които е получила достъп британската ВВС. Документи разкриват, че Саудитска Арабия, Япония и Австралия са сред страните, които са поискали от Обединените нации да смекчат заключението, че е необходимо бързо да се прекрати употребата на изкопаеми горива. Също така някои богати икономики са поставили под въпрос нуждата да се подкрепят финансово по-бедните държави, за да направят преход към "зелени" технологии.

Защо това е важно? Всичко това се случва дни преди провеждането на ключовата Конференцията на ООН по изменението на климата, известна и като COP26, в Глазгоу. На нея се очаква светът да поеме съществени ангажименти за забавянето на климатичните промени. Докладът с препоръките на учени се публикува на всеки 6 - 7 години от Междуправителствения панел за климатични промени (IPCC) - орган на ООН, който е натоварен с научната оценка на промените в климата. Документът се използва от правителствата, за да решат точно какви действия да предприемат през следващите години и десетилетия.

НАТО обсъжда нов план за възпиране на Русия

Какво се случи? Министрите на отбраната от страните - членки на НАТО, обсъждат днес и утре нов план за възпиране на всяка потенциална агресия от страна на Русия на няколко фронта. Подробностите на стратегията са строго секретни, но в най-общи линии алиансът ще се подготвя за едновременно нападение в районите на Черно и Балтийско море, като това може да включва хакерски атаки срещу комуникационната инфраструктура, използването на ядрено оръжие и удари от Космоса, твърдят източници от щабквартирата в Брюксел.

Защо това е важно? Ръководителите на НАТО подчертават, че не вярват опасността от руска атака да е непосредствена. Според тях обаче новата "Концепция за възпиране и отбрана в евроатлантическото пространство" е необходима, тъй като Москва разработва нови, авангардни бойни системи, като разполага войски и екипировка в близост до съюзническите граници. Кремъл от своя страна отрича да има каквито и да е агресивни намерения и твърди, че всъщност НАТО дестабилизира Европа с подготовката си за подобен сценарий. Оттам обаче днес изрично предупредиха алианса да не предприема стъпки за приемането на Украйна в редиците си, защото това ще има "последствия".

Тръмп пуска собствена социална мрежа

Какво се случи? Бившият американски президент Доналд Тръмп обяви, че ще пусне собствена социална мрежа Truth Social, след като през януари беше блокиран от Facebook, Twitter и YouTube. Водещите онлайн платформи го обвиняват, че е подтиквал чрез тях привържениците си към насилие преди щурма на Капитолия. "Създадох Truth Social и групата Trump Media & Technology Group, за да окажа съпротива на тиранията на технологичните гиганти", заяви бившият президент в съобщение и уточни, че платформата му ще започне да функционира през първото тримесечие на 2022 г. Бета-версията на платформата Truth Social ще бъде достъпна за поканени от ноември 2021 г. Новата медийна група на Тръмп ще включва също така услуга за стрийминг на видеосъдържание, забавни програми и подкасти.

Защо това е важно? Тръмп изтъква, че големите компании от Силициевата долина "използваха властта си едностранно, за да запушат устата на дисидентските гласове в Америка". Преди да бъде блокиран от големите социални мрежи, републиканецът имаше около 89 млн. последователи в Twitter (където анонсираше мащабни президентски решения и шумни уволнения), 35 млн. във Facebook и 24 млн. в Instagram.

САЩ разрешиха бустър-дози за ковид ваксините на Moderna и J&J

Какво се случи? Администрацията на САЩ по храните и лекарствата (FDA) е одобрила вчера поставянето на "усилващи" дози от ковид ваксините, разработени от компаниите Moderna Inc. и Johnson&Johnson. Регулаторът вече даде зелена светлина за продукта на Pfizer Inc. и BioNTech, чиято "трета игла" може да бъде поставена най-малко шест месеца след завършването на имунизационния цикъл и се препоръчва за хора над 65 години, за страдащи от тежки заболявания и служители, изложени на коронавируса във връзка със своята работа. Същите правила ще важат и за ваксината на Moderna, като бустър дозата е наполовина по-малка от основната. При Johnson&Johnson се препоръчва поставянето на втора инжекция за всички имунизирани, което трябва да стане не по рано от два месеца след първата. FDA също така разрешава бустър дозата да е от ваксина, различна от първоначално поставената.

Защо това е важно? Администрацията на САЩ по храните и лекарствата и Центъра по превенция на заразните болести са под натиск да оторизират допълнителни усилващи дози още от август, когато Белият дом анонсира своите планове за широкообхватна и по-агресивна кампания по намаляване на рисковете от новия коронавирус. Настоящото решение ще позволи на милиони американци да получат допълнителна защита срещу силно заразния делта вариант, който предизвиква повече ваксинни пробиви при хората, завършили успешно своята имунизация. Ръководителите на регулатора обмислят сваляне на възрастта за бустър дозите на 40 години на базата на данните от Израел, където "третата игла" вече се поставя масово.

Още важни новини от света

Южна Корея изстреля днес първата космическа ракета, която е нейно собствено производство. Тристепенният апарат, наречен Nuri, успешно излетя от Гохеунг, на около 500 км южно от столицата Сеул, но технически проблем в последната фаза на полета попречи на тестовия модул да бъде изпратен в стабилна околоземна орбита. Следващото експериментално изстрелване на южнокорейската космическа ракета е планирано за 19 май догодина.

Мнозинството от депутатите в румънския парламент са отхвърлили проекта за правителство на кандидат-премиера Дакиан Чолош. Чолош е бивш еврокомисар на страната и бивш евродепутат, който сега оглавява партията Съюз за спасение на Румъния. По време на гласуването в парламента обаче той получи подкрепата само на 88 депутати при 234, нужни за сформиране на ново правителство.

Президентът на Турция Реджеп Ердоган атакува посланиците на 10 водещи западни държави, включително САЩ, Германия и Франция, които призоваха за бързо и справедливо разрешаване на казуса със задържания филантроп Осман Кавала, който е в затвора от 2017 г., без да има присъда срещу него. Дипломатите са били привикани в турското министерство на външните работи, тяхното съвместно изявление е определено като "безотговорно", а междувременно Ердоган намекна, че може да ги изгони от страната.